Tiaprida

Citeste prospectul medicamentului Tiaprida si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Indicatii: Stare de agitatie si de agresivitate, mai ales la subiectul etilic. Dureri intense si rebele. Miscari anormale de tip coreic (numai comprimat).

Contraindicatii:

Asociatii nerecomandate: alcool, levodopa. Feocromocitom: au fost semnalate accidente hipertensive grave cu medicamente antidopaminergice, intre care unele benzamide.

Precautii:

Atentionari: Sindrom malign - in caz de hipertermie este imperativa intreruperea tratamentului. Aceasta precautie trebuie luata mai ales daca produsul este administrat in doza mare si in tratamentul etilismului. La pacientii epileptici se recomanda o supraveghere sporita.

La pacientii in varsta, datorita sensibilitatii lor sporite - efect sedativ, hipotensiune; in afectiunile cardiovasculare grave - risc de hipotensiune; in insuficientele renale - risc de supradozare; la parkinsonieni, pentru a corecta anumite tulburari ale dopaterapiei - a se respecta posologia precisa; la nou nascut Conducere de autovehicule si operare de aparate: Produsul trebuie folosit cu prudenta la conducatorii de vehicule si operatorii de aparate.

Sarcina si alaptare: Sarcina: Efect teratogen - la om, in absenta datelor clinice, riscul nu este cunoscut. Nu exista date privind repercusiunile cerebrale fetale ale tratamentelor neuroleptice prescrise pe intregul parcurs al sarcinii. Alaptare: In absenta datelor privind trecerea in laptele matern, alaptarea este nerecomandata in timpul tratamentului.

Reactii adverse:

Sindrom malign: vezi Atentionari. Neurologice: sedare sau somnolenta, diskinezii precoce, care cedeaza la administrarea unui antiparkinsonian anticolinergic, sindrom extrapiramidal, care cedeaza partial la antiparkinsoniene anticolinergice, diskinezii tardive, ca pentru toate neurolepticele in cursul curelor prelungite. Vegetative: hipotensiune ortostatica. Endocrine si metabolice: impotenta, frigiditate, amenoree, ginecomastie, hiperprolactinemie, crestere in greutate, care poate fi importanta.

Compozitie:

Comprimate: Tiaprid (DCI) clorhidrat, exprimat in baza 100 mg. Excipienti q.s. ad. un comprimat; Solutie injectabila: Tiaprid (DCI) clorhidrat, exprimat in baza 100 mg; Excipienti q.s. ad. o fiola.

Actiune:

Farmacodinamice: benzamida apartinand neurolepticelor. Farmacocinetice: Dupa injectarea i.m. a unei doze de 200 mg se atinge in 30 de minute un varf de concentratie plasmatica de 2,5 g/ml. Administrarea per os a unei doze de 200 mg antreneaza aparitia unui varf plasmatic de 1,3 g/ml la o ora dupa priza. Biodisponibilitatea absoluta a comprimatului este de 75%. Tiapridul trece bariera hematoencefalica, precum si pe cea placentara, fara acumulare. Data fiind slaba metabolizare, 70% din doza administrata se regaseste neschimbata in urina. Semiviata de eliminare plasmatica este 2,9 ore la femei si 3,6 ore la barbati. Eliminarea se face mai ales prin urina, clearance-ul renal fiind de 330 ml/min. Pentru un clearance sub 20 ml/min, dozele zilnice sunt ajustate: jumatate de doza pentru un clearance al creatininei de la 11 la 20 ml/min, un sfert de doza pentru un clearance al creatininei de 10 ml/min.

Administrare:

Adulti: Stari de agitatie si agresivitate - in general 200 pana la 300 mg/zi, deci 2 pana la 3 comprimate pe zi timp de 2 luni. Acest tratament poate fi repetat la anumiti pacienti. Delir si predelir - 400 pana la 1 200 mg/zi, deci 4 pana la 12 fiole pe cale i.m. sau i.v., repartizate in injectii la fiecare 4 sau 6 ore. Aceasta posologie se poate modifica pana la 1 800 mg/zi. Miscari anormale - in general 300 pana la 800 mg/zi, deci 3 pana la 8 comprimate pe zi, in functie de intensitatea simptomelor. In diskineziile provocate de levodopa: in general 75 pana la 150 mg/zi. Posologia va debuta cu un sfert de comprimat. Dureri intense si rebele - in general, 200 pana la 400 mg/zi, deci 2 pana la 4 fiole sau 2 pana la 4 comprimate pe zi. Copii peste 7 ani: 100 pana la 150 mg/zi, cate 1/2 comprimat de 2 pana la 3 ori pe zi. Aceasta posologie poate fi marita pana la 300 mg/zi.

Doza: 100mg

Ambalaj: Cutie x 2 blist. x 10 compr. ;

Firma producatoare: LAB. SYNTHELABO

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Wobenzym x 200 Drajeuri si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. ...
Citeste prospectul medicamentului Wilzin si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Wilzin este un...
Citeste prospectul medicamentului Wellferon, injectabil si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Wellferon...