Simvastatina Sun, comprimate filmate

Citeste prospectul medicamentului Simvastatina Sun, comprimate filmate si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Indicatii: Tratamentul hipercolesterolemiei primare sau a dislipidemiei mixte, ca adjuvant al regimului alimentar, cand raspunsul la regimul alimentar si la alte tratamente non-farmacologice

Simvastatina Sun 10 mg comprimate filmate

Simvastatina Sun 20 mg comprimate filmate

Simvastatina Sun 40 mg comprimate filmate

2. COMPOZITIA CALITATIVA SI CANTITATIVA

Fiecare comprimat filmat contine simvastatina 10 mg. Fiecare comprimat filmat contine simvastatina 20 mg. Fiecare comprimat filmat contine simvastatina 40 mg.

Excipient: lactoza monohidrat

Un comprimat filmat contine lactoza monohidrat 65,825 mg. Un comprimat filmat contine lactoza monohidrat 131,650 mg. Un comprimat filmat contine lactoza monohidrat 263,300 mg.

Pentru lista tuturor excipientilor, vezi pct. 6.1.

3. FORMA FARMACEUTICA

Comprimat filmat. Simvastatina Sun 10 mg

Comprimate filmate ovale, biconvexe, de culoare roz deschis, marcate cu «SVN 10» pe o fata si netede pe cealalta fata.

Simvastatina Sun 20 mg

Comprimate filmate ovale, biconvexe, de culoare cafenie, marcate cu «SVN 20» pe o fata si plane pe cealalta fata.

Simvastatina Sun 40 mg

comprimate filmate ovale, biconvexe, de culoare roz, marcate cu «SVN 40» pe o fata si plane pe cealalta fata.

4. DATE CLINICE

4.1 Indicatii terapeutice

Hipercolesterolemie

Tratamentul hipercolesterolemiei primare sau a dislipidemiei mixte, ca adjuvant al regimului alimentar, cand raspunsul la regimul alimentar si la alte tratamente non-farmacologice (cum sunt exercitiile fizice, scadere ponderala) nu este adecvat.

Tratamentul hipercolesterolemiei familiale homozigote, ca adjuvant al regimului alimentar si al altor tratamente pentru scaderea lipidemiei (de exemplu LDL-afereza) sau daca aceste tratamente nu sunt adecvate.

Preventie cardiovasculara

Reducerea morbiditatii si mortalitatii cardiovasculare la pacientii cu afectiuni cardiovasculare aterosclerotice manifeste sau cu diabet zaharat, cu valori normale sau crescute ale colesterolului, ca adjuvant pentru corectarea altor factori de risc si al altor terapii cardioprotectoare (vezi pct. 5.1).

4.2 Doze si mod de administrare

Intervalul de dozaj este cuprins intre 5-80 mg pe zi, administrate oral, in priza unica, seara. Daca este necesar, ajustarea dozelor trebuie efectuata la intervale de cel putin 4 saptamani, pana la maxim 80 mg pe zi, administrate in priza unica, seara. Doza de 80 mg este recomandata numai pacientilor cu hipercolesterolemie severa si cu risc mare de complicatii cardiovasculare.

Hipercolesterolemie

Pacientul trebuie sa inceapa un regim alimentar standard pentru scaderea colesterolemiei si trebuie sa continue acest regim in timpul tratamentului cu Simvastatina Sun. Doza initiala uzuala este de 10-20 mg pe zi, administrata in priza unica, seara. Pacientii care necesita o reducere mai mare a LDL-colesterolului (mai mare de 45%) pot incepe cu tratamentul cu 20-40 mg pe zi, administrate in priza unica, seara. Daca este necesar, ajustarea dozelor trebuie efectuata conform recomandarilor de mai sus.

Hipercolesterolemie familiala homozigota

Ca urmare a rezultatelor unui studiu clinic controlat, doza recomandata de simvastatina este de 40 mg pe zi seara sau 80 mg pe zi, divizata in trei prize de 20 mg, 20 mg si o doza de 40 mg seara. Simvastatina Sun trebuie utilizat ca adjuvant al altor tratamente pentru scaderea lipidemiei (de exemplu LDL-afereza) administrate acestor pacienti sau daca aceste tratamente nu sunt disponibile.

Preventie cardiovasculara

La pacientii cu risc mare de boala coronariana cardiaca (BCC, cu sau fara hiperlipidemie), doza uzuala de Simvastatina Sun este de 20 pana la 40 mg pe zi, administrata in priza unica seara. Terapia medicamentoasa poate fi initiata simultan cu regimul alimentar si exercitiile fizice. Ajustarea dozelor, daca este necesara, trebuie efectuata conform recomandarilor de mai sus.

Tratament concomitent

Simvastatina Sun este eficace in monoterapie sau in asociere cu chelatori ai acizilor biliari. Doza trebuie administrata cu cel putin 2 ore inainte de sau la peste 4 ore dupa administrarea unui chelator al acizilor biliari.

La pacientii care urmeaza un tratament cu ciclosporina, danazol, gemfibrozil sau alti fibrati (cu exceptia fenofibratului) concomitent cu Simvastatina Sun, doza de Simvastatina Sun nu trebuie sa depaseasca 10 mg pe zi. La pacientii tratati cu amiodarona sau verapamil concomitent cu Simvastatina Sun, doza de Simvastatina Sun nu trebuie sa depaseasca 20 mg pe zi (vezi pct. 4.4 si 4.5).

Dozajul in caz de insuficienta renala

Nu sunt necesare modificari ale dozelor la pacientii cu insuficienta renala moderata.

La pacientii cu insuficienta renala severa (clearance-ul creatininei < 30 ml/min), dozele mai mari de 10

mg pe zi trebuie administrate cu atentie si, daca este imperios necesar, se vor introduce in terapie cu precautie.

Utilizare la varstnici

Nu este necesara ajustarea dozei.

Utilizare la copii si adolescenti

Experienta utilizarii la copii si adolescenti este limitata. In consecinta, Simvastatina Sun nu este recomandat pentru utilizare la copii si adolescenti.

4.3 Contraindicatii

• Hipersensibilitate la simvastatina sau la oricare dintre excipienti

• Boala hepatica activa sau valori serice crescute ale transaminazelor hepatice, care persista in timp, de etiologie necunoscuta.

• Sarcina si alaptare (vezi pct. 4.6)

• Administrare concomitenta de inhibitori puternici ai CYP3A4 (exemplu itraconazol, ketoconazol, inhibitori ai proteazei HIV, eritromicina, claritromicina, telitromicina si nefazodona) (vezi pct. 4.5).

4.4 Atentionari si precautii speciale pentru utilizare

Miopatie/Rabdomioliza

Simvastatina, similar altor inhibitori ai HMG-CoA reductazei, poate produce ocazional miopatie, manifestata ca o durere, sensibilitate sau slabiciune musculara, cu valori ale creatin-kinazei (CK) de zece ori mai mari decat limita superioara a valorilor normale (LSVN). Uneori, miopatia ia forma de rabdomioliza, cu sau fara insuficienta renala acuta secundara mioglobinuriei, si, foarte rar, s-au produs decese. Riscul de aparitie a miopatiei este amplificat de concentratiile plasmatice mari ale inhibitorilor de HMG-CoA reductaza.

Similar altor inhibitori ai HMG-CoA reductazei, riscul de aparitie a miopatiei/rabdomiolizei este dependent de doza. Intr-o baza de date pentru studii clinice, in care 41050 pacienti au fost tratati cu simvastatina, dintre care 24747 (aproximativ 60%) au fost tratati timp de cel putin 4 ani, incidenta miopatiei a fost de aproximativ 0,02%, 0,08% si 0,53% la pacientii tratati cu doze de 20, 40, respectiv 80 mg pe zi. In timpul acestor studii, pacientii au fost monitorizati cu atentie si anumite medicamente care ar fi putut determina interactiuni au fost excluse.

Masurarea creatin-kinazei

Creatin-kinaza (CK) nu trebuie masurata dupa exercitii fizice extenuante sau in prezenta oricarei alte cauze alternative plauzibile care ar putea determina cresterea valorilor acesteia, deoarece interpretarea rezultatelor devine dificila. Daca valorile initiale ale CK sunt semnificativ crescute (> 5 x LSVN -limita superioara a valorilor normale), se vor efectua noi masuratori dupa 5 pana la 7 zile, pentru a confirma rezultatele.

Inainte de tratament

Toti pacientii care incep terapia cu simvastatina sau cei carora le sunt crescute dozele de simvastatina trebuie avertizati asupra riscului de aparitie a miopatiei si trebuie sfatuiti sa raporteze prompt orice durere, sensibilitate sau slabiciune musculara inexplicabila.

Sunt necesare precautii in cazul pacientilor cu factori predispozanti de rabdomioliza. Pentru a stabili o valoare initiala de referinta, valoarea CK trebuie masurata inainte de a incepe tratamentul in urmatoarele situatii:

• Varstnici (cu varsta > 70 de ani)

• Insuficienta renala

• Hipotiroidism necontrolat

• Antecedente personale sau familiale de tulburari musculare ereditare

• Antecedente de toxicitate musculara la administrarea unei statine sau a unui fibrat

• Abuz de alcool etilic.

In asemenea situatii, riscul tratamentului trebuie evaluat comparativ cu beneficiile posibile si este recomandata monitorizarea clinica. Daca un pacient a prezentat anterior tulburari musculare la administrarea unui fibrat sau a unei statine, tratamentul cu o alta substanta din aceeasi clasa trebuie initiat cu precautie. Daca valorile concentratiilor plasmatice ale CK sunt crescute semnificativ fata de valoarea initiala (> 5 x LSVN), tratamentul nu trebuie initiat.

In timpul tratamentului

Daca in timpul tratamentului cu o statina, la un pacient apar dureri, slabiciune sau crampe musculare, trebuie masurate valorile CK. Daca in absenta unor exercitii fizice extenuante, se observa ca aceste valori sunt crescute semnificativ (> 5 x LSVN), tratamentul trebuie oprit. Daca simptomele musculare sunt severe si provoaca disconfort zilnic, chiar daca valorile CK sunt < 5 x LSVN, trebuie luata in considerare intreruperea tratamentului. Daca, indiferent de motiv, se suspecteaza aparitia miopatiei, tratamentul trebuie oprit.

Daca simptomele dispar si valorile CK revin la normal, poate fi luata in considerare reintroducerea statinei sau introducerea altei statine, la cele mai mici doze si sub monitorizare stricta.

Terapia cu simvastatina trebuie oprita temporar cu cateva zile inainte de interventii chirurgicale majore de electie si in toate cazurile in care intervin afectiuni majore de natura medicala sau chirurgicala.

Masuri de reducere a riscului de aparitie a miopatiei cauzata de interactiunile medicamentoase (vezi si pct. 4.5)

Riscul de aparitie a miopatiei sau rabdomiolizei este amplificat in mod semnificativ de utilizarea concomitenta a simvastatinei cu inhibitori puternici ai CYP3A4 (cum sunt itraconazol, ketoconazol, eritromicina, claritromicina, telitromicina, inhibitori ai proteazei HIV, nefazodona), precum si cu gemfibrozil, ciclosporina si danazol (vezi pct. 4.2).

De asemenea, riscul de miopatie si rabdomioliza este amplificat de utilizarea concomitenta a altor fibrati sau de administrarea concomitenta de amiodarona sau verapamil cu doze mari de simvastatina (vezi pct. 4.2 si 4.5). Exista, de asemenea, o usoara crestere a riscului atunci cand diltiazemul este administrat cu simvastatina in doze de 80 mg. Riscul de miopatie poate fi crescut de administrarea concomitenta de acid fusidic cu statine (vezi pct. 4.5).

In consecinta, referitor la inhibitorii CYP3A4, este contraindicata administrarea concomitenta de simvastatina cu itraconazol, ketoconazol, inhibitori ai proteazei HIV, eritromicina, claritromicina, telitromicina si nefazodona (vezi pct. 4.3 si 4.5). Daca tratamentul cu itraconazol, ketoconazol, eritromicina, claritromicina sau telitromicina nu poate fi evitat, in timpul acestui tratament, terapia cu simvastatina trebuie intrerupta. In plus, trebuie luate masuri de precautie atunci cand simvastatina este asociata cu anumiti alti inhibitori ai CYP3A4, mai putin puternici: ciclosporina, verapamil, diltiazem (vezi pct. 4.2 si 4.5).

In timpul tratamentului cu simvastatina trebuie evitat consumul concomitent de suc de grepfrut .

Doza de simvastatina nu trebuie sa depaseasca 10 mg zilnic la pacientii tratati concomitent cu ciclosporina, danazol sau gemfibrozil. Trebuie evitata asocierea simvastatinei cu gemfibrozilul, cu exceptia cazului in care beneficiile depasesc riscul crescut al acestei asocieri medicamentoase. Beneficiile asocierii simvastatinei in doza zilnica de 10 mg cu alti fibrati (cu exceptia fenofibratului), ciclosporina sau danazol trebuie evaluate cu atentie comparativ cu riscurile potentiale ale acestor asocieri (vezi pct. 4.2 si 4.5).

Trebuie luate masuri de precautie in cazul prescrierii fenofibratului sau niacinei (> 1 g/zi) cu simvastatina, deoarece oricare dintre cele doua substante poate provoca miopatie, cand sunt administrate in monoterapie.

Trebuie evitata asocierea simvastatinei, in doze mai mari de 20 mg zilnic, cu amiodarona sau verapamil, cu exceptia cazului in care beneficiile clinice depasesc riscul crescut de aparitie a miopatiei (vezi pct. 4.2 si 4.5).

Daca asocierea de acid fusidic si simvastatina se dovedeste a fi necesara, pacientii trebuie monitorizati strict (vezi pct. 4.5). Poate fi luata in considerare suspendarea temporara a tratamentului cu simvastatina.

Efecte hepatice

In studiile clinice, la cativa pacienti adulti carora li s-a administrat simvastatina au aparut cresteri persistente (pana > 3 x LSVN) ale valorilor serice ale transaminazelor . Cand tratamentul cu simvastatina a fost intrerupt temporar sau definitiv la acesti pacienti, valorile serice ale transaminazelor au scazut de obicei lent, pana la valorile masurate inaintea tratamentului.

Se recomanda efectuarea testelor functiei hepatice inainte de inceperea tratamentului si ulterior ori de cate ori este indicat din punct de vedere clinic. La pacientii la care doza se stabileste prin crestere treptata pana la 80 mg trebuie sa se efectueze un test suplimentar, anterior stabilirii treptate a dozei, la 3 luni dupa inceperea administrarii acestei doze si apoi periodic (de exemplu semestrial) in timpul primului an de tratament. Trebuie acordata atentie speciala pacientilor care prezinta valori serice crescute ale transaminazelor si, in cazul acestor pacienti, masuratorile trebuie repetate prompt si, ulterior, efectuate mai frecvent.

Daca se observa o crestere progresiva si persistenta a valorilor serice ale transaminazelor, in special la valori de 3 ori mai mari decat LSVN, tratamentul cu simvastatina trebuie intrerupt.

Medicamentul trebuie utilizat cu precautie la pacientii care consuma cantitati substantiale de alcool etilic.

Similar altor substante hipolipemiante, dupa tratamentul cu simvastatina, s-au raportat cresteri moderate (< 3 x LSVN) ale valorilor serice ale transaminazelor . Aceste modificari au aparut la scurt timp dupa initierea terapiei cu simvastatina, foarte des au fost tranzitorii, nu au fost insotite de niciun fel de simptome si nu a fost necesara intreruperea tratamentului.

Excipient

Acest medicament contine lactoza. Pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit de lactaza (Lapp) sau sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

4.5 Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune

Au fost efectuate studii privind interactiunile numai la adulti. Interactiuni farmacodinamice

Interactiuni cu medicamentele pentru reducerea lipidemiei care pot provoca miopatie atunci cand sunt administrate in monoterapie

Riscul de miopatie, inclusiv rabdomioliza, este crescut in timpul administrarii concomitente cu fibrati si niacina (acid nicotinic) (> 1 g pe zi). In plus, exista o interactiune farmacocinetica cu gemfibrozilul, care determina cresterea concentratiilor plasmatice ale simvastatinei (vezi mai jos Interactiuni farmacocinetice si pct. 4.2 si 4.4). Cand simvastatina si fenofibratul sunt administrate concomitent, nu exista dovezi ca riscul de aparitie a miopatiei depaseste suma riscurilor individuale ale fiecareia dintre substante. Nu sunt disponibile date farmacocinetice si de farmacovigilenta adecvate pentru alti fibrati.

Interactiuni farmacocinetice

Recomandarile de prescriere in cazul interactiunii cu alte substante sunt rezumate in tabelul de mai jos (informatii suplimentare sunt furnizate in text; vezi si pct. 4.2, 4.3 si 4.4).

Interactiuni medicamentoase asociate cu risc crescut de miopatie/rabdomioliza

Substante cu care interactioneaza simvastatina Recomandari de prescriere

Inhibitori puternici ai CYP3A4

Itraconazol

Ketoconazol

Eritromicina

Claritromicina

Telitromicina Contraindicate cu simvastatina

Inhibitori ai proteazei HIV Nefazodona

Gemfibrozil A se evita, dar daca este necesar, a nu se depasi doza zilnica de 10 mg simvastatina

Ciclosporina Danazol

Alti fibrati (cu exceptia fenofibratului) A nu se depasi doza zilnica de 10 mg simvastatina

Amiodarona Verapamil A nu se depasi doza zilnica de 20 mg simvastatina

Diltiazem A nu se depasi doza zilnica de 40 mg simvastatina

Acid fusidic Pacientii trebuie monitorizati strict. Poate fi luata in considerare intreruperea temporara a tratamentului cu simvastatina.

Suc de grepfrut Se va evita sucul de grapefrut in timpul tratamentului cu simvastatina.

Efectele altor medicamente asupra simvastatinei

Interactiuni care implied CPY3A4

Simvastatina este un substrat al citocromului P450 3A4. In timpul terapiei cu simvastatina, inhibitorii puternici ai citocromului P450 3A4 cresc riscul de aparitie a miopatiei si rabdomiolizei prin cresterea activitatii inhibitorii in plasma aHMG-CoA reductazei . Acesti inhibitori includ itraconazol, ketoconazol, eritromicina, claritromicina, telitromicina, inhibitori ai proteazei HIV si nefazodona. Administrarea concomitenta de itraconazol a avut ca rezultat o crestere de peste 10 ori a expunerii la acidul simvastatinic (metabolitul activ beta-hidroxiacid). Telitromicina a determinat cresterea de 11 ori a expunerii la acidul simvastatinic.

Ca urmare, este contraindicata asocierea cu itraconazol, ketoconazol, inhibitori ai proteazei HIV, eritromicina, claritromicina, telitromicina si nefazodona. Daca tratamentul cu itraconazol, ketoconazol, eritromicina, claritromicina sau telitromicina nu poate fi evitat, terapia cu simvastatina trebuie intrerupta in timpul acestui tratament. Trebuie luate masuri de precautie atunci cand simvastatina este asociata cu anumiti alti inhibitori CYP3A4, mai putin puternici: ciclosporina, verapamil si diltiazem (vezi pct. 4.2 si 4.4).

Ciclosporina

Riscul de aparitie a miopatiei/rabdomiolizei este crescut de administrarea concomitenta de ciclosporina, in special cu doze mari de simvastatina (vezi pct. 4.2 si 4.4). Ca urmare, doza de simvastatina nu trebuie sa depaseasca 10 mg zilnic, la pacientii carora li se administreaza concomitent tratament cu ciclosporina. Cu toate ca mecanismul nu este complet inteles, s-a demonstrat ca ciclosporina creste ASC a inhibitorilor HMG-CoA reductazei. Cresterea ASC a acidului simvastatinic pare a se datora, in parte, inhibarii CYP3A4.

Danazol

Riscul de aparitie a miopatiei/rabdomiolizei este crescut de administrarea concomitenta de danazol cu doze mari de simvastatina (vezi pct. 4.2 si 4.4).

Gemfibrozil

Gemfibrozilul creste ASC a acidului simvastatinic de 1,9 ori, posibil datorita inhibarii caii de glucuronoconjugare (vezi pct. 4.2 si 4.4).

Amiodarona si verapamil

Riscul de aparitie a miopatiei/rabdomiolizei este crescut de administrarea concomitenta de amiodarona si verapamil cu doze mari de simvastatina (vezi pct. 4.4). Intr-un studiu clinic aflat in desfasurare, miopatia a fost raportata la 6% din pacientii carora li s-a administrat simvastatina 80 mg si amiodarona.

O analiza a studiilor clinice disponibile a aratat o incidenta a miopatiei de aproximativ 1%, la pacientii carora li s-a administrat simvastatina 40 mg sau 80 mg si verapamil. Intr-un studiu farmacocinetic, administrarea concomitenta cu verapamil a determinat o crestere de 2,3 ori a expunerii la acidul simvastatinic, probabil datorata partial inhibarii CPY3A4. Ca urmare, doza zilnica de simvastatina nu trebuie sa depaseasca 20 mg la pacientii tratati concomitent cu amiodarona si verapamil, cu exceptia cazului in care beneficiile clinice depasesc riscul de miopatie si rabdomioliza.

Diltiazem

O analiza a studiilor clinice disponibile a aratat o incidenta a miopatiei de aproximativ 1% la pacientii carora li s-a administrat simvastatina 80 mg si diltiazem. Riscul de aparitie a miopatiei la pacientii tratati cu simvastatina 40 mg nu a fost crescut de administrarea concomitenta de diltiazem (vezi pct. 4.4). Intr-un studiu farmacocinetic, administrarea concomitenta de diltiazem a determinat o crestere de 2,7 ori a expunerii la acidul simvastatinic, probabil datorata inhibarii CPY3A4. Ca urmare, la pacientii carora li se administreaza concomitent diltiazem, doza zilnica de simvastatina nu trebuie sa depaseasca 40 mg , cu exceptia cazului in care beneficiile clinicedepasesc riscul de miopatie si rabdomioliza.

Acid fusidic

Riscul de miopatie poate fi crescut de administrarea concomitenta de acid fusidic cu statine, incluzand simvastatina. In cazul administrarii de simvastatina s-au raportat cazuri izolate de rabdomioliza . Poate fi luata in considerare intreruperea temporara a tratamentului cu simvastatina. Daca se dovedeste a fi necesar, pacientii tratati cu acid fusidic si simvastatina trebuie monitorizati cu atentie (vezi pct. 4.4).

Sue de grepfrut

Sucul de grepfrut inhiba citocromul P4503A4. Consumul concomitent al unor cantitati mari (peste 1 litru zilnic) de suc de grepfrut in timpul tratamentului cu simvastatina a avut ca rezultat o crestere de 7 ori a expunerii la acidul simvastatinic. De asemenea, consumarea a 240 ml de suc de grepfrut dimineata si administrarea de simvastatina seara a avut ca rezultat o crestere de 1,9 ori a expunerii la acidul simvastatinic. Ca urmare, in timpul tratamentului cu simvastatina trebuie evitat consumul de suc de grepfrut .

Anticoagulante orale

In doua studii clinice, unul la voluntari sanatosi si celalalt la pacienti cu hipercolesterolemie, simvastatina administrata in doza de 20-40 mg pe zi a potentat modest efectul anticoagulantelor cumarinice: timpul de protrombina, raportat ca Raport Normalizat International (INR), a crescut de la o valoare initiala de 1,7 la 1,8 la voluntarii sanatosi si de la 2,6 la 3,4 la pacientii cu hipercolesterolemie. S-au raportat cazuri foarte rare de crestere a INR. La pacientii tratati cu anticoagulante cumarinice, timpul de protrombina trebuie determinat inainte de initierea tratamentului cu simvastatina si in mod frecvent in faza initiala de tratament, pentru a evidentia o eventuala modificare semnificativa a timpului de protrombina. Dupa evidentierea stabilirii valorilor timpului de protrombina, este posibila monitorizarea acestui parametru la intervalele recomandate uzual pacientilor tratati cu anticoagulante cumarinice. Daca doza de simvastatina este modificata sau tratamentul este oprit, trebuie repetata aceeasi procedura. Terapia cu simvastatina nu a fost asociata cu sangerari sau cu modificari ale timpului de protrombina la pacientii carora nu li s-au administrat anticoagulante.

Efectul simvastatinei asupra farmacocineticii altor medicamente

Simvastatina nu are un efect inhibitor asupra citocromului P450 3A4. Astfel, nu este de asteptat ca simvastatina sa influenteze concentratiile plasmatice ale substantelor metabolizate prin intermediul citocromului P450 3A4.

4.6 Sarcina si alaptarea

Sarcina

Simvastatina Sun este contraindicat in timpul sarcinii (vezi pct. 4.3).

Nu a fost stabilita siguranta administrarii la gravide. Nu au fost efectuate studii clinice controlate cu simvastatina la gravide. Rareori au fost raportate anomalii congenitale consecutive expunerii intrauterine la inhibitori ai HMG-CoA reductazei. Cu toate acestea, intr-o analiza a aproximativ 200 de sarcini urmarite prospectiv, gravidele fiind expuse la simvastatina sau la alt inhibitor al HMG-CoA reductazei inrudit in timpul primului trimestru de sarcina, incidenta anomaliilor congenitale a fost comparabila cu cea estimata la populatia generala. Acest numar de sarcini a fost suficient din punct de vedere statistic pentru a exclude o crestere de 2,5 ori sau mai mare a incidentei anomaliilor congenitale comparativ cu incidenta estimata la populatia generala.

Cu toate ca nu exista nicio dovada ca incidenta anomaliilor congenitale la nou-nascutii pacientelor tratate cu simvastatina sau cu un alt inhibitor al HMG-CoA reductazei similar difera de cea observata la populatia generala, tratamentul cu simvastatina al mamei poate reduce concentratia mevalonatului fetal, care este un precursor al biosintezei colesterolului. Ateroscleroza este un proces cronic, si, uzual, intreruperea tratamentului cu medicamente hipolipemiante in timpul sarcinii, ar trebui sa aiba un impact mic asupra riscului de lunga durata asociat hipercolesterolemiei primare. Din aceste motive, Simvastatina Sun nu trebuie utilizat la gravide, la femei care incearca sa ramana gravide sau la care se presupune o sarcina. Tratamentul cu Simvastatina Sun trebuie intrerupt pe durata sarcinii sau pana la excluderea clara a unei posibile sarcini(vezi pct. 4.3 si 5.3).

Alaptare

Nu se cunoaste daca simvastatina sau metabolitii sai sunt excretati in laptele uman. Deoarece multe medicamente sunt excretate in laptele uman si datorita riscului de aparitie a unor reactii adverse grave, femeile tratate cu Simvastatina Sun nu trebuie sa alapteze (vezi pct. 4.3).

4.7 Efectele asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje

Simvastatina Sun nu are sau are o influenta neglijabila asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Cu toate acestea, atunci cand se conduc vehicule sau se folosesc utilaje, trebuie luat in considerare faptul ca, in experienta dupa punerea pe piata, in cazuri rare, s-au raportat ameteli.

4.8 Reactii adverse

Frecventele urmatoarelor evenimente adverse, care au fost raportate in timpul studiilor clinice si/sau in timpul utilizarii dupa punerea pe piata, sunt clasificate pe baza unei evaluari a valorilor incidentei acestora in cadrul unor studii clinice ample, pe termen lung, placebo-controlate, incluzand Studiul De Protectie Cardiaca SPC (Heart Protection Study HPS) si studiul 4S (Scandinavian Simvastatin Survival Study) in care au fost inrolati 20536, respectiv 4444 pacienti (vezi pct. 5.1).

Pentru SPC, au fost inregistrate doar evenimentele adverse grave, precum si mialgia, cresterea valorilor serice ale transaminazelor si ale CK. Pentru studiul 4S, au fost inregistrate toate evenimentele adverse enumerate mai jos. Daca in aceste studii valorile incidentei pentru simvastatina au fost mai mici sau egale cu cele pentru placebo, si au existat evenimente adverse raportate spontan, cu legatura cauzala, aceste evenimente adverse au fost clasificate ca "rare".

In SPC (vezi pct. 5.1), care a inclus 20536 de pacienti tratati cu simvastatina 40 mg pe zi (n = 10269) sau la care s-a administrat placebo (n = 10267), profilurile de siguranta au fost comparabile intre pacientii tratati cu simvastatina 40 mg si pacientii carora li s-a administrat placebo, in timpul mediei de 5 ani de studiu.

Procentul celor care au incetat tratamentul datorita reactiilor adverse a fost comparabil (4,8% dintre pacientii tratati cu simvastatina 40 mg, comparativ cu 5,1% dintre pacientii la care s-a administrat placebo). Incidenta miopatiei a fost < 0,1% la pacientii tratati cu simvastatina 40 mg. Valori crescute ale transaminazelor (> 3 x LSVN, confirmate prin teste repetate) au aparut la 0,21% (n = 21) dintre pacientii tratati cu simvastatina 40 mg, comparativ cu 0,09% (n = 9) dintre pacientii carora li s-a administrat placebo.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Wobenzym x 200 Drajeuri si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. ...
Citeste prospectul medicamentului Wilzin si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Wilzin este un...
Citeste prospectul medicamentului Wellferon, injectabil si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Wellferon...
Newsletter
Aboneaza-te la newsletter!
Abonare