Tarceva, comprimate filmate

Citeste prospectul medicamentului Tarceva, comprimate filmate si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Tarceva este un medicament utilizat in tratamentul cancerului, impiedicand activitatea unei proteine numite receptor al factorului de crestere epidermal.

Aceasta proteina este cunoscuta ca fiind implicata in cresterea si raspandirea celulelor neoplazice.

Acest medicament va poate fi prescris daca aveti cancer pulmonar cu alte tipuri de celule decat cele mici, aflat in stadiu avansat, iar chimioterapia nu a ajutat la oprirea evolutiei bolii dumneavoastra.

Acest medicament va poate fi prescris si in asociere cu un alt medicament numit gemcitabina, daca aveti cancer de pancreas in stadiul metastatic.

2. INAINTE SA LUATI TARCEVA

Nu luati Tarceva:

– daca sunteti alergic (hipersensibil) la erlotinib sau la oricare dintre celelalte componente aleTarceva.

Aveti grija deosebita cand utilizati Tarceva:

– daca luati alte medicamente care pot sa va creasca sau sa va scada cantitatea de erlotinib din sange (de exemplu antifungice precum ketoconazol, inhibitori ai proteazelor, eritromicina, claritromicina, fenitoina, carbamazepina, barbiturice, rifampicina, ciprofloxacina, omeprazol sau sunatoare). In unele cazuri, aceste medicamente pot reduce eficacitatea sau pot sa intensifice reactiile adverse ale Tarceva, iar medicul dumneavoastra va poate ajusta tratamentul. S-ar putea ca medicul dumneavoastra sa evite sa va trateze cu aceste medicamente in timp ce vi se administreaza Tarceva.

– daca luati medicamente care subtiaza sangele (precum warfarina sau alti derivati cumarinici), deoarece Tarceva va poate creste riscul de sangerare, iar medicul dumneavoastra va trebui sa vamonitorizeze regulat prin efectuarea unor teste de sange.

Vedeti, de asemenea, mai jos ,,Utilizarea altor medicamente".

Trebuie sa spuneti medicului dumneavoastra:

– daca prezentati brusc dificultati in respiratie asociate cu tuse sau febra, se poate ca medicul dumneavoastra sa fie nevoit sa va trateze cu alte medicamente si sa va intrerupa tratamentul cu Tarceva;

– daca aveti diaree, deoarece medicul dumneavoastra poate fi nevoit sa va trateze cu antidiareice (de exemplu loperamida);

– daca aveti diaree severa sau persistenta, greata, pierderea poftei de mancare sau vasaturi deoarece medicul dumneavoastra poate fi nevoit sa va intrerupa tratamentul cu Tarceva si sa vatrateze in spital.

Vezi si pct. 4 ,,Reactii adverse posibile".

Nu se cunoaste daca Tarceva are un efect diferit daca ficatul sau rinichii nu va functioneaza normal.

Nu se recomanda tratamentul cu acest medicament daca aveti o boala hepatica severa sau o boalarenala severa.

Medicul dumneavoastra trebuie sa va trateze cu precautie daca aveti o tulburare a glucuronidarii precum sindromul Gilbert.

Sunteti sfatuit sa renuntati la fumat daca sunteti tratat cu Tarceva, deoarece fumatul poate sa va scadacantitatea de medicament din sange.

Utilizarea altor medicamente

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Utilizarea Tarceva cu alimente si bauturi

Nu luati Tarceva cu alimente.

Copii si adolescenti

Tarceva nu a fost studiat la pacientii cu varsta sub 18 ani. Tratamentul cu acest medicament nu se recomanda pentru copii si adolescenti.

Sarcina si alaptarea

Evitati sarcina in timp ce urmati tratamentul cu Tarceva. Daca puteti deveni gravida, utilizati masuri contraceptive adecvate in timpul tratamentului si timp de cel putin 2 saptamani dupa ce ati luat ultimul comprimat filmat.

Daca deveniti gravida in timp ce sunteti tratata cu Tarceva, spuneti aceasta imediat medicului dumneavoastra care decide daca tratamentul trebuie continuat.

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Nu alaptati daca sunteti tratata cu Tarceva.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Tarceva nu a fost studiat pentru observarea posibilelor sale efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje dar este putin probabil ca tratamentul sa va afecteze aceasta capacitate.

Informatii importante privind unele componente ale Tarceva:

Tarceva contine un zahar numit lactoza monohidrat. Daca medicul dumneavoastra v-a spus ca aveti intoleranta la unele zaharuri, adresati-va acestuia inainte de a incepe sa luati Tarceva.

3. CUM SA LUATI TARCEVA

Luati intotdeauna Tarceva exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Comprimatul filmat trebuie luat cu cel putin o ora inainte sau cu doua ore dupa ce ati consumat alimente.

Doza recomandata este de un comprimat Tarceva 150 mg pe zi daca aveti cancer pulmonar cu alte tipuri de celule decat cele mici.

Doza recomandata este de un comprimat Tarceva 100 mg pe zi daca aveti cancer pancreatic in stadiul metastatic. Tarceva se administreaza in asociere cu gemcitabina.

Medicul dumneavoastra va poate ajusta doza cu cate 50 mg. Pentru diferite scheme de tratament, Tarceva este disponibil in concentratii de 25 mg, 100 mg sau 150 mg.

Daca luati mai mult decat trebuie din Tarceva:

Adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Puteti prezenta reactii adverse intensificate, iar medicul dumneavoastra va poate intrerupe tratamentul.

Daca uitati sa luati Tarceva:

Daca uitati sa luati una sau mai multe doze de Tarceva, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului cat mai curand posibil.

Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca incetati sa luati Tarceva

Este important sa continuati sa luati Tarceva in fiecare zi, atat timp cat v-a recomandat medicul dumneavoastra. Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-vamedicului dumneavoastra sau farmacistului.

4. REACTII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, Tarceva poate provoca reactii adverse.

Reactii adverse foarte frecvente (care apar la mai mult de 1 din 10 pacienti) sunt eruptiile pe piele si diareea precum si mancarimi, piele uscata, caderea parului, iritatie la nivelul ochilor din cauza conjunctivitei/keratoconjunctivitei, pierderea poftei de mancare, scadere in greutate, greata, vasaturi, iritatie la nivelul gurii, durere de stomac, indigestie, flatulenta, oboseala, febra, rigiditate, tulburari de respiratie, tuse, infectie, durere de cap, perceptii senzoriale ale pielii alterate sau amorteli ale extremitatilor, depresie si valori anormale ale testelor de sange ale functiei ficatului.

Au fost observate cazuri rare (care apar la mai putin de 1 din 1000 pacienti) de insuficienta hepatica. Daca testele dumneavoastra de sange indica modificari severe ale functiei ficatului, medicul dumneavoastra vapoate intrerupe tratamentul. Diareea severa si persistenta poate duce la concentratii scazute de potasiu in sange si insuficienta renala, in special daca primiti alte tratamente chimioterapice in acelasi timp. Daca apare diaree mai severa si persistenta, adresati-va imediat medicului dumneavoastra, deoarece poate fi necesar tratamentul in spital.

Reactii adverse frecvente (care apar la mai putin de 1 din 10 pacienti) sunt sangerarile de la nivelul stomacului sau intestinelor si nasului, si iritatia ochilor din cauza keratitei. Adresati-va medicului dumneavoastra cat mai curand posibil daca prezentati oricare dintre reactiile adverse mentionate mai sus. In unele cazuri, medicul dumneavoastra poate fi nevoit sa va reduca doza de Tarceva sau sa intrerupa tratamentul.

O reactie adversa grava, dar mai putin frecventa (care apare la mai putin de 1 din 100 pacienti) este o forma rara de iritatie pulmonara numita boala pumonara interstitiala. Aceasta boala poate fi, de asemenea, asociata cu evolutia naturala a afectiunii dumneavoastra si in unele cazuri poate evolua spre deces. Daca observati aparitia brusca a unor simptome precum dificultati in respiratie asociate cu tuse sau febra adresati -va imediat medicului dumneavoastra deoarece puteti suferi de aceasta boala.

Medicul dumneavoastra poate decide sa va intrerupa definitiv tratamentul cu Tarceva.

Au fost observate modificari ale unghiilor sau parului. Cele mai multe dintre aceste cazuri nu au fost grave. Ele includ reactii inflamatorii in jurul unghiilor de la maini (frecvente), exces de par pe corp sau pe fata, cu mod de distributie de tip masculin (mai putin frecvente), modificari ale genelor si sprancenelor (mai putin frecvente), unghii friabile sau pierderea unghiilor (mai putin frecvente). Au fost observate cazuri izolate de ulceratie a corneei.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine gravǎ sau daca observati orice reactie adversǎnementionatǎ in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

5. CUM SE PASTREAZA TARCEVA

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

Nu utilizati Tarceva dupa data de expirare inscrisa pe blister si cutia de carton dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare.

6.INFORMATII SUPLIMENTARE

Ce contine Tarceva:

– Substanta activa din componenta Tarceva este erlotinib. Fiecare comprimat filmat contine erlotinib (sub forma de clorhidrat de erlotinib) 25 mg, 100 mg sau 150 mg, in functie de concentrati e.

– Celelalte componente sunt:

Nucleu: lactoza monohidrat, celuloza microcristalina, amidonglicolat de sodiu tip A, laurilsulfat de sodiu, stearat de magneziu.

Film: hipromeloza, hidroxipropilceluloza, dioxid de titan, macrogol.

Cerneala de inscriptionare:

Tarceva 25 mg: shellac, oxid galben de fer.

Tarceva 100 mg: shellac, oxid galben de fer, oxid negru de fer, dioxid de titan.

Tarceva 150 mg: shellac, oxid rosu de fer.

Cum arata Tarceva si continutul ambalajului:

Tarceva 25 mg este disponibil sub forma de comprimate filmate rotunde, de culoare alba pana la galbuie, inscriptionate pe o parte cu ,,Tarceva 25" si logo-ul firmei cu cerneala galben-maronie si sunt ambalate in cutii a cate 30 comprimate filmate.

Tarceva 100 mg este disponibil sub forma de comprimate filmate rotunde, de culoare alba pana la galbuie, inscriptionate pe o parte cu ,,Tarceva 100" si logo-ul firmei cu cerneala gri si sunt ambalate in cutii a cate 30 comprimate filmate. Tarceva 150 mg este disponibil sub forma de comprimate filmate rotunde, de culoare alba pana la galbuie, inscriptionate pe o parte cu ,,Tarceva 150" si logo-ul firmei cu cerneala maro si sunt ambalate in cutii a cate 30 comprimate filmate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si producatorul:

Detinatorul Autorizatiei de punere pe piata:

Roche Registration Limited

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Wobenzym x 200 Drajeuri si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. ...
Citeste prospectul medicamentului Wilzin si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Wilzin este un...
Citeste prospectul medicamentului Wellferon, injectabil si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Wellferon...