Sinergolin 30 mg

Citeste prospectul medicamentului Sinergolin 30 mg si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Indicatii: Nicergolina este folosita, ca medicatie adjuvanta, in caz de: tulburari mintale cronice datorate insuficientei cerebrovasculare; tulburari psihocomportamentale la varstnici; sechele ale accidentelor cerebrale ischemice, sindrom postcomotional; tulburari ale circulatiei retiniene si cohleo-vestibulare; arteriopatii obliterante cronice ale membrelor inferioare.

Compozitie

Ficare drajeu contine 30 mg nicergolina si excipienti: amidon de porumb, lactoza monohidrat, hidrogenofosfat de calciu dihidrat, stearat de magneziu, macrogol 6000, talc, zahar, carbonat de calciu, dioxid de titan (E 171), polividona K. 29/32, ceara de albine, ceara Carnauba, gelatina.

Grupa farmacoterapeutica

Vasodilatatoare periferice, alcaloizi din ergot, cod ATC: C04AE02.

Contraindicatii

- hipersensibilitate la nicergolina, alti alcaloizi din ergot sau la oricare dintre excipientii medicamentului;

- infarct miocardic recent;

- hemoragii acute;

- tumori cerebrale asociate cu sindrom de hipertensiune craniana;

- bradicardie marcata (< 50/min);

- terapie concomitenta cu simpatomimetice α- sau β-adrenergice;

- hipotensiune arteriala ortostatica;

- sarcina si alaptarea.

Precautii

Pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit de lactaza (Lapp) sau sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament. Pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la fructoza, sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza sau insuficienta a zaharazei-izomaltazei nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

Interactiuni

Nicergolina nu se administreaza concomitent cu medicamente cu actiune stimulanta α- si β-adrenergice (antagonism). Administrarea concomitenta cu anticoagulante sau antiagregante plachetare necesita controlul atent al coagularii, respectiv al timpului de sangerare, mai ales la inceputul tratamentului.

Administrarea concomitenta cu acidul acetilsalicilic determina o posibila prelungire a timpului de sangerare. Nicergolina creste efectul diferitelor medicamente antihipertensive. Deoarece nicergolina este metabolizata de izoenzima CYP P450 2D6, trebuie avute in vedere posibilele interactiuni cu alte medicamente metabolizate prin oxidare de catre aceeasi izoenzima.Nu se recomanda administrarea concomitenta cu medicamente care pot influenta metabolismul acidului uric (nicergolina poate afecta metabolismul si excretia acidului uric).

Nu se recomanda administrarea concomitenta cu medicamentele beta-blocante; sunt isponibile date privind intensificarea efectelor cardiace ale blocantelor β-adrenergice de catre nicergolina. In cazul administrarii concomitente cu alte medicamente nootrope este necesara ajustarea dozelor.

Atentionari speciale

Se recomanda administrarea cu prudenta si in doze mici a nicergolinei in caz de hipotensiune arteriala sau bradicardie. La pacientii cu insuficienta renala excretia medicamentului si a metabolitilor sai este scazuta, fiind necesara o reducere a dozei. Nicergolina trebuie administrata cu prudenta pacientilor cu hiperuricemie sau antecedente de guta si/sau in timpul tratamentului concomitent cu medicamente care pot influenta metabolismul si eliminarea acidului uric.

Sarcina si alaptarea

Nu se recomanda administrarea de nicergolina in timpul sarcinii si alaptarii.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folost utilaje

Avand in vedere boala de baza se recomanda ca aceste activitati sa fie evitate pana in momentul in care efectul asupra persoanei in cauza este bine cunoscut si evaluat. Pacientii trebuie preveniti ca medicamentul poate provoca ameteli.

Doze si mod de administrare

Doza uzuala recomandata este, la inceput, de 30 mg nicergolina, respectiv un drajeu Sinergolin 30 pe zi, urmata apoi de o doza de intretinere recomandata de 30 mg nicergolina, respectiv un drajeu Sinergolin 30 pe zi. La varstnici: nu este necesara ajustarea dozei. La copii: nu se recomanda administrarea Sinergolin 30 la copii. La pacientii cu afectiuni renale(creatinina serica > 2%): se recomanda reducerea dozelor.

Reactii adverse Au fost raportate in cazuri rare reactii adverse usoare, in general legate de actiunea vasculotropa a medicamentului: hipotensiune arteriala, ameteli, bradicardie, senzatie de caldura cu inrosirea brusca si temporara a fetei, tulburari gastrointestinale usoare (dispepsie, diaree, constipatie, greata) dar epigastralgii (mai ales in cazul administrarii pe stomacul gol), cefalee, stare de confuzie, somnolenta sau insomnie; pneumopatii interstitiale izolate sau asociate cu o atingere pleurala, atingere pleurala izolata, pneumopatie fibrozanta. In studiile clinice a fost observata cresterea concentratiei de acid uric sanguin, chiar daca acest fenomen nu pare a fi asociat nici dozei administrate, nici duratei tratamentului.

Supradozaj

Ingerarea unei cantitati mari de nicergolina poate provoca hipotensiune arteriala si bradicardie. De obicei nu este necesar niciun tratament; este suficient ca pacientul sa se intinda pentru cateva minute. In cazul exceptional al unei deficiente majore de irigare a creierului si inimii, poate fi recomandata reechilibrarea hidroelectrolitica, administrarea de simpatomimetice, cu monitorizarea continua a tensiunii arteriale.

Nu exista antidot specific. Tratamentul supradozajului consta in evacuarea continutului gastric prin provocarea de varsaturi si scaderea absorbtiei prin lavaj gastric, administrarea de carbune activat si accelerarea tranzitului gastrointestinal (sulfat de sodiu) si tratament simptomatic de sustinere a functiilor vitale.

Pastrare

A se pastra la temperaturi sub 25°C in ambalajul original. A nu se utiliza dupa data expirarii inscrisa pe ambalaj. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective. A nu se lasa la indemana si vederea copiilor. Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere.

Ambalaj

Cutie cu 2 blistere din PVC/Al a cate 10 drajeuri.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Wobenzym x 200 Drajeuri si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. ...
Citeste prospectul medicamentului Wilzin si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Wilzin este un...
Citeste prospectul medicamentului Wellferon, injectabil si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Wellferon...