Sertralina Biogalenica 50 mg si 100 mg, comprimate filmate

Citeste prospectul medicamentului Sertralina Biogalenica 50 mg si 100 mg, comprimate filmate si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Indicatii: Tratamentul episoadelor depresive majore.

2. COMPOZITIA CALITATIVA SI CANTITATIVA

Sertralina Biogalenica 50 mg, comprimate filmate

Un comprimat filmat contine sertralina 50,00 mg (sub forma de clorhidrat de sertralina 55,95 mg). Sertralina Biogalenica 100 mg, comprimate filmate

Un comprimat filmat contine sertralina 100,00 mg (sub forma de clorhidrat de sertralina 111,90 mg). Pentru lista tuturor excipientilor, vezi pct. 6.1.

3. FORMA FARMACEUTICA

Comprimat filmat

Comprimate filmate rotunde, convexe, albe, cu linie mediana pe una din fete.

4. DATE CLINICE

4.1 Indicatii terapeutice

- Tratamentul episoadelor depresive majore.

Dupa un raspuns satisfacator, Sertralina Biogalenica poate fi administrat preventiv, impotriva recidivei sau a episoadelor depresive ulterioare.

- Tratamentul tulburarilor obsesiv compulsive.

- Sindrom de panica cu sau fara agorafobie.

- Tulburari de stres post-traumatic.

- Fobie sociala.

4.2 Doze si mod de administrare

Adulti

Episoade depresive majore

Doza zilnica uzuala este de 50 mg sertralina.

Daca este necesar, doza poate fi crescuta la 100 mg sertralina pe zi. Doza zilnica maxima este de 200 mg sertralina.

Daca sunt necesare cresteri ale dozei, acestea trebuie facute gradat, cu 50 mg, la intervale de minim o saptamana. Modificarile dozei nu trebuie facute mai des de o data pe saptamana, datorita timpului de injumatatire plasmatica prin eliminare al sertralinei de peste 24 ore. In timpul terapiei de lunga durata, scopul este de a administra doza minima eficace.

Tulburari obsesiv compulsive

Initial se administreaza 50 mg pe zi, in priza unica. In majoritatea cazurilor, pentru a putea evalua efectul, este necesar un tratament cu durata de 4 saptamani, uneori chiar mai mult. Daca raspunsul este insuficient, doza trebuie crescuta cu 50 mg, saptamanal. Doza zilnica maxima este de 200 mg.

Sindromul de panica

Initial se administreaza 25 mg pe zi, in priza unica. Dupa o saptamana, doza trebuie crescuta la 50 mg pe zi. La aceasta doza, reactiile adverse ale tratamentului de initiere, tipice pentru sindromul de panica, sunt reduse. Daca raspunsul este insuficient, doza trebuie marita gradat, prin cresteri de 50 mg, pana la o doza maxima de 200 mg pe zi. Cresterea dozei trebuie sa se faca pe o perioada de cateva saptamani.

Sindromul de stres post-traumatic

Initial se administreaza 25 mg pe zi, in priza unica. Dupa o saptamana, doza trebuie crescuta la 50 mg pe zi. Daca raspunsul este insuficient, doza trebuie marita gradat, prin cresteri de 50 mg, pana la o doza maxima de 200 mg pe zi. Modificarile dozei nu trebuie sa se faca la intervale mai mici de o saptamana, datorita timpului de injumatatire plasmatica al sertralinei.

Fobia sociala

Initial se administreaza 25 mg pe zi, in priza unica. Dupa o saptamana, doza trebuie crescuta la 50 mg pe zi. Daca raspunsul este insuficient, doza trebuie marita gradat, prin cresteri de 50 mg, pana la o doza maxima de 200 mg pe zi. Modificarile dozei nu trebuie sa se faca la intervale mai mici de o saptamana, datorita timpului de injumatatire plasmatica al sertralinei.

Modul si durata administrarii

Sertralina trebuie administrata o data pe zi, dimineata sau seara, cu o cantitate suficienta de lichid. Comprimatele filmate pot fi luate in timpul mesei sau independent de ingestia de alimente.

Instalarea efectelor antidepresive poate sa apara intr-un interval de 7 zile, totusi, efectul maxim este, in general, atins dupa 2-4 saptamani de tratament; se recomanda ca pacientul sa fie informat in legatura cu acest lucru.

Durata tratamentului depinde de natura si severitatea tulburarii. Dupa remisia simptomelor de depresie poate fi necesara o terapie de lunga durata (cel putin 6 luni), pentru controlul remisiunii.

Simptome de intrerupere observate la oprirea tratamentului

Trebuie evitata intreruperea brusca a tratamentului. Atunci cand se opreste tratamentul cu Setaloft doza trebuie micsorata gradat, pe o perioada de cel putin una pana la doua saptamani, pentru a reduce riscul aparitiei reactiilor de intrerupere (vezi pct. 4.4 si pct. 4.8). Daca apar simptome intolerabile ca urmare a descresterii dozei sau dupa intreruperea tratamentului, atunci poate fi luata in considerare reluarea dozei prescrise anterior. Ulterior, medicul poate continua sa recomande doze mai mici, dar intr-un mod mult mai gradat.

Copii si adolescenti (cu varsta sub 18 ani)

Sertralina nu trebuie utilizata in tratamentul copiilor si adolescentilor cu varsta sub 18 ani (vezi pct. 4.4).

Varstnici

Deoarece timpul de injumatatire plasmatica prin eliminare poate fi prelungit la pacientii varstnici, se recomanda ca la acestia doza sa fie cat mai mica posibila.

Pacientii cu insuficienta hepatica

Sertralina trebuie administrata cu precautie la pacientii cu insuficienta hepatica. Desi nu este clar daca sunt necesare ajustari ale dozei in caz de insuficienta hepatica, se recomanda ca doza sa fie redusa sau ca intervalele dintre doze sa fie marite. Sertralina nu trebuie utilizata in cazul insuficientei hepatice severe, deoarece nu sunt disponibile date clinice.

Pacientii cu insuficienta renala

Afectarea functiei renale nu necesita ajustarea dozei (vezi, de asemenea, pct. 4.4).

Pacientii cu insuficienta renala severa trebuie monitorizati strict in timpul terapiei de lunga durata.

4.3 Contraindicatii

- Hipersensibilitate la sertralina sau la oricare dintre excipienti.

- Sertralina nu trebuie utilizata concomitent cu inhibitori MAO, incluzand selegilina si moclobemida (vezi pct. 4.5).

- Sertralina nu trebuie utilizata concomitent cu pimozida (vezi, de asemenea, pct. 4.5).

- Insuficienta hepatica severa.

4.4 Atentionari si precautii speciale pentru utilizare

Utilizarea la copii si adolescenti cu varsta sub 18 ani

Sertralina Biogalenica nu trebuie utilizat in tratamentul copiilor si adolescentilor cu varsta sub 18 ani. Comportamentele legate de suicid (incercari de suicid sau idei suicidare) si ostilitatea (predominant agresiune, comportament opozitional si furie) au fost observate cel mai des in studiile clinice la copiii si adolescentii tratati cu antidepresive, comparativ cu cei la care s-a administrat placebo. Daca, pe baza necesitatii clinice, este luata totusi decizia de tratament, pacientul trebuie atent monitorizat, pentru depistarea aparitiei simptomelor suicidare. Suplimentar, lipsesc datele de siguranta pe termen lung la copii si adolescenti in ceea ce priveste cresterea, maturizarea si dezvoltarea cognitiva si comportamentala.

Sindromul serotoninergic

In cazuri rare, in asociere cu tratamentul cu sertralina, in special atunci cand sertralina este administrata concomitent cu inhibitori MAO sau cu alte medicamente serotoninergice, poate sa apara sindromul serotoninergic (caracterizat printr-un grup de simptome cum sunt hipertermie, rigiditate, mioclonii, instabilitate autonoma cu posibile fluctuatii rapide ale semnelor vitale, modificari ale statusului mental incluzand confuzie, iritabilitate, agitatie extrema care pot evolua progresiv la delir si coma).

Deoarece acest sindrom poate duce la stari care sa puna viata in pericol, tratamentul cu sertralina trebuie intrerupt daca apar astfel de evenimente si trebuie initiat tratament simptomatic si de sustinere a functiilor vitale.

Inhibitori MAO: Tratamentul concomitent cu inhibitori ai recaptarii serotoninei si inhibitori MAO incluzand inhibitorul ireversibil MAO selegilina si inhibitorul reversibil MAO moclobemida este contraindicat deoarece au fost raportate reactii letale la pacientii tratati cu setralina in asociere cu un inhibitor MAO.

Tratamentul cu sertralina poate fi initiat cel mai devreme dupa doua saptamani de la intreruperea tratamentului cu un inhibitor MAO ireversibil (de exemplu, selegilina) sau la cel putin 24 ore dupa intreruperea tratamentului cu un inhibitor MAO reversibil cu timp de injumatatire plasmatica scurt (de exemplu, moclobemida). Trebuie sa treaca cel putin doua saptamani de la intreruperea tratamentului cu sertralina si initierea terapiei cu un inhibitor MAO. Doza de sertralina trebuie crescuta gradat, pana cand este obtinut un raspuns optim.

Medicamente serotoninergice: Administrarea concomitenta a sertralinei cu alte medicamente care potenteaza neurotransmisia serotoninergica, de exemplu triptofan, fenfluramina, dextrometorfan, petidina, tramadol, agonisti serotoninergici si alti inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS) trebuie sa se faca numai cu precautie deosebita si, daca este posibil, sa fie evitata (vezi pct. 4.5).

Trecerea de la tratamentul cu inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei sau cu alte antidepresive trebuie sa se faca cu precautie, pentru a evita posibilele interactiuni farmacodinamice (vezi pct. 4.5). Monitorizarea clinica atenta este de o importanta deosebita atunci cand tratamentul cu sertralina este initiat dupa intreruperea tratamentului cu unantidepresiv cu timp de injumatatire plasmatica lung cum este fluoxetina. Nu exista o dovezi bine documentate asupra perioadei de timp fara tratament necesara la trecerea de la tratamentul cu un antidepresiv la altul (vezi, de asemenea, pct. 4.5).

Suicid/ideatie suicidara sau agravare a starii clinice

Depresia se asociaza cu cresterea riscului de ideatie suicidara, auto-vatamare si suicid (evenimente legate de suicid). Riscul se mentine pana la aparitia unor semne consistente de remisiune. Data fiind posibilitatea ca situatia sa nu se amelioreze in primele saptamani de tratament, pacientii trebuie monitorizati indeaproape, pana la aparitia ameliorarii. Experienta clinica generala demonstreaza ca riscul de suicid se poate accentua in primele faze ale recuperarii.

Exista si alte afectiuni psihice pentru care se prescrie medicamentul Sertralina Biogalenica si care se pot si ele asocia cu risc crescut de aparitie a unor evenimente legate de suicid. In plus, astfel de afectiuni pot co-exista cu tulburari depresive majore si din aceasta cauza tratamentul pacientilor cu alte afectiuni psihice trebuie sa respecte aceleasi precautii ca si in cazul tratamentului pacientilor cu tulburare depresiva majora.

Este cunoscut faptul ca pacientii cu antecedente de evenimente legate de suicid sau cei cu manifestari semnificative de ideatie suicidara anterior initierii tratamentului prezinta un risc mai accentuat de ideatie suicidara sau tentativa de suicid, trebuind sa fie monitorizati cu atentie pe parcursul tratamentului. Rezultatele unei meta-analize a anumitor studii clinice placebo controlate efectuate cu medicamente antidepresive la pacientii adulti au aratat existenta unui risc accentuat de comportament suicidar in cazul medicamentelor antidepresive comparativ cu placebo la pacienti cu varsta sub 25 de ani.

Terapia medicamentoasa a pacientilor, in special a celor aflati in situatie de risc accentuat, trebuie sa fie insotita de supraveghere atenta, cu precadere in etapele incipiente ale tratamentului si dupa modificarea dozelor.

Pacientilor (si celor care ii ingrijesc) trebuie sa li se atraga atentia cu privire la necesitatea monitorizarii oricarei agravari a starii clinice, a aparitiei oricarui comportament sau ideatii cu tenta de suicid precum si la obligatia de solicitare a sfatului medicului imediat dupa aparitia unor astfel de simptome.

Activarea maniei/hipomaniei

In studiile clinice, la aproximativ 0,4% din pacientii tratati cu sertralina a fost raportata mania sau hipomania. Prin urmare, sertralina trebuie utilizata cu precautie la pacientii cu antecedente de manie/hipomanie. Este necesara o supraveghere stricta, efectuata de medic. Setralina trebuie intrerupta la oricare pacient care intra in faza maniacala.

Schizofrenia

Simptomele psihotice se pot agrava la pacientii cu schizofrenie.

Simptome de intrerupere observate la oprirea tratamentului

Simptomele de intrerupere observate la oprirea tratamentului sunt frecvente, mai ales daca intreruperea este brusca (vezi pct. 4.8).

Riscul sindromului de intrerupere poate sa fie dependent de cativa factori, incluzand durata terapiei, doza administrata si rata de reducere a dozei. Ca urmare a intreruperii tratamentului cu ISRS/INRS au fost raportate ameteli, tulburari senzoriale (incluzand parestezie si senzatii de soc electric), tulburari de somn (incluzand insomnie si vise intense), agitatie sau anxietate, greata si/sau varsaturi, tremor, confuzie, transpiratie, cefalee, diaree, palpitatii, instabilitate emotionala, iritabilitate si tulburari vizuale . In general, aceste simptome sunt usoare spre moderate, totusi, la unii pacienti, acestea pot fi severe . Simptomele apar, in general, in timpul primelor zile de la intreruperea tratamentului, dar, astfel de simptome au fost raportate foarte rar la pacientii care, in mod accidental, au omis o doza. In general, aceste simptome sunt autolimitante si se rezolva, de obicei, in 2 saptamani, cu toate ca la unii pacienti acestea pot dura mai mult (2-3 luni sau mai mult). Prin urmare, este recomandat ca, la intreruperea tratamentului, Sertralina Biogalenica sa fie redus gradat, pe o perioada de cateva saptamani sau luni, in functie de necesitatile pacientului (vezi pct. 4.2 "Simptome de intrerupere observate la oprirea tratamentului").

Perioada de eliminare a ISRS

La trecerea de la tratamentul cu un ISRS la altul, durata perioadei de eliminare trebuie sa se determine avand in vedere timpul de injumatatire plasmatica prin eliminare al medicamentului administrat anterior.

Hemoragie

In cazul administrarii ISRS, au existat rapoarte privind sangerari cutanate anormale, cum sunt echimozele si purpura. Se recomanda prudenta la pacientii tratati cu ISRS, in special, in cazul administrarii concomitente de anticoagulante, medicamente cunoscute ca afecteaza functia plachetara (de exemplu, antipsihotice atipice si fenotiazine, majoritatea antidepresivelor triciclice, acid acetil salicilic si medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) precum si la pacientii cu antecedente de tulburari de coagulare (vezi, de asemenea, pct. 4.5).

Terapie electroconvulsivanta (TEC)

Deoarece exista putina experienta clinica cu privire la administrarea concomitenta a sertralinei si TEC se recomanda prudenta.

Diabetzaharat

La pacientii cu diabet zaharat, tratamentul cu un ISRS poate afecta controlul glicemiei. Valorile glicemiei trebuie verificate periodic. Poate fi necesara ajustarea dozelor de insulina si/sau antidiabetice orale.

Boli cardiace

Siguranta sertralinei nu a fost stabilita la pacientii care au suferit recent un infarct miocardic sau la pacientii cu boala cardiaca instabila. Pacientii diagnosticati cu aceste tulburari au fost exclusi din studiile clinice. Electrocardiogramele pacientilor tratati cu sertralina in timpul studiilor clinice dublu-orb arata ca sertralina nu este asociata cu anormalitati ECG semnificative.

Varstnici

Tipul si incidenta reactiilor adverse la varstnici sunt comparabile cu cele ale pacientilor mai tineri. Totusi, varstnicii pot fi adesea mai sensibili la reactiile adverse ale antidepresivelor.

Insuficienta hepatica

Sertralina este metabolizata in proportie mare in ficat. Un studiu farmacocinetic cu doze repetate la pacientii cu ciroza usoara si stabilizata au aratat un timp de injumatatire plasmatica prin eliminare prelungit, ASC si concentratia plasmatica maxima (Cmax) de trei ori mai mari, comparativ cu cele ale pacientilor cu functie hepatica normala.

Nu a fost observata nici o diferenta semnificativa a legarii de proteinele plasmatice intre cele doua grupuri.

Sertralina nu trebuie utilizata la pacientii cu afectare hepatica severa (pentru utilizarea sertralinei la pacientii cu insuficienta hepatica vezi pct. 4.2. si pct. 4.3).

Insuficienta renala

Ca urmare a metabolizarii in proportie mare in ficat, numai o cantitate neglijabila de sertralina este eliminata nemodificata pe cale renala. La pacientii cu insuficienta renala usoara pana la moderata (clerance-ul creatininei 30 pana la 60 ml/min) sau moderata pana la severa (clearance-ul creatininei 10 pana la 29 ml/min), parametrii farmacocinetici (ASC0-24 si Cmax) dupa doze repetate, nu difera semnificativ de cei ai pacientilor cu functie renala normala. Timpii de injumatatire plasmatica au fost similari si nu a putut fi stabilita nici o diferenta cu privire la legarea de proteinele plasmatice intre cele doua grupuri studiate. Acest studiu arata, asa cum era de asteptat luand in considerare viteza mica de eliminare renala, ca doza de sertralina nu trebuie ajustata in caz de insuficienta renale.

Tulburari convulsive

Experienta in tratarea pacientilor epileptici este limitata. Prin urmare, tratamentul trebuie evitat la pacientii cu epilepsie instabila; pacientii cu epilepsie stabilizata prin tratament adecvat trebuie monitorizati cu atentie si tratamentul trebuie intrerupt daca apar convulsii.

Intolerantd la lactozd

Setaloft contine lactoza monohidrat. Pacientii cu probleme ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit de lactaza Lapp sau malabsorbtie de glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

Acatizie/agitatie psihomotorie

Utilizarea ISRS/INRS a fost asociata cu dezvoltarea acatiziei, caracterizata printr-o agitatie subiectiva neplacuta sau agitatie patologica si cu necesitatea de a se misca, adesea insotita de imposibilitatea de a sta asezat sau de a ramane linistit. Acest lucru este cel mai posibil sa apara in primele saptamani de tratament. La pacientii care dezvolta aceste simptome cresterea dozei poate fi daunatoare.

4.5 Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune

Contraindicatii Inhibitori MAO

Sertralina nu trebuie utilizata concomitent cu inhibitori MAO, incluzand inhibitorul ireversibil MAO, selegilina si inhibitorul reversibil MAO, moclobemida, vezi pct. 4.3 si pct. 4.4.

Pimozidd

Intr-un studiu clinic au fost observate concentratii plasmatice crescute ale pimozidei dupa administrarea concomitenta a sertralinei si a unei doze unice mici de pimozida (2 mg). Aceste concentratii plasmatice crescute nu au fost asociate cu modificari ale ECG. Mecanismul acestei interactiuni nu este cunoscut. Administrarea concomitenta a sertralinei si pimozidei este contraindicata, deoarece determina concentratii plasmatice crescute ale pimozidei si, in consecinta, poate creste riscul de aritmii si de prelungire a intervalului QT, asociat cu tratamentul cu pimozida (vezi, de asemenea pct. 4.3).

Nu este recomandatd administrarea concomitentd a sertralinei cu Substante serotoninergice

Tinand cont de faptul ca nu sunt disponibile date suficiente, substantele serotoninergice cum sunt triptofan, fenfluramina, dextrometorfan, petidina, tramadol si agonisti serotoninergici nu trebuie utilizate concomitent cu sertralina (vezi pct. 4.4). Hypericum perforatum

Trebuie evitata utilizarea concomitenta a preparatelor pe baza de plante care contin sunatoare, St John`s Wort (Hypericum perforatum) la pacientii tratati cu ISRS, cunoscandu-se posibilitatea potentarii efectului serotoninergic.

Precautii

Alte medicamente

Substante active legate de proteinele plasmatice

Datorita legarii in proportie mare a sertralinei de proteinele plasmatice este posibila o interactiune a acesteia cu alte substante legate in proportie mare de proteinele plasmatice. Totusi, in trei studii de interactiune, sertralina nu a avut efecte semnificative asupra legarii de proteinele plasmatice a dizepamului, tolbutamidei si warfarinei.

Alte interactiuni observate in studii

Administrarea concomitenta de sertralina si diazepam sau tolbutamida a dus la modificari usoare, dar statistic semnificative ale diversilor parametri farmacocinetici. Cimetidina a redus viteza de eliminare a sertralinei administrate concomitent. Relevanta clinica a acestor efecte nu este clara. Sertralina nu a avut nici un efect asupra eficacitatii atenololului; nu au existat interactiuni cu glibenclamida sau digoxina.

Litiu

In cazul administrarii concomitente de litiu si sertralina, in studiile placebo controlate, la subiecti sanatosi, nu au existat modificari ale farmacocineticii litiului, cu toate ca a existat o incidenta crescuta a tremorului comparativ cu pacientii la care s-a administrat placebo, indicand faptul ca poate exista o influenta farmacodinamica. Pacientii tratati cu litiu si sertralina sau alte substante cu actiune serotoninergica trebuie sa fie monitorizati corespunzato.

Sumatriptan

In cazuri rare, au fost raportate slabiciune, hiperreflexie, lipsa de coordonare, confuzie, anxietate si agitatie in asociere cu administrarea concomitenta de sertralina si sumatriptan. Pacientii la care este clinic necesar sa se administreze concomitent sertralina si sumatriptan trebuie monitorizati corespunzator.

Substante active la nivelul SNC si alcool etilic

Tratamentul concomitent cu 200 mg sertralina zilnic nu a crescut efectul alcoolului etilic, carbamazepinei, haloperidolului sau fenitoinei asupra functiilor psihomotorii si cognitive la voluntarii sanatosi. Totusi, nu este recomandat consumul de alcool etilic in timpul tratamentului cu sertralina.

Substante cu efect de scadere a glicemiei

Sertralina poate afecta controlul glicemic. In consecinta, este recomandata monitorizarea glicemiei atunci cand se initiaza tratamentul cu sertralina la pacientii cu diabet zaharat.

Vezi pct. 4.4.

Anticoagulante orale, derivati ai acidului salicilic si AINS

Administrarea concomitenta a sertralinei si warfarinei a determinat o crestere usoara, dar statistic semnificativa, a timpului de protrombina; prin urmare, este recomandata monitorizarea atenta a timpului de protrombina, atunci cand este initiata sau intrerupta terapia cu sertralina (vezi "Substante active legate de proteinele plasmatice" si "Interactiunile citocromului P450/2C9). Poate exista un potential risc crescut de sangerare atunci cand ISRS sunt asociate cu alte anticoagulante orale, AINS derivati ai acidului salicilic, antipsihotice atipice, fenotiazine si majoritatea antidepresivelor triciclice (vezi pct. 4.4).

Diuretice

Diureticele utilizate concomitent cu sertralina pot predispune (la pacientii varstnici) la hiponatremie si sindrom de secretie inadecvata de ADH (SIADH).

Medicamente metabolizate de enzimele citocromului P450

- CYP 2D6: in studiile de interactiune a existat doar o crestere minima a concentratiilor plasmatice la starea de echilibru ale desipraminei (in medie 23-37%), in timpul utilizarii de lunga durata a sertralinei, la o doza de 50 mg pe zi. Desipramina este un marker pentru activitatea izo-enzimatica a citocromului P450 (CYP) 2D6.

- CYP 3A3/4: studiile de interactiune in vivo au aratat ca administrarea de lunga durata a unei doze de 200 mg sertralina zilnic nu inhiba 6-beta-hidroxilarea cortizolului endogen mediata de CYP 3A3/4 si nici metabolizarea carbamazepinei si terfenadinei. Nu a existat nici inhibarea metabolizarii alprazolamului mediata de CYP 3A3/4, in timpul utilizarii de lunga durata a 50 mg sertralina pe zi. Rezultatele acestor studii arata ca nu exista o inhibare relevanta clinic a activitatii CYP 3A3/4 de catre sertralina.

- CYP 2C9: absenta oricaror efecte semnificative clinic ale administrarii a 200 mg sertralina pe zi asupra concentratiilor plasmatice ale tolbutamidei, fenitoinei si warfarinei arata ca sertralina nu inhiba CYP 2C9 intr-o masura relevanta clinic.

- CYP 2C19: absenta oricaror efecte semnificative clinic ca urmare a administrarii a 200 mg sertralina pe zi asupra concentratiilor plasmatice ale diazepamului duce la concluzia ca sertralina nu inhiba CYP 2C19 intr-o masura relevanta clinic .

- CYP 1A2: investigatiile in vitro au demonstrat ca sertralina are un potential mic sau absent

inhibare a CYP 1A2.

Fenitoina

Cu toate ca intr-un studiu placebo controlat, efectuat la subiecti sanatosi, nu a fost observata nicio inhibare semnificativa clinic a metabolizarii fenitoinei, se recomanda monitorizarea concentratiilor plasmatice ale fenitoinei la initierea terapiei cu sertralina si ajustarea corespunzatoare a dozei de

fenitoina. Administrarea concomitenta de fenitoina poate reduce concentratiile plasmatice ale sertralinei.

Trecerea de la administrarea de inhibitori selectivi ai recaptdrii serotoninei la tratamentul cu alte

antidepresive

Vezi pct. 4.4.

Antipirind (Fenazond)

Timpul de injumatatire plasmatica al antipirinei (fenazonei) este redus prin administrarea concomitenta de sertralina, ceea ce indica o inductie enzimatica nesemnificativa clinic a enzimei hepatice

4.6 Sarcina si alaptarea

Sarcina

Datele obtinute de la un numar limitat (n = 147) de gravide expuse nu au indicat reactii adverse ale sertralinei asupra sarcinii sau asupra sanatatii fatului.

Studiile la animale nu au evidentiat efecte teratogene ale sertralinei, cu toate ca a fost observata embriotoxicitate (vezi pct. 5.3). Nou-nascutii trebuie sa fie supravegheati daca utilizarea Setaloft de catre mama a continuat in ultima perioada a sarcinii, in special in trimestrul trei de sarcina. In timpul sarcinii trebuie evitata intreruperea brusca.

Urmatoarele simptome pot sa apara la nou-nascuti dupa utilizarea de catre mama a ISRS/INRS in ultima perioada a sarcinii: detresa respiratorie, cianoza, apnee, crize convulsive, temperatura corporala instabila, dificultati de alimentare, varsaturi, hipoglicemie, hipertonie, hipotonie, hiperreflexie, tremor, excitatie nervoasa, iritabilitate, letargie, plans constant, somnolenta si dificultati de adormire. Aceste simptome se pot datora atat efectelor serotoninergice, cat si simptomelor de intrerupere. In majoritatea cazurilor, complicatiile incep imediat sau curand (1/10

Frecvente: > 1/100 si < 1/10

Mai putin frecvente: > 1/1000 si< 1/100

Rare: ` > 1/10000 si < 1/1000

Foarte rare: < 1/10000, cu frecventa necunoscuta

(care nu poate fi estimata din datele disponibile)

Tulburari hematologice si limfatice

Mai putin frecvente: purpura, functie plachetara afectata, diateza hemoragica alterata (de exemplu, cu epistaxis, hemoragie gastro-intestinala sau hematurie) Rare: leucopenie, trombocitopenie

Tulburari endocrine

Rare: ginecomastie, hiperprolactinemie, galactoree, hipotiroidism, sindrom de secretie inadecvata de hormon antidiuretic (SIADH)

Tulburari metabolice si de nutritie

Rare: hiponatremie-care se remite la intreruperea terapiei. Cazuri izolate pot fi atribuite sindromului de secretie inadecvata de hormon antidiuretic (SIADH). Aceste reactii adverse au aparut in special la pacientii varstnici si la pacientii tratati cu diuretice sau alte medicamente. Concentratii plasmatice crescute ale colesterolului.

Tulburari psihice

Foarte frecvente: insomnie, somnolenta, anorexie Frecvente: cascat, agitatie, anxietate

Mai putin frecvente: euforie, simptome depresive, halucinatii, manie, hipomanie Rare: scaderea libido-ului (la femei si barbati), cosmar, reactii agresive, psihoze (vezi pct. 4.4) Frecventa necunoscuta: ideatie suicidara, comportament suicidar. In timpul sau la scurt timp dupa incetarea tratamentului cu sertralina, s-au raportat cazuri de ideatie suicidara si comportamente de tip suicidar (vezi punctul 4.4).

Tulburari ale sistemului nervos

Foarte frecvente: tremor, ameteala, xerostomie

Frecvente: cefalee, tulburari motorii (incluzand simptome extrapiramidale, cum sunt hiperkinezie, tonus muscular crescut, bruxism si tulburari de mers), parestezie, hipoestezie, transpiratie abundenta

Mai putin frecvente: migrena

Rare: contractii musculare involuntare, coma, convulsii, neliniste psihomotorie/acatizie (vezi pct. 4.4), semne si simptome asociate cu sindromul serotoninergic: agitatie, confuzie, diaforeza, diaree, febra, hipertensiune arteriala, rigiditate si tahicardie. In unele cazuri, aceste simptome au aparut in asociere cu utilizarea concomitenta a medicamentelor serotoninergice.

Tulburari oculare Frecvente: vedere afectata Mai putin frecvente: midriaza

Tulburari acustice si vestibulare Frecvente: tinitus

Tulburari cardiace

Frecvente: dureri toracice, palpitatii

Mai putin frecvente: hipertensiune arteriala, sincopa, tahicardie Tulburari vasculare

Mai putin frecvente: edem periferic, edem periorbitar

Tulburari respiratorii, toracice si mediastinale Rare: bronhospasm

Tulburari gastro-intestinale

Foarte frecvente: greata, diaree/scaune lichide

Frecvente: dispepsie, constipatie, durere abdominala, varsaturi

Mai putin frecvente: apetit alimentar crescut, pancreatita

Tulburari hepatobiliare

Mai putin frecvente: tulburari hepatice severe (incluzand hepatita, icter si insuficienta hepatica), crestere asimptomatica a valorilor concentratiilor transaminazelor serice (SGOT si SGPT). Valorile anormale ale concentratiilor transaminazelor au aparut, mai ales, in primele 9 saptamani de tratament si s-au remis rapid dupa intreruperea terapiei.

Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat

Frecvente: eruptie cutanata tranzitorie

Mai putin frecvente: prurit, alopecie, eritem polimorf

Rare: fotosensibilitatea pielii, urticarie, edem Quincke, exfoliere severa a dermului, de exemplu sindromul Stevens-Johnson si necroliza epidermica

Tulburari musculo-scheletice si ale tesutului conjunctiv Mai putin frecvente: artralgie

Tulburari renale si ale cailor urinare: Mai putin frecvente: incontinenta urinara Rare: edem facial, retentie urinara

Tulburari ale aparatului genital si ale sanului

Foarte frecvente: tulburari sexuale (in special, ejaculare intarziata la barbati) Frecvente: tulburari menstruale Rare: priapism

Tulburari generale si la nivelul locului de administrare Frecvente: astenie, oboseala, bufeuri

Mai putin frecvente: indispozitie, crestere in greutate, scadere in greutate, febra Rare: reactii anafilactoide, reactii alergice, alergie

Investigatii diagnostice

Mai putin frecvente : valori anormale ale testelor de laborator Simptome de intrerupere observate la oprirea tratamentului

Oprirea tratamentului cu ISRS/INRS (in special cand se face brusc) duce, de obicei, la simptome de intrerupere. Au fost raportate ameteala, tulburari senzoriale (incluzand parestezie si senzatii de soc electric), tulburari de somn (incluzand insomnie si vise intense), agitatie sau anxietate, greata si/sau varsaturi, tremor, confuzie, transpiratie, cefalee, diaree, palpitatii, instabilitate emotionala, iritabilitate si tulburari de vedere. In general, aceste evenimente sunt usoare pana la moderate si sunt autolimitante, totusi, la unii pacienti pot fi severe si/sau prelungite. Prin urmare, se recomanda ca atunci cand tratamentul cu Sertralina Biogalenica nu mai este necesar, sa se intrerupa gradat prin reducerea progresiva a dozei (vezi pct. 4.2 si pct. 4.4).

Mai mult de 700 pacienti varstnici (cu varsta peste 65 ani) au participat la un studiu clinic pentru a demonstra eficacitatea sertralinei la aceasta grupa de varsta. Tipurile si frecventa reactiilor adverse la pacientii varstnici au fost similare cu cele ale pacientilor mai tineri.

4.9 Supradozaj

Simptomele supradozajului

Simptomele supradozajului cu sertralina sunt de forma reactiilor secundare mediate de serotonina cum sunt somnolenta, tulburari gastro-intestinale (de exemplu greata si varsaturi), tahicardie, tremor, agitatie si ameteala. In cazuri rare, a fost raportata coma.

Toxicitate

Datele disponibile arata ca sertralina are un indice mare de siguranta a supradozajului. Exista rapoarte cu privire la ingestia numai de sertralina, in doze de pana la 13,5 g. In cazul intoxicatiei cu sertralina, cazurile letale au aparut mai ales in conditiile ingestiei concomitente a altor medicamente si/sau alcoolului etilic. Prin urmare, se recomanda o abordare agresiva in tratamentul supradozajului.

Tratament

Nu se cunoaste un antidot specific pentru sertralina. Se recomanda urmatoarele masuri: asigurarea permeabilitatii cailor respiratorii si, daca este necesar, ventilare adecvata si oxigenoterapie. Administrarea de carbune activat in asociere cu solutie de sorbitol sau un alt purgativ, daca este necesar, este cel putin la fel de eficace ca si lavajul gastric. Nu se recomanda inducerea varsaturii. Se recomanda monitorizarea generala a functiei cardiovasculare si trebuie luate in considerare masurile generale de de sustinere a functiilor vitale.

Este putin probabil ca diureza fortata, dializa, hemoperfuzia si transfuzia de schimb sa fie eficiente, avand in vedere volumul mare de distributie al sertralinei.

5. PROPRIETATI FARMACOLOGICE

5.1 Proprietati farmacodinamice

Grupa farmacoterapeuticd: antidepresive, inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei, codul ATC:

N06AB06

Se considera ca tulburarile depresive sunt asociate cu dereglarile metabolizarii 5-hidroxitriptaminei (serotoninei) la nivelul creierului.

In vitro s-a demonstrat ca sertralina este un inhibitor potent si selectiv al recaptarii neuronale a serotoninei: la animale, aceasta a dus la o potentare a efectelor fiziologice ale substantei. Setralina are doar efecte foarte slabe asupra captarii neuronale a noradrenalinei si dopaminei. La doze clinic eficace sertralina inhiba captarea serotoninei de catre trombocitele umane.

In studiile la animale, s-a demonstrat ca sertralina nu are efecte stimulante, sedative sau anticolinergice/cardiotoxice. In cadrul investigatiilor experimentale efectuate la subiecti sanatosi, sertralina nu a demonstrat potential de sedare si nu a afectat performanta psihomotorie. Ca rezultat al inhibarii selective a recaptarii serotoninei, sertralina nu influenteaza activitatea catecolaminei. In plus, sertralina nu are afinitate pentru receptorii muscarinici, serotoninergici, dopaminergici, histaminergici, benzodiazepinici, GABA sau adrenergici. Similar altor antidepresive eficace terapeutic, in cazul utilizarii de lunga durata a sertralinei a aparut o scadere a functiei receptorilor cerebrali noradrenergici.

In studiile efectuate la oameni sau la animale, nu a fost raportat nici un potential de utilizare gresita sau de abuz cu sertralina.

5.2 Proprietati farmacocinetice

Absorbtie

Profilul farmacocinetic al sertralinei este proportional cu doza in intervalul 50 - 200 mg.

Dupa administrarea unei doze zilnice unice de 50 - 200 mg sertralina timp de 14 zile, concentratiile

plasmatice maxime au fost atinse dupa 4,5 - 8,4 ore.

Pe baza ratei de regasire in urina si fecale, se poate estima ca absorbtia dupa adminstrare orala este de cel putin 70%. Biodisponibilitatea este redusa ca urmare a metabolizarii la primul pasaj hepatic. Consumul concomitent de alimente nu influenteaza semnificativ biodisponibilitatea comprimatelor de sertralina.

Distributie

Legarea sertralinei de proteinele plasmatice este de aproximativ 98%. Datele din studiile la animale arata ca sertralina are un volum mare de distributie.

Concentratiile plasmatice la starea de echilibru sunt, astfel, atinse dupa aproximativ 1 saptamana, iar concentratiile plasmatice ale sertralinei se dubleaza comparativ cu concentratia plasmatica dupa doza initiala, administrata oral o data pe zi.

Metabolizare

Sertralina si metabolitul principal, N-demetilsertralina sunt metabolizate hepatic in proportie mare. In vitro, N-demetilsertralina are o activitate considerabil mai mica decat sertralina (de aproximativ 20 de ori). Metabolitul nu are nici un efect in modelele de depresie in vivo.

In investigatiile in vitro s-a demonstrat ca metabolizarea sertralinei este mediata, in principal, de enzima CYP 3A4, cu o implicare limitata a CYP 2D6. La o doza standard de 50 mg, sertralina are efecte limitate aspura metabolizarii mediate de CYP 2D6 si de CYP 3A4 a altor substante.

Excretie

Timpul mediu de injumatatire plasmatica prin eliminare al sertralinei este de aproximativ 26 ore. Timpul de injumatatire plasmatica al N-demetilsertralinei este de 62 - 104 ore, astfel incat concentratiile plasmatice ale metabolitului ating valori similare cu cele ale sertralinei. Metabolitii sertralinei si ai N-demetilsertralinei sunt eliminati in fractiuni egale in urina si fecale. Numai un mic procent (mai putin de 0,2%) din sertralina nemodificata este regasit in urina.

Varstnici

La pacientii varstnici profilul farmacocinetic al sertralinei este similar cu cel al pacientilor mai tineri.

Insuficienta hepatica

Pentru farmacocinetica sertralinei la pacientii cu ciroza vezi pct. 4.2 si 4.4. 5.3 Date preclinice de siguranta

Studiile preclinice conventionale asupra sertralinei nu au demonstrat mutagenitate sau carcinogenitate. Nu au fost observate efecte teratogene in studiile de toxicitate asupra functiei de reproducere la sobolani si iepuri. Totusi, intarzierea osificarii a aparut la fetusii de sobolan si iepure, la doze care au depasit de 2,5-10 ori doza terapeutica maxima recomandata la om. Administrarea sertralinei la sobolani, din trimestrul trei de gestatiei pana la incheierea alaptarii, cu o doza care a depasit de 5 ori doza terapeutica maxima recomandata la om, a determinat atat un numar crescut de nasteri de feti morti, cat si o frecventa mica de supravietuire si o scadere a greutatii corporale a descendentilor. Poate fi demonstrat ca frecventa mica de supravietuire a descendentilor este cauzata de expunerea intrauterina.

6. PROPRIETATI FARMACEUTICE

6.1 Lista excipientilor

Nucleu

Fosfat de calciu dihidrat Celuloza microcristalina pH 102 Amidonglicolat de sodiu tip A Dioxid de siliciu coloidal anhidru Stearat de magneziu

Film

Alcool polivinilic Dioxid de titan (E 171)

Polietilenglicol 300 Talc

6.2 Incompatibilitati

Nu este cazul.

6.3 Perioada de valabilitate: 3 ani

6.4 Precautii speciale pentru pastrare

A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original

6.5 Natura si continutul ambalajului

Cutie cu 2 blistere din Al/PVC a cate 14 comprimate filmate

6.6 Precautii speciale pentru eliminarea reziduurilor

Fara cerinte speciale.

7. DETINATORUL AUTORIZATIEI DE PUNERE PE PIATA

LABORATOARELE PROF. DR. MORAIT Str. Ghiocei nr. 27, sector 2, Bucuresti, Romania

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Wobenzym x 200 Drajeuri si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. ...
Citeste prospectul medicamentului Wilzin si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Wilzin este un...
Citeste prospectul medicamentului Wellferon, injectabil si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Wellferon...