Seroquel XR 200 mg si 300 mg, comprimate filmate cu eliberare prelungita

Citeste prospectul medicamentului Seroquel XR 200 mg si 300 mg, comprimate filmate si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Indicatii: Seroquel XR este indicat in: tratamentul schizofreniei

2. COMPOZITIA CALITATIVA SI CANTITATIVA

Seroquel XR 200 mg

Fiecare comprimat filmat cu eliberare prelungita contine quetiapina 200 mg sub forma de fumarat de

quetiapina 230,26 mg.

Excipient: lactoza monohidrat 52,87 mg

Seroquel XR 300 mg

Fiecare comprimat filmat cu eliberare prelungita contine quetiapina 300 mg sub forma de fumarat de

quetiapina 345,38 mg.

Excipient: lactoza monohidrat 49,31 mg

Pentru lista tuturor excipientilor, vezi pct. 6.1.

3. FORMA FARMACEUTICA

Seroquel XR 200 mg

Comprimat filmat cu eliberare prelungita

Comprimate filmate in forma de capsule biconvexe, de culoare galbena, imprimate cu ,,SR 200`` pe o fata, de dimensiuni 17,22 x 6,65 mm

Seroquel XR 300 mg

Comprimat filmat cu eliberare prelungita

Comprimate filmate in forma de capsule biconvexe, de culoare galben-pal, imprimate cu ,,SR 300`` pe o fata, de dimensiuni 19 x 7,62 mm

4. DATE CLINICE

4.1 Indicatii terapeutice

Seroquel XR este indicat in:

- tratamentul schizofreniei

- tratamentul episoadelor maniacale moderate pana la severe, asociate cu boala bipolara Seroquel XR este eficace in prevenirea recaderilor in cazul pacientilor stabili cu schizofrenie care primeau tratament de intretinere cu Seroquel XR. Nu s-a demonstrat ca Seroquel previne recurenta episoadelor maniacale sau depresive in cazul tulburarii afective bipolare (vezi pct. 5.1).

4.2 Doze si mod de administrare

Seroquel XR trebuie administrat o data pe zi, insotit sau nu de ingestia de alimente. Comprimatele trebuie inghitite intregi si nu trebuie impartite, mestecate sau sfaramate.

Adulti:

Pentru tratamentul schizofreniei

Doza zilnica la inceputul terapiei este de 300 mg in prima zi, 600 mg in a doua zi si pana la 800 mg dupa a doua zi. Doza poate fi ajustata in intervalul eficace de la 400 mg la 800 mg zilnic, in functie de raspunsul clinic si de toleranta pacientului. Privind terapia de intretinere in schizofrenie, ajustarea dozelor nu mai este necesara.

Pentru tratamentul episoadelor maniacale din cadrul tulburarii afective bipolare Doza zilnica la inceputul terapiei este de 300 mg in prima zi, 600 mg in a doua zi si pana la 800 mg dupa a doua zi. Doza poate fi ajustata in intervalul eficace de la 400 mg la 800 mg zilnic, in functie de raspunsul clinic si de toleranta pacientului.

Trecerea de la tratamentul cu Seroquel comprimate cu eliberare imediata:

Pentru o administrare mai comoda, pacientii care urmeaza un tratament cu Seroquel comprimate cu eliberare imediata in mai multe prize zilnice, pot trece la tratamentul cu Seroquel XR utilizand o doza echivalenta cu totalul zilnic de Seroquel cu eliberare imediata, care sa fie administrata o singura data pe zi. Pot fi necesare ajustari individuale ale dozelor.

Varstnici:

Similar altor antipsihotice, Seroquel XR trebuie administrat cu prudenta la varstnici, mai ales in timpul perioadei de initiere a tratamentului. Frecventa cresterii dozelor de Seroquel XR poate fi redusa, iar doza terapeutica poate fi mai scazuta decat cea folosita in cazul pacientilor mai tineri. Clearance-ul plasmatic mediu al quetiapinei a fost mai scazut cu 30% pana la 50% in cazul pacientilor varstnici, in comparatie cu pacientii mai tineri. Tratamentul pacientilor varstnici trebuie initiat cu o doza de 50 mg pe zi. Doza poate fi crescuta cu cate 50 mg/zi pana la o doza eficace, in functie de raspunsul clinic si de toleranta pacientului.

Copii adolescenti:

Siguranta si eficacitatea utilizarii Seroquel XR la copii si adolescenti nu au fost evaluate.

Insuficienta renala:

Nu este necesara ajustarea dozelor in cazul pacientilor cu insuficienta renala.

Insuficienta hepatica:

Quetiapina are o metabolizare hepatica intensa. De aceea, Seroquel XR trebuie utilizat cu prudenta in cazul pacientilor cu insuficienta hepatica cunoscuta, in special in timpul perioadei de initiere a tratamentului. Pacientii cu insuficienta hepatica trebuie sa inceapa tratamentul cu 50 mg/zi. Doza poate fi crescuta cu cate 50 mg/zi pana la o doza eficace, in functie de raspunsul clinic si de toleranta pacientului.

4.3 Contraindicatii

Hipersensibilitate la substanta activa sau la oricare dintre excipienti.

Administrarea concomitenta de inhibitori ai citocromului P450 3A4, cum ar fi inhibitorii proteazei-HIV, antifungice care contin grupul azol, eritromicina, claritromicina si nefazodona, este contraindicata (vezi pct. 4.5).

4.4 Atentionari si precautii speciale pentru utilizare

Tulburari cardiovasculare:

Seroquel XR trebuie administrat cu prudenta la pacientii cu afectiuni cardiovasculare cunoscute, boli cerebrovasculare sau alte afectiuni care predispun la hipotensiune arteriala. Quetiapina poate induce hipotensiune ortostatica, in special in perioada initiala de crestere treptata a dozei, iar daca acest fenomen apare, trebuie luate in considerare reducerea dozelor sau o crestere mai lenta a acestora. Similar altor antipsihotice este necesara prudenta atunci cand quetiapina se administreaza impreuna cu

medicamente cunoscute ca prelungesc intervalul QT in special la varstnici, la pacienti cu sindrom congenital de QT prelungit, insuficienta cardiaca congestiva, hipertrofie cardiaca, hipokaliemie, hipomagneziemie.

Convulsii:

In studiile clinice controlate nu s-a observat nici o diferenta in ce priveste incidenta convulsiilor la pacientii tratati cu quetiapina, fata de cei la care s-a administrat placebo. Similar altor antipsihotice, se recomanda prudenta in cazul pacientilor cu un istoric de convulsii (vezi pct. 4.8 Reactii adverse).

Diskinezie tardiva:

Daca apar semne si simptome de diskinezie tardiva, trebuie avuta in vedere reducerea dozelor sau intreruperea tratamentului cu Seroquel XR (vezi pct. 4.8).

Sindrom neuroleptic malign:

Sindromul neuroleptic malign a fost asociat cu terapia antipsihotica, inclusiv cu quetiapina (vezi pct. 4.8). Manifestarile clinice includ hipertermie, status mental alterat, rigiditate musculara, instabilitate vegetativa si creatin-fosfokinaza crescuta. In cazul aparitiei acestui sindrom, trebuie intrerupt tratamentul cu Seroquel si administrat tratamentul medical corespunzator.

Cresterea glicemiei si hiperglicemie:

Cresterea glicemiei si hiperglicemie cat si raportari ocazionale ale unui diabet zaharat, au fost observate in studiile clinice cu quetiapina. Desi relatia cauzala cu diabetul zaharat nu a fost stabilita, pacientii ce au factori de risc pentru dezvoltarea diabetului sunt sfatuiti sa se prezinte pentru monitorizare corespunzatoare. La fel, la pacientii ce sufera deja de diabet zaharat este necesara monitorizarea pentru a se preveni posibila exacerbare (Vezi pct. 4.8).

Sindromul de abstinenta:

Au fost descrise simptome cum ar fi greata, varsaturile si insomnia in cazul intreruperii bruste a terapiei cu antipsihotice, inclusiv cu quetiapina. Se recomanda intreruperea treptata a tratamentului.

Pacienti varstnici cu psihoza asociata dementei:

Seroquel XR nu este recomandat pentru utilizare in tratamentul psihozei asociate dementei.

Intr-o meta-analiza privind antipsihoticele atipice, s-a observat ca pacientii varstnici cu psihoza asociata dementei au un risc mai mare de deces comparativ cu placebo. Cu toate acestea, in doua studii placebo-controlate privind quetiapina, cu o durata de 10 saptamani si cu populatii de pacienti asemanatoare (n=710; varsta medie: 83 ani; cu varste cuprinse intre 56 si 99 ani) incidenta mortalitatii la pacientii care primeau tratament cu quetiapina a fost de 5,5% versus 3,2% in grupul placebo. Pacientii din aceste loturi au avut cauze variate de deces, dar care erau de asteptat pentru subgrupul populational de varsta. Aceste date nu pot stabili o relatie cauzala intre tratamentul cu quetiapina si deces, in ce priveste pacientii varstnici cu dementa.

Interactiuni: Vezi si pct. 4.5.

Administrarea concomitenta de quetiapina cu un inductor puternic al enzimelor hepatice determina o scadere importanta a concentratiei plasmatice a quetiapinei. In functie de raspunsul clinic, dozele mai mari de Seroquel XR pot fi necesare daca quetiapina este adminsitrata concomitent cu un inductor puternic al enzimelor hepatice.

In timpul administrarii concomitente de medicamente ce inhiba citocromul CYP3A4, (antifungice care contin grupul azol, antibioticele macrolide si inhibitorii de proteaza) concentratia plasmatica a quetiapinei poate fi semnificativ crescuta, asa cum s-a observat la pacientii din studiile clinice. Ca si consecinta, trebuie folosite in acesta situatie doze mai mici de Seroquel XR. Rata risc-beneficiu trebuie sa fie considerata in functie de fiecare pacient.

Deoarece contine lactoza monohidrat, pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit de lactaza (Lapp) sau sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament

4.5 Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune

Deoarece quetiapina are efecte in primul rand la nivelul sistemului nervos central, Seroquel XR trebuie administrat cu prudenta in asociere cu alte medicamente care actioneaza central sau cu alcoolul etilic.

Farmacocinetica litiului nu este influentata de administrarea concomitenta cu quetiapina.

Farmacocinetica valproatului de sodiu si a quetiapinei nu sunt influentate astfel incat sa aiba rasunet clinic important atunci cand sunt administrate concomitent.

CYP 3A4 este principala enzima responsabila de metabolizarea quetiapinei la nivelul citocromului P450. Intr-un studiu multi-doza la voluntari sanatosi, care a evaluat farmacocinetica quetiapinei administrata anterior si in timpul tratamentului cu ketoconazol, administrarea concomitenta de ketoconazol a determinat o crestere a Cmax si ASC a quetiapinei cu 235% si respectiv 522%, cu o scadere corespunzatoare a clearanceului oral de 84%. Timpul mediu de injumatatire plasmatica al quetiapinei a crescut de la 2,6 la 6,8 ore. Datorita potentialului de interactiune similar cu cel relevat de studiile clinice, este contraindicata administrarea de Seroquel XR concomitent cu inhibitori puternici ai CYP3A4: antifungice azolice, antibioticele macrolide si inhibitorii de proteaza (vezi si pct.4.3). De asemenea nu se recomanda administrarea concomitenta cu sucul de grapefruit.

Farmacocinetica quetiapinei nu este influentata ca urmare a administrarii concomitente a cimetidinei, un cunoscut inhibitor al sistemului enzimatic al citocromului P450.

Farmacocinetica quetiapinei nu a fost afectata semnificativ de administrarea concomitenta a unor antidepresive ca imipramina (cunoscuta ca inhibitor al CYP 2D6) sau fluoxetina (cunoscuta ca inhibitor al CYP 3A4 si CYP 2D6).

Intr-un studiu multi-doza, pentru a determina farmacocinetica quetiapinei la pacienti, administrata inainte si in timpul tratamentului cu carbamazepina (un cuncoscut inductor enzimatic), administrarea carbamazepinei a dus la cresterea semnificativa a clearance-ului quetiapinei. Aceasta crestere a clearance-ului a redus expunerea sistemica la quetiapina (masurata cu ajutorul ASC) in medie cu 13%, comparativ cu administrarea unica de quetiapina; cu toate acestea, la anumiti pacienti s-a observat un efect mai pronuntat. Concentratiile plasmatice scazute care pot aparea ca o consecinta a acestei interactiuni trebuie avute in vedere, in functie de raspunsul clinic, pentru administrarea unor doze mai mari de Seroquel XR. Siguranta dozelor peste 800 mg/zi nu a fost inca stabilita in studiile clinice.

Continuarea tratamentului cu doze mai mari trebuie luat in considerare numai dupa cantarirea atenta a raportului risc-beneficiu pentru fiecare pacient. Administrarea quetiapinei concomitent cu un al inductorenzimatic, cum ar fi fenitoina, a determint cresterea intr-o masura si mai mare aclearance-ului quetiapinei. La pacientii aflati in tratament cu un medicament inductor enzimatic (de exemplu barbiturice, rifampicina)., cresterea dozelor de Seroquel XR poate determina controlul simptomelor psihoticeDozele de Seroquel XR sunt posibil a fi reduse daca tratamentul cu fenitoina sau carbamazepina sau alt inductor enzimatic hepatic este intrerupt sau inlocuit cu un medicament non-inductor (de exemplu valproatul de sodiu).

4.6 Sarcina si alaptarea

Siguranta si eficacitatea quetiapinei in sarcina nu au fost inca stabilite. De aceea, Seroquel XR se va administra in timpul sarcinii numai daca beneficiile justifica riscurile potentiale. Nu se cunoaste gradul in care quetiapina este excretata in laptele matern. Astfel ca, femeile care alapteaza trebuie sfatuite sa evite alaptarea pe perioada tratamentului cu Seroquel XR.

4.7 Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje

Deoarece actioneaza in principal asupra sistemului nervos central, quetiapina poate influenta activitati care necesita o atentie crescuta. De aceea, pacientii trebuie sfatuiti sa nu conduca sau sa foloseasca utilaje, pana cand nu este cunoscuta susceptibilitatea fiecaruia in ce priveste afectarea acestor activitati.

4.8 Reactii adverse

Cele mai frecvente reactii adverse descrise in cazul folosirii quetiapinei sunt somnolenta, ameteala, xerostomia, astenia usoara, constipatia, tahicardia, hipotensiunea ortostatica si dispepsia.

Similar altor antipsihotice, quetiapina se mai poate asocia cu crestere ponderala, sincopa, sindrom neuroleptic malign, leucopenie, neutropenie si edem periferic.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului ZYPREXA VELOTAB si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. ZYPREXA VELOTAB...
Citeste prospectul medicamentului Xeplion si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Xeplion se utilizeaza...
Citeste prospectul medicamentului Trifluoperazin, solutie injectabila si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii:...