Indicatii: Anestezie generala de scurta durata; Inductia anesteziei generale; Controlul starilor convulsive (ex. cele aparute in timpul sau dupa anestezia generala inhalatorie); In psihiatrie, psihoanaliza si sinteza induse narcotic.
Compozitie: Thiopental 0,5 g flacoane: 1 flacon contine: Thiopental sodic pentru administrare parenterala 500 mg. Thiopental 1 g flacoane: 1 flacon contine: Thiopental sodic pentru administrare parenterala 1000 mg.
Proprietati:
Thiopental este un narcotic de tip barbituric, pentru administrare intravenoasa, avand durata de actiune ultrascurta. Aceasta substanta nu reduce sensibilitatea la durere si nici reflexele nociceptive. Efectul analgezic produs de thiopental este determinat in special de proprietatile narcotice ale acestei substante. Relaxarea musculara nu apare inainte de obtinerea unei anestezii profunde. Printre proprietatile acestui medicament se numara si reducerea presiunii intracraniene. Mecanismul molecular de actiune al thiopental-ului este inteles doar in mica masura. Actiunea sa anestezica se datoreaza reducerii nivelului de excitatie neuronala.
Locul primar de actiune este la nivelul talamusului, unde sistemul reticulat activator ascendent este depresat astfel incat impulsurile nu se mai propaga la nivelul cortexului cerebral. Reducerea presiunii intracraniene pare a fi un efect secundar al actiunii anestezice a produsului. Administrarea thiopentalului este asociata cu reducerea fluxului precum si a volumului sanguin cerebral, consecutiv unei cresteri a rezistentei cerebrovasculare.
Farmacocinetica: In cel mult 30-40 secunde de la administrarea unei doze narcotice pe cale i.v. este abolita starea de constienta. Profunzimea anesteziei poate creste in urmatoarele 40 secunde. Actiunea anestezica persista timp de 5-10 minute si este urmata de o perioada de somn postanestezic de 10-30 minute. Perioada cea mai utila a anesteziei este intre minutele 5 si 8 de la administrare. 84% din medicament se leaga de proteinele plasmatice.
Initial medicamentul patrunde in special in organele cu flux sanguin ridicat (creier, cord, ficat, plamani), dar apoi este rapid redistribuit la nivelul muschilor. Dupa 15-30 minute de la injectare se atinge echilibrul intre concentratiile plasmatice si cele musculare. Durata anesteziei este determinata in special de procesul de redistributie de la nivelul creierului catre muschi.
Datorita faptului ca tesuturile adipoase sunt mai slab perfuzate, concentratiile plasmatice si cele din tesutul adipos se echilibreaza dupa 1,5-2,5 ore. Metabolizarea se realizeaza predominant la nivel hepatic. Doar o mica fractiune din doza administrata este metabolizata la nivel renal sau cerebral. In decurs de 1 ora, 10-15% din medicamentul activ este metabolizat; 3 -5 % din substanta activa este desulfurata rezultand pentobarbital, care de asemenea are efect anestezic. Eliminarea lenta de la nivelul tesutului adipos reprezinta etapa limitanta procentual a eliminarii thiopentalului. Dozele unice intravenoase sunt eliminate cu un timp de injumatatire de 3-8 ore. Datorita redistributiei medicamentului, dupa mai multe injectii anestezia este prelungita semnificativ si in acelasi timp este mult mai profunda.
Mod de administrare: A se administra doar prin injectii intravenoase. Mod de intrebuintare: In general se recomanda solutii 2,5-5% in apa distilata. Solutiile apoase 3,4% sunt izotonice.
Ghid pentru calcularea concentratiilor in scop clinic:
Concentratia Concentratia Nivelul necesar
dorita in %in mg/mlthiopental (g)apa distilata (ml)
2,5250,520
3,0300,516 2/3
4,0400,512 1/2
5,0500,510
2,5251,040
3,0301,033 1/3
4,0401,025
5,0501,020
Solutiile nu contin nici un agent conservant si sunt concepute pentru utilizarea imediata. A se utiliza doar solutii recent preparate, clare. A nu se injecta solutii tulburi sau incomplet dizolvate! A se asigura intotdeauna premedicatia pacientului cu un parasimpatolitic (atropina; daca este necesar i.v.), chiar si in cazul interventiilor scurte.
Posologie: Dozele necesare de Thiopental variaza in mod considerabil. A se doza intotdeauna medicamentul in functie de efectele obtinute, folosind datele de mai jos doar in scop orientativ. In general, doza necesara este proportionala cu greutatea corporala a pacientului. Pentru inductia anesteziei generale, doza uzuala este de 2-5 mg/kg corp. Pentru adaptarea corecta a sensibilitatii individului la Thiopental este necesara urmarirea reactiilor de raspuns ale pacientului la o doza test (25-75 mg la adulti) timp de 60 secunde, inainte de a administra doze mai mari. Anestezie: Pentru inductia anesteziei, in general 200-400 mg.
In caz de injectare repetata, 3-5 mg/kg corp i.v. timp de 10 -15 secunde pana la obtinerea gradului de anestezie dorit. Pentru interventii chirurgicale de scurta durata, 400-800 mg. Doza maxima nu trebuie sa depaseasca 1,000 mg (exista riscul efectului de cumul!) Pentru copii peste 5 ani, 2-7 mg/ kg corp i.v. Stari convulsive: Se administreaza 75-125 mg. In cazul convulsiilor secundare anesteziei locale, a se administra Thiopental 125-250 mg timp de 10 minute. Psihoanaliza si sinteza induse narcotic: 100 mg/min prin injectare lenta. Se indica pacientilor sa numere lent de la 100 in jos si se intrerupe administrarea thiopentalului chiar inainte ca pacientul sa adoarma. Pacientii trebuie sa fie pe jumatate in stare de trezire si in acelasi timp capabili de a raspunde la intrebari.
Este indicat a se reduce doza de Thiopental la pacientii cu sindrom de soc, deshidratare, anemie severa, hiperpotasemie, toxemie, mixedem sau alte afectiuni metabolice, de asemenea si la cei cu boli hepatice sau renale sau la pacientii varstnici. La pacientii cu dependenta severa de alcool sau de medicamente, anestezia poate fi dificila de obtinut utilizand doar Thiopental, de aceea este indicata asocierea cu un alt anestezic. La pacientii obezi, la cei cu premedicatie sau la pacientii anesteziati in ultimele 36 ore, pot fi suficiente doze mai mici de Thiopental pentru obtinerea unei anestezii adecvate.
Contraindicatii: Hipersensibilitate la Thiopental sau la alte barbiturice. Intoxicatii acute cu alcool, soporifice, analgezice sau medicamente psihotrope. Miastenia gravis, insuficienta respiratorie sau vagotonie, stare de rau astmatic, dispnee severa, miocardopatii severe, aritmii cardiace, soc sever, porfirie hepatica acuta, insuficienta hepatica sau renala severa, disfunctii metabolice severe. O atentie deosebita trebuie acordata pacientilor varstnici, precum si celor cu boli cardiovasculare, astm bronsic, insuficienta adrenocorticala, hipovolemie, septicemie si distrofii musculare.
Sarcina si alaptare: Se stie ca Thiopentalul traverseaza bariera fetoplacentara. Thiopentalul nu afecteaza tonusul uterului gravid. Concentratiile de Thiopental din cordonul ombilical ating nivelul maxim dupa 2-3 minute de la administrarea intravenoasa. Daca este utilizat in chirurgia ginecologica, thiopentalul poate cauza depresia SNC la nou-nascuti. In timpul sarcinii, selectionarea pacientelor trebuie realizata pe criterii stricte, iar doza administrata trebuie minimalizata. A nu se depasi o doza totala de 250 mg. La femeile care alapteaza, concentratiile de Thiopental din laptele matern sunt mici, chiar daca au fost administrate doze ridicate de Thiopental.
Reactii secundare: In timpul inductiei (in special dupa injectarea rapida) pot aparea urmatoarele manifestari: tuse, stranut, sughit, laringospasm si bronhospasm. Inductia obtinuta rapid sau supradozajul pot cauza depresie respiratorie centrala si apnee. Depresia activitatii cardiace depinde de asemenea de ritmul de injectare. De obicei, la scurt timp dupa injectie se pot observa reflexe de hiperexcitabilitate. In timpul operatiilor efectuate in zona cervicala, acest lucru poate conduce la stop cardiac. De aceea, este necesara realizarea premedicatiei cu atropina.
Sporadic se pot observa reactii alergice variind de la manifestari minore si soc anafilactic, depresie respiratorie sau circulatorie si aritmii cardiace. Au fost descrise in cateva cazuri aparitia de anemie hemolitica prin mecanism imun cu insuficienta renala si paralizie a nervului radial. In timpul revenirii sau dupa anestezie se pot observa manifestari ca de ex.: contracturi musculare, frisoane, hipotermie, somnolenta prelungita, confuzie si amnezie. Varsaturile postoperatorii sunt rare. Injectarea intravenoasa de solutii cu concentratii mari de medicament poate produce tromboflebite. Chiar injectate intravenos la locul adecvat, solutiile cu concentratii standard ale medicamentului pot produce durere la locul injectarii.
Interactiuni: Fenomenul de potentare reciproca poate apare daca thiopentalul este combinat cu alcool, antihistaminice sau cu substante deprimante ale sistemului nervos central. Barbituricele, prin mecanism de inductie enzimatica, reduc eficacitatea medicamentelor metabolizate de catre enzimele hepatice microzomale (ex. hormoni steroizi, contraceptive hormonale, anticoagulanti de tip dicumarol, griseofulvina, fenilbutazona, fenazona, fenitoina etc.).
Fenotiazinele (de ex. clorpromazina) si rezerpina amplifica efectele bradicardice si hipotensive ale thiopentalului. Efectul hipotensiv al thiopentalului este potentat si de alti agenti hipotensivi (ex. diureticele). Actiunea thiopentalului este potentata de acidul valproic, iar durata sa de actiune este prelungita de tranilcipromina. Thiopentalul poate amplifica toxicitatea metotrexatului. Depresia circulatorie produsa de Thiopental este potentata de alte medicamente ce au efecte depresoare circulatorii, primare sau secundare. Aminofilina poate anula actiunea thiopentalului. A nu se administra solutiile injectabile care devin neclare dupa adaugarea thiopentalului.
Incompatibilitati: Thiopentalul este incompatibil din punct de vedere chimic cu solutii avand pH-ul scazut, precum si cu oxidantii. Printre agentii incompatibili cu thiopentalul se numara: amikacina, penicilinele, cefalosporinele, codeina, efedrina, morfina, fenotiazinele, suxametoniul si tubocurarina.
Atentionari speciale, precautii la utilizare: Thiopentalul trebuie administrat doar de personal calificat in tehnica anesteziei. Datorita riscului de depresie respiratorie, care poate fi cauzat de injectari prea rapide sau de doze prea ridicate, aparatura necesara ventilatiei de urgenta trebuie sa fie la indemana. Caile respiratorii trebuie mentinute libere (folosind mijloacele uzuale: pozitionare, intubatie). Datorita faptului ca thiopentalul afecteaza functiile psihomotorii pe o perioada de aproximativ 24 ore, acest produs nu trebuie administrat persoanelor neinsotite, neinternate. In aceasta perioada de timp, pacientii nu trebuie sa conduca masina sau sa lucreze cu diverse aparate.
Injectarea incorecta intraarteriala a thiopentalului produce rapid spasme arteriale si poate conduce la tromboze urmate de gangrene. Aceasta situatie necesita interventie imediata, de ex. blocarea plexului brahial, injectarea intraarteriala de procaina si anticoagulare simultana. Injectarea perivenoasa, in general, duce la reactii tisulare mai putin severe, care nu necesita interventii. Durerea si indurarea la locul injectiei pot fi tratate cu ajutorul compreselor calde, injectarea de procaina in solutie salina fiziologica si/sau a preparatelor cu hialuronidaza.
Supradozare: Intoxicatia acuta cu Thiopental este caracterizata de o scadere a tensiunii arteriale ce poate progresa spre soc. Depresia miocardica poate conduce la edem pulmonar. Temperatura corporala scade si poate surveni stopul respirator. Tratamentul supradozajului: Se restabileste temperatura normala a corpului; daca apare stopul respirator se incepe ventilarea artificiala. Eliminarea thiopentalului poate fi accelerata prin fortarea diurezei, hemodializa sau dializa peritoneala.
Conditii de pastrare: A se depozita la temperaturi sub 25 grade Celsius, a se proteja de lumina. Stabilitate: Depozitat in conditii corespunzatoare, Thiopental in forma nedizolvata isi mentine toate proprietatile pana la data expirarii inscriptionata pe ambalaj.
Forma de prezentare: Thiopental 0,5 g/1g; ambalaje de spital.
Producator: Biochemie