ZYPREXA VELOTAB

Citeste prospectul medicamentului  ZYPREXA VELOTAB si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

ZYPREXA VELOTAB se utilizeaza pentru tratarea schizofreniei.

Aceasta este o boala psihica care cuprinde mai multe simptome, inclusiv gandire si vorbire dezorganizata, halucinatii (a auzi sau a vedea lucruri care nu sunt reale), suspiciune si iluzii (perceptii gresite). De asemenea, ZYPREXAVELOTAB este eficace pentru mentinerea ameliorarii la pacientii care au raspuns la tratamentul initial.

De asemenea, ZYPREXA VELOTAB se foloseste pentru tratamentul episoadelor maniacale moderate spre severe (euforie exagerata). De asemenea, medicamentul este folosit pentru prevenirea recurentei (cand simptomele reapar) acestor episoade la pacientii cu tulburare bipolara (o boala psihica in care perioadele de euforie alterneaza cu cele de depresie) care au raspuns la tratamentul initial.

Medicamentul se poate obtine numai pe baza de reteta.

Ce este ZYPREXA VELOTAB?

ZYPREXA VELOTAB este un medicament care contine substanta activa olanzapina. Este disponibil sub forma de comprimate orodispersabile (care se dizolva in gura) de 5, 10, 15 si 20 mg.

Cum se utilizeaza ZYPREXA VELOTAB?

Doza orala de inceput recomandata pentru ZYPREXA VELOTAB sub forma de comprimate depinde de afectiunea care este tratata: pentru tratarea schizofreniei si pentru prevenirea episoadelor maniacale se foloseste o doza de 10 mg/zi, iar pentru tratarea episoadelor maniacale se foloseste o doza de 15 mg/zi, cu exceptia cazului in care este administrat cu alte medicamente, cand doza de inceput poate sa fie de 10 mg/zi. Doza este modificata in functie de cat de bine raspunde pacientul si de toleranta la tratament; doza uzuala variaza intre 5 si 20 mg/zi. Comprimatele orodispersabile se pun pe limba, de unde se dizolva rapid in saliva, sau se amesteca cu apa inainte de a fi inghitite. Pentru pacientii de peste 65 de ani care au afectiuni hepatice sau renale pot fi necesare doze de inceput mai mici (5 mg/zi).

Cum actioneaza ZYPREXA VELOTAB?

Substanta activa continuta de ZYPREXA VELOTAB, olanzapina, este un medicament antipsihotic. Medicamentul este cunoscut ca antipsihotic "atipic", deoarece este diferit de medicamentele antipsihotice mai vechi care sunt disponibile din anul 1950. Mecanismul exact de actiune nu este cunoscut, dar substanta se ataseaza de mai multi receptori diferiti de pe suprafata celulelor nervoase ale creierului. Acest lucru intrerupe semnalele transmise la nivel cerebral prin intermediul "neurotransmitatorilor", substante chimice care permit comunicarea intercelulara. Se crede ca efectul benefic al olanzapinei se datoreaza blocarii receptorilor pentru neurotransmitatorii 5 — hidroxitriptamina (serotonina) si dopamina. Deoarece acesti neurotransmitatori sunt implicati in schizofrenie si in tulburarea bipolara, olanzapina ajuta la normalizarea activitatii cerebrale, reducand simptomele acestor afectiuni.

Cum a fost studiat ZYPREXA VELOTAB?

ZYPREXA VELOTAB contine aceeasi substanta activa ca cea care intra in componenta unui alt medicament deja autorizat in Uniunea Europeana, denumit ZYPREXA. Datorita acestei asemanari, studiile efectuate pentru ZYPREXA au fost utilizate ca sprijIn pentru utilizarea ZYPREXA VELOTAB. De asemenea, au fost efectuate trei studii pentru a demonstra ca, atunci cand sunt administrate oral, cele doua medicamente inregistreaza nivele echivalente de olanzapina in sange.

Ce beneficii a prezentat ZYPREXA VELOTAB in timpul studiilor?

Ca si ZYPREXA, ZYPREXA VELOTAB a fost mai eficace decat placebo (preparat inactiv) pentru ameliorarea simptomelor. ZYPREXA VELOTAB a prezentat aceeasi eficacitate ca si medicamentele cu care a fost comparat pentru tratamentul schizofreniei, tratamentul episoadelor maniacale moderate spre severe si pentru prevenirea recurentei la pacientii cu tulburare bipolara.

Care sunt riscurile asociate ZYPREXA VELOTAB?

Cele mai frecvente efecte secundare in urma tratamentului cu ZYPREXA VELOTAB (Intalnite la mai mult de 1 din 10 pacienti) sunt somnolenta (starea de somn), cresterea greutatii si cresterea nivelului de prolactina (un hormon). Pentru lista completa a efectelor secundare raportate in urma tratamentului cu ZYPREXA VELOTAB, a se consulta prospectul.

ZYPREXA VELOTAB nu se administreaza persoanelor cu hipersensibilitate (alergie) la olanzapina sau la orice alta componenta a acestui medicament. ZYPREXA VELOTAB nu trebuie folosit la pacientii cu risc de aparitie a glaucomului cu unghi inchis (presiune intraoculara crescuta).

De ce a fost aprobat ZYPREXA VELOTAB?

Comitetul pentru produse medicamentoase de uz uman (CHMP) a hotarat ca beneficiile ZYPREXA VELOTAB sunt mai mari decat riscurile in ceea ce priveste tratarea schizofreniei, inclusiv mentinerea ameliorarii clinice in timpul continuarii tratamentului la pacientii care au raspuns la tratamentul initial, tratamentul episodului maniacal moderat spre sever si prevenirea recurentei la pacientii cu tulburare bipolara. Comitetul a recomandat eliberarea unei autorizatii de introducere pe piata pentru ZYPREXA VELOTAB.

Alte informatii despre ZYPREXA VELOTAB:

Comisia Europeana a acordat Eli Lilly Nederland BV o autorizatie de introducere pe piata pentru ZYPREXA VELOTAB, valabila pe intreg teritoriul Uniunii Europene, la data de 3 februarie 2000.

Autorizatia de introducere pe piata a fost reinnoita la 3 februarie 2005 si la 27 septembrie 2006.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Zyprexa si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii terapeutice: Olanzapina...
Citeste prospectul medicamentului Xeplion si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Xeplion se utilizeaza...
Citeste prospectul medicamentului Trifluoperazin, solutie injectabila si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii:...