Thyrogen, pulbere

Citeste prospectul medicamentului Thyrogen, pulbere si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Thyrogen este o pulbere din care se obtine o solutie injectabila.

Acesta contine substanta activa tireotropina alfa.

Pentru ce se utilizeaza Thyrogen?

Thyrogen se utilizeaza la pacientii care au suferit o tiroidectomie (o interventie chirurgicala pentru indepartarea glandei tiroide) din cauza ca sufereau de cancer. Thyrogen se utilizeaza impreuna cu un "test al tireoglobulinei", asociat sau nu unei scintigrafii cu iod radioactiv (131I), pentru detectarea eventualului tesut tiroidian ramas dupa interventia chirurgicala.

Thyrogen poate fi utilizat, de asemenea, in asociere cu doze mai mari de iod radioactiv pentru ablatia (distrugerea) tesutului tiroidian ramas. Acesta se administreaza pacientilor la care glanda tiroida a fost extirpata integral sau aproape integral si la care cancerul nu s-a raspandit in alte regiuni ale corpului.

Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Cum se utilizeaza Thyrogen?

Utilizarea medicamentului Thyrogen trebuie supervizata de un medic cu experienta in tratarea cancerului tiroidian.

Medicamentul se administreaza sub forma a doua injectii, la un interval de 24 de ore una de cealalta, in muschiul fesier. Cand Thyrogen se utilizeaza in asociere cu o scintigrafie cu iod radioactiv, administrarea iodului trebuie efectuata la 24 de ore de la ultima injectie cu Thyrogen, iar scintigrafia trebuie realizata dupa 48 pana la 72 de ore de la aceasta. Cand Thyrogen se utilizeaza in asociere cu doze mai mari de iod radioactiv in terapia de ablatie, administrarea iodului trebuie efectuata tot la 24 de ore dupa ultima injectie cu Thyrogen, dar scintigrafia trebuie realizata dupa un interval mai lung (cateva zile).

Cum actioneaza Thyrogen?

Pacientii a caror glanda tiroida a fost indepartata primesc terapie de substitutie cu tiroxina (un hormon produs, in mod normal, de glanda tiroida). Aceasta impiedica organismul sa produca un alt hormon, numit hormonul de stimulare tiroidiana (TSH), care activeaza, in mod normal, glanda tiroida. Stoparea productiei de TSH provoaca inactivitatea eventualului tesut tiroidian ramas in organism, incluzand orice tesut canceros ramas. Totusi, medicii trebuie sa utilizeze TSH-ul atunci cand cauta eventuale

tesuturi tiroidiene ramase dupa interventia chirurgicala, deoarece hormonul stimuleaza tesutul tiroidian si il face mai usor de detectat. Substanta activa din Thyrogen, tireotropina alfa, este o copie a TSH-ului. Cand Thyrogen este administrat, aceasta actioneaza ca si TSH-ul si stimuleaza intregul tesut ramas in tiroida, inclusiv tesutul canceros. Activitatea acesteia poate fi apoi detectata prin masurarea valorilor sanguine ale unei proteine numite tireoglobulina. Aceasta poate fi, de asemenea, detectata prin utilizarea unei tehnici imagistice cu iod radioactiv, intrucat tesutul tiroidian activ absoarbe iodul si devine vizibil pe o scintigrafie. Administrat in doze mai mari, iodul radioactiv poate, de asemenea, sa distruga tesutul tiroidian ramas.

Tireotropina alfa este produsa printr-o metoda cunoscuta sub numele de "tehnologia ADN-ului recombinant": aceasta este obtinuta dintr-o celula care a primit o gena (ADN), devenind astfel capabila sa produca hormonul.

Cum a fost studiat Thyrogen?

Thyrogen a fost studiat in cadrul a doua studii care au implicat 406 pacienti care suferisera o tiroidectomie si aveau nevoie de un test pentru detectarea tesutului tiroidian ramas. Productia de tireoglobulina si absorbtia iodului radioactiv au fost masurate de doua ori in cazul fiecarui pacient: o data dupa tratamentul cu Thyrogen, in timp ce terapia de substitutie cu tiroxina era continuata, si a doua oara dupa ce terapia de substitutie a fost oprita timp de patru pana la sase saptamani, ceea ce restabileste productia naturala de TSH a organismului.

Rezultatele celor doua masuratori au fost comparate pentru a vedea daca acestea concorda. Societatea a prezentat, de asemenea, rezultatele unor studii din literatura de specialitate publicata, care examinau efectul Thyrogen atunci cand a fost administrat impreuna cu un test al tireoglobulinei, dar fara o scintigrafie cu iod radioactiv.

Thyrogen a fost, de asemenea, studiat, in cadrul indicatiei sale de administrare in ablatia tesutului tiroidian, intr-un studiu care a implicat 63 de pacienti cu cancer tiroidian. Pacientii au primit iod radioactiv fie dupa tratamentul cu Thyrogen, in timp ce terapia de substitutie cu tiroxina era continuata, fie dupa stoparea terapiei de substitutie.

Principala masura a eficacitatii s-a bazat pe un test efectuat la un interval de opt luni de la tratament pentru a vedea daca pacientul prezinta tesut tiroidian ramas. In urma acestuia, 51 dintre pacienti au continuat sa fie urmariti, in medie, alti trei ani si jumatate. Societatea a prezentat, de asemenea, rezultatele a 13 studii din literatura de specialitate publicata, incluzand un studiu principal care a comparat efectul Thyrogen cu efectul stoparii tiroxinei la 394 de pacienti care au fost urmariti aproximativ doi ani si jumatate.

Ce beneficii a prezentat Thyrogen in timpul studiilor?

In ceea ce priveste detectarea tesutului tiroidian ramas, administrarea medicamentului Thyrogen pentru stimularea productiei de tireoglobulina si a absorbtiei iodului radioactiv s-a dovedit comparabila cu stoparea terapiei de substitutie cu tiroxina a pacientilor. Utilizarea Thyrogen permite pacientilor sa urmeze in continuare terapia de substitutie cu tiroxina inaintea efectuarii testului, ceea ce conduce la imbunatatirea calitatii vietii acestora. Studiile publicate au demonstrat ca utilizarea Thyrogen este, de asemenea, eficace la pacientii cu risc scazut atunci cand tesutul ramas este detectat doar prin masurarea valorilor tireoglobulinei si ca nu este intotdeauna necesar sa se efectueze o scintigrafie cu iod radioactiv.

In ceea ce priveste ablatia tesutului tiroidian, ambele tratamente au avut succes in proportie de 100% dupa opt luni. Aceasta constatare a fost confirmata in cadrul studiului de urmarire: toti cei 43 de pacienti ale caror rezultate au putut fi evaluate dupa alti trei ani si jumatate suferisera o ablatie reusita. Acestia au inclus 25 pacienti care au utilizat Thyrogen si 18 pacienti la care terapia de substitutie cu tiroxina a fost stopata, desi initial suferisera o ablatie. Studiile mai ample publicate au confirmat ca Thyrogen are un efect similar cu stoparea administrarii de tiroxina pacientilor la care cancerul nu s-a raspandit in alte regiuni ale corpului.

Care sunt riscurile asociate cu Thyrogen?

Cel mai frecvent efect secundar asociat cu Thyrogen (observat la mai mult de 1 pacient din 10) este greata (senzatia de rau). Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Thyrogen, a se consulta prospectul.

Thyrogen nu trebuie administrat persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la hormonul TSH uman sau bovin (provenit de la vaci) sau la oricare dintre celelalte ingrediente ale medicamentului. Administrarea medicamentului Thyrogen in timpul sarcinii este contraindicata.

De ce a fost aprobat Thyrogen?

Comitetul pentru produse medicamentoase de uz uman (CHMP) a hotarat ca beneficiile Thyrogen sunt mai mari decat riscurile sale si a recomandat acordarea autorizatiei de introducere pe piata pentru Thyrogen.

Alte informatii despre Thyrogen:

Comisia Europeana a acordat Genzyme Europe B.V. o autorizatie de introducere pe piata pentru Thyrogen, valabila pe intreg teritoriul Uniunii Europene, la 9 martie 2000. Autorizatia de introducere pe piata este valabila pe perioada nelimitata.

Prezentul rezumat a fost actualizat ultima data in 01-2010.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Wobenzym x 200 Drajeuri si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. ...
Citeste prospectul medicamentului Wilzin si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Wilzin este un...
Citeste prospectul medicamentului Wellferon, injectabil si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Wellferon...