Toradol, comprimate

Citeste prospectul medicamentului Toradol, comprimate si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Indicatii: Toradol este indicat in tratamentul de scurta durata al durerii acute moderate sau severe care necesita analgezie de nivel opioid. Nu este indicat in afectiuni dureroase cronice.

Analgezic

Compozitie: Ingredient activ: ketorolac trometamina. Toradol solutie injectabila. Ampule continand: 10 mg ketorolac trometamina in 1 ml solutie sterila (1%), 15 mg ketorolac trometamina in 1 ml solutie sterila (1,5%), 30 mg ketorolac trometamina in 1 ml solutie sterila (3%).

Seringi preumplute continand: 15 mg ketorolac trometamina in 1 ml solutie sterila (1,5%), 30 mg ketorolac trometamina in 1 ml solutie sterila (3%), 60 mg ketorolac trometamina in 2 ml solutie sterila (3%). Toradol comprimate: Comprimate continand 10 mg ketorolac trometamina.

Proprietati si efecte: Toradol este un analgezic potent din clasa antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS), cu proprietati analgezice, antiinflamatoare si antipiretice. Toradol inhiba sistemul enzimatic al ciclooxigenazei si, prin aceasta, sinteza de prostaglandine. Toradol este un amestec racemic de enantiomeri (-)S si (+)R, forma S avand activitate analgezica. Toradol nu are efecte semnificative asupra SNC la animale si nu are proprietati sedative sau anxiolitice. Nu este un opioid si nu i se cunosc efecte asupra receptorilor opioizi centrali. Nu are efecte intrinseci asupra respiratiei si nu exacerbeaza depresia respiratorie sau sedarea determinate de opioizi.

Farmacocinetica: Absorbtie: Administrarea i.m.: Ketorolacul trometamina se absoarbe rapid si complet dupa administrarea i.m. la voluntari adulti tineri sanatosi, concentratia plasmatica maxima de 2,2-3,0 mcg/ml aparand in medie la 50 minute dupa o doza unica de 30 mcg. Administrarea i.v. in bolus: Administrarea i.v. a unei singure doze de 10 mg de ketorolac trometamina la voluntari adulti tineri sanatosi a determinat o concentratie plasmatica maxima de 2,4 mcg/ml aparand in medie la 5,4 minute dupa administrare. Perfuzii i.v.: La voluntari adulti tineri sanatosi concentratia plasmatica maxima se realizeaza la circa 5 minute dupa completarea unei doze initiale de incarcare de 30 mg i.v., iar perfuzarea continua ulterioara cu 5 mg/ora mentine concentratiile plasmatice in acelasi interval ca si cele realizate prin administrarea i.m. a unor doze unice de 30 mg la fiecare 6 ore.

Administrarea orala: Ketorolacul trometamina se absoarbe rapid si complet dupa administrare orala la voluntari adulti tineri sanatosi, cu o medie a concentratiei plasmatice de 0,7-1,1 mcg/ml aparand in medie la 44 minute dupa o doza unica de 10 mg la subiectii à jeun. Distributie: Farmacocinetica ketorolacului trometamina la voluntari adulti tineri sanatosi, dupa injectii i.m. sau i.v. unice sau multiple sau dupa dozele orale de Toradol recomandate, este liniara. La voluntari adulti tineri sanatosi, concentratia plasmatica de stare stationara se realizeaza dupa a 4-a doza, la administrarea Toradol in bolus i.v. la fiecare 6 ore. Peste 99% din ketorolacul plasmatic se leaga de proteine, cu un volum mediu de distributie de 0,15 l/kg corp dupa administrarea i.v. si i.m. a unor doze unice de 10 mg la voluntari adulti tineri sanatosi. Legarea de proteinele plasmatice este independenta de concentratie. Deoarece ketorolacul trometamina este un medicament foarte potent si care realizeaza concentratii scazute in plasma, este de asteptat sa nu deplaseze semnificativ alte medicamente legate de proteine. Aproape tot materialul derivat din medicament care circula in plasma este ketorolac (96%) sau p-hidroxi-ketorolac farmaceutic inactiv. Ketorolacul traverseaza placenta in proportie de 10%. Ketorolacul a fost detectat in laptele uman la concentratii reduse (vezi “Precautii").

Metabolizare: Ketorolacul se metabolizeaza in cea mai mare masura hepatic. Calea metabolica majora a ketorolacului la om este conjugarea cu acidul glucuronic. P-hidroxilarea este o cale aditionala minora. Eliminare: Calea principala de eliminare a ketorolacului si a metabolitilor sai este renala. Circa 92% dintr-o doza data se regaseste in urina, aproximativ 40% sub forma de metaboliti si 60% ca si ketorolac nemodificat. Circa 6% dintr-o doza se excreta prin fecale. Timpul de injumatatire plasmatic in faza terminala este in medie de 5,3 ore, fiind cuprins intre 2,4 si 9,2 ore, iar clearance-ul total plasmatic este in medie de 0,023 l/kg corp/ora la subiectii tineri sanatosi. Farmacocinetica la populatii speciale. Varstnicii ( 65 ani): La varstnici timpul de injumatatire plasmatic in faza terminala al ketorolacului este prelungit fata de cel al voluntarilor tineri sanatosi, fiind in medie de 7 ore (cuprins intre 4,3 si 8,6 ore). Clearance-ul plasmatic total poate fi redus in comparatie cu cel al voluntarilor tineri sanatosi, in medie pana la 0,019 l/ora/kg corp (vezi “Precautii", “Dozare si administrare"). Afectarea renala: Eliminarea ketorolacului este redusa la pacientii cu afectare renala, fapt reflectat de un timp de injumatatire prelungit si de un clearance plasmatic redus in comparatie cu cele ale subiectilor tineri sanatosi. Rata de eliminare este redusa in general proportional cu gradul afectarii renale, exceptand pacientii care au afectare renala severa, la care clearance-ul plasmatic al ketorolacului este mai mare decat cel estimat doar prin gradul afectarii renale (vezi “Contraindicatii", “

Dozare si administrare: Afectarea hepatica: Pacientii cu functie hepatica alterata nu prezinta nici o modificare importanta clinic a farmacocineticii ketorolacului, desi exista o prelungire semnificativa statistic a Tmax si timpului de injumatatire plasmatic in faza terminala, comparativ cu voluntarii tineri sanatosi.

Dozare si administrare: Durata tratamentului: La adulti, durata maxima combinata de utilizare a dozelor multiple de Toradol Solutie injectabila administrate in bolus i.m. sau i.v. nu trebuie sa depaseasca 5 zile, deoarece la utilizarea prelungita frecventa efectelor adverse poate creste. Durata maxima de utilizare a perfuziei i.v. de Toradol nu trebuie sa depaseasca 24 ore. La copii, durata maxima combinata de utilizare a dozelor multiple de Toradol solutie injectabila administrate in bolus i.m. sau i.v. nu trebuie sa depaseasca 2 zile. Toradol comprimate se recomanda la adulti numai pentru a fi utilizate o perioada scurta, pana la 7 zile, si nu sunt indicate pentru uz cronic. Toradol solutie injectabila: La adult, Toradol solutie injectabila poate fi utilizat ca injectie i.m. sau iv. In bolus in administrare unica sau multipla, sau ca perfuzie i.v. La copii, Toradol solutie injectabila poate fi utilizat ca injectie i.m. sau i.v. In doza unica, urmata, daca este cazul, de injectii multiple i.v. in bolus. Calea de administrare a ketorolacului recomandata la copii este prin injectii i.v., deoarece injectiile i.m. pot fi dureroase. Trebuie administrata cea mai redusa doza eficienta.

Doza trebuie ajustata in functie de severitatea durerii si de raspunsul pacientului. Trebuie luata in considerare suplimentarea acestor regimuri de dozare, dupa necesitate, cu doze mici de opioizi, daca nu exista alte contraindicatii. La utilizarea in asociatie cu Toradol solutie injectabila, doza zilnica de opioid poate fi mai mica decat cea necesara in mod obisnuit. Ca si in cazul altor AINS, inainte de a administra Toradol trebuie corectata hipovolemia. Ca in cazul altor AINS, Toradol perfuzii i.v. trebuie utilizat numai la pacientii cu un echilibru hidroelectrolitic adecvat (vezi “Precautii", “Efecte renale"). La administrarea Toradol solutie injectabila, bolusul i.v. nu trebuie administrat in mai putin de 15 secunde. Administrarea i.m. trebuie facuta lent si profund. Efectul analgezic incepe la cca 30 minute, fiind maxim la 1-2 ore dupa administrarea dozei. Durata efectului analgezic este de regula 4-6 ore.

S-au semnalat reactii de hipersensibilitate, de la bronhospasm pana la soc anafilactic; trebuie asigurate masuri adecvate de contracarare a acestora la administrarea primei doze de Toradol solutie injectabila (vezi “Contraindicatii" si “Precautii"). Toradol solutie injectabila nu se recomanda la copiii sub 2 ani, deoarece experienta la acest grup de varsta este limitata. Tratamentul in doza unica (i.v. sau i.m.). Adulti: Administrarea i.m.: Pacienti < 65 ani: O doza de 10-60 mg, in functie de severitatea durerii. Pacienti 65 ani sau cu alterarea functiei renale: O doza de 10-30 mg.

Administrarea i.v.: Pacienti < 65 ani: O doza de 10-30 mg. Pacienti 65 ani sau cu alterarea functiei renale: O doza de 10-15 mg. Copii >= 2 ani: Administrarea i.m.: O doza de 1,0 mg/kg corp. Administrarea i.v.: O doza de 0,5 - 1,0 mg/kg corp. Tratamentul cu doze multiple (i.v. sau i.m.): Dozele trebuie ajustate in functie de severitatea durerii si de raspunsul pacientului. Atentie, la adulti durata maxima combinata de utilizare a dozelor multiple de Toradol solutie injectabila administrate in bolus i.m. sau i.v. nu trebuie sa depaseasca 5 zile. La copii, durata maxima combinata de utilizare a dozelor multiple de Toradol solutie injectabila administrate in bolus i.m. sau i.v. nu trebuie sa depaseasca 2 zile. Adulti: Pacienti < 65 ani: Doza maxima zilnica nu trebuie sa depaseasca 120 mg.

Administrarea i.m.: Doza recomandata este de 10-30 mg, urmata de 10-30 mg la fiecare 4-6 ore, pana la o doza maxima zilnica de 120 mg. Administrarea i.v: Bolus i.v.: o doza initiala de 10-30 mg, urmata de 10-30 mg la fiecare 6 ore la nevoie, pana la o doza maxima zilnica de 120 mg. Perfuzie i.v. continua: o doza initiala de 30 mg, urmata de perfuzie continua la o rata de pana la 5 mg/ora pana la 24 ore, pana la o doza maxima zilnica de 120 mg. Pacienti 65 ani sau cu alterarea functiei renale: Doza maxima zilnica la aceste populatii nu trebuie sa depaseasca 60 mg. Administrarea i.m.: Doza recomandata este de 10-15 mg la fiecare 4-6 ore la nevoie, pana la o doza maxima zilnica de 60 mg. Administrarea i.v: Bolus i.v.: 10-15 mg la fiecare 6 ore la nevoie, pana la o doza maxima zilnica de 60 mg.

Perfuzia i.v. continua: nu se recomanda la aceste populatii, deoarece experienta este limitata. Copii >= 2 ani: 1,0 mg/kg corp i.m. sau 0,5-1,0 mg/kg corp i.v., urmate de 0,5 mg/kg corp i.v. la 6 ore. Toradol comprimate: Toradol comprimate poate fi utilizat in doza unica,in doze multiple cu un orar regulat sau dupa necesitati in cursul intervalului de dozare. Toradol comprimate se recomanda la adulti numai pentru utilizare pe termen scurt, pana la 7 zile, si nu sunt indicate pentru uz cronic. Toradol comprimate nu se recomanda la copii, deoarece experienta este limitata. Dozare: Doza unica: O doza de 10 mg. Doze multiple: Doza orala recomandata este de 10 mg la fiecare 4-6 ore, dupa necesitati.

Doza maxima zilnica nu trebuie sa depaseasca 40 mg Instructiuni speciale de dozare: Trecerea de la Toradol solutie injectabila la Toradol comprimate, la adulti: La pacientii in tratament cu Toradol solutie injectabila care sunt convertiti la Toradol comprimate, in ziua tranzitiei la formularea orala, doza zilnica combinata totala a tuturor formelor de Toradol nu trebuie sa depaseasca 120 mg la pacientii < 65 ani si 60 mg la pacientii 65 ani sau cu alterarea functiei renale. Doza maxima zilnica de Toradol comprimate nu trebuie sa depaseasca 40 mg in ziua in care se face schimbarea formularii. Pacienti varstnici (>65 ani): ketorolacul trometamina poate avea un clearance mai scazut la varstnici, care sunt si mai sensibili la efectele adverse ale AINS; ca urmare in prescrierea la varstnici sunt necesare precautii speciale si doze reduse. Se recomanda extremitatea inferioara a intervalului de dozare. Pentru Toradol solutie injectabila nu trebuie depasita o doza zilnica totala de 60 mg.

Pacienti cu afectare renala: Ketorolacul si metabolitii sai se elimina in principal renal, ceea ce, la pacientii cu un clearance creatininic redus, va determina scaderea clearance-ului plasmatic al medicamentului. Toradol este contraindicat in alterarile moderate sau severe ale functiei renale (creatinina serica de >442 micromol/l). Toradol trebuie utilizat cu prudenta la pacientii cu afectare renala mai usoara (creatinina serica 170-442 micromol/l). Acestor pacienti trebuie sa li se administreze o doza redusa de Toradol si statusul lor renal trebuie monitorizat atent. Se recomanda reducerea dozei zilnice la jumatate; nu trebuie depasita o doza totala zilnica de 60 mg. Dializa nu epureaza semnificativ ketorolacul din sange.

Contraindicatii: Toradol este contraindicat la pacientii cu ulcer peptic activ (ca si alte AINS), la pacientii cu sangerari gastrointestinale severe sau perforatii si la pacientii cu o anamneza de ulcer peptic sau hemoragie gastrointestinala. Toradol este contraindicat la pacientii cu afectare renala moderata sau severa (creatinina serica >442 micromol/l) sau la pacientii cu risc de insuficienta renala datorata depletiei de volum sau deshidratarii. Toradol este contraindicat in travaliu si la nastere. Toradol este contraindicat la pacientii cu hipersensibilitate demonstrata anterior la Toradol sau la alte AINS si la pacientii la care aspirina si alti inhibitori ai sintezei de prostaglandine induc reactii alergice (la astfel de pacienti s-au observat reactii severe de tip anafilactic (vezi “Precautii"). Toradol este contraindicat ca analgezie preoperatorie profilactica, datorita inhibitiei agregarii plachetare, si este contraindicat intraoperator datorita riscului crescut de sangerare.

Toradol inhiba functia plachetara si este, ca urmare, contraindicat la pacientii cu hemoragie cerebrovasculara suspectata sau confirmata, la pacientii cu operatii cu risc crescut de hemoragie sau hemostaza incompleta si la cei cu risc crescut de sangerare (vezi “Precautii"). Toradol este contraindicat la pacientii care iau in mod curent aspirina sau alte AINS (vezi Interactiuni). Toradol solutie injectabila este contraindicat pentru administrare neuraxiala (epidurala sau intratecala) datorita continutului sau in alcool. Combinatia dintre Toradol si pentoxifilin este contraindicata (vezi “Interactiuni"). Avertismente: Ulceratii, hemoragii si perforatii gastrointestinale: Pot aparea leziuni ale mucoasei gastrointestinale. La pacientii tratati cu AINS, inclusiv Toradol, poate aparea oricand toxicitate gastrointestinala serioasa, manifestata prin iritatie, hemoragie, ulceratii si perforatie gastrointestinale, dar nu numai acestea, cu sau fara simptome de averizare.

Studiile AINS nu au identificat pana la momentul actual vreun subset de pacienti care sa nu fie la risc pentru aparitia ulceratiei peptice si hemoragiei gastrointestinale. Experienta post-marketing cu Toradol administrat parenteral, ca si in cazul altor AINS, sugereaza ca poate exista un risc crescut de ulceratii, hemoragie si perforatie gastrointestinale la varstnici si la pacientii debilitati, care par sa tolereze ulceratia sau hemoragia mai putin bine decat alti indivizi. La aceasta populatie s-au raportat cele mai multe evenimente gastrointestinale fatale. Ca in cazul altor AINS, incidenta si severitatea complicatiilor gastrointestinale poate creste cu cresterea dozei si duratei tratamentului cu Toradol. Riscul de hemoragie gastrointestinala semnificativa clinic este dependent de doza. Aceasta afirmatie este valabila in special la pacientii varstnici care primesc o doza medie zilnica de Toradol mai mare de 60 mg/zi. Antecedentele de ulcer peptic cresc probabilitatea de aparitie a unor complicatii gastrointestinale serioase in cursul tratamentului cu Toradol.

Efecte renale: Ca si alte AINS, fiind un inhibitor potent al sintezei de prostaglandine, Toradol trebuie utilizat cu prudenta la pacientii cu afectarea functiei renale sau cu o afectiune renala in antecedente. Prudenta se impune, deoarece s-a observat toxicitate renala la utilizarea Toradol sau a altor AINS la pacienti in conditii de reducere a volumului sanguin si/sau fluxului sanguin renal, unde prostaglandinele renale au un rol de sustinere a perfuziei renale. La acesti pacienti administrarea de Toradol sau alte AINS poate determina o reducere dependenta de doza a formarii prostaglandinelor renale si poate sa precipite decompensarea sau insuficienta renala manifesta. Pacientii cu riscul cel mai mare pentru aceasta reactie sunt cei cu functie renala alterata, hipovolemie, insuficienta cardiaca, disfunctie hepatica, cei care iau diuretice si varstnicii (vezi “

Contraindicatii: Intreruperea tratamentului cu Toradol sau alte AINS este urmata de obicei de revenirea la starea anterioara tratamentului. Reactii anafilactice (anafilactoide): Reactii anafilactice (anafilactoide) (incluzand dar nefiind limitate la anafilaxie, bronhospasm, reactii vasomotorii, eruptii cutanate, hipotensiune, edem laringian si angioedem) pot aparea la pacientii cu sau fara antecedente de hipersensibilitate la aspirina, alte AINS sau Toradol. Ele pot aparea si la persoane cu antecedente de angioedem, reactivitate bronhospastica (ex. astm) si polipi nazali. Reactiile anafilactoide, ca si anafilaxia, pot fi fatale (vezi “Contraindicatii"). Ca urmare, Toradol trebuie administrat cu prudenta la pacientii cu antecedente astmatice si la cei cu sindroame complete sau partiale de polipoza nazala, angioedem sau bronhospasm.

Precautii: Efecte hematologice: Toradol inhiba agregarea plachetara, reduce concentratia de tromboxan si prelungeste timpul de sangerare. Spre deosebire de efectele prelungite ale aspirinei, functia plachetara revine la normal in 24-48 ore de la intreruperea tratamentului cu Toradol. Utilizarea Toradol la pacientii cu tulburari ale coagularii trebuie facuta cu multa prudenta si acesti pacienti trebuie monitorizati foarte atent. Desi studiile nu indica interactiuni semnificative intre Toradol si warfarina sau heparina, utilizarea concomitenta a terapiei care afecteaza hemostaza, inclusiv a terapiei anticoagulante (cu warfarina) in doze terapeutice, a heparinei in doze profilactice (2.500-5.000 UI la 12 ore) si a dextranului, se poate asocia cu un risc crescut de sangerare.

Administrarea Toradolului la acesti pacienti trebuie facuta extrem de prudent, iar acesti pacienti trebuie monitorizati atent (vezi “Interactiuni"). In experienta post-marketing s-au raportat hematoame postoperatorii si alte semne de sangerare la nivelul leziunilor in relatie cu utilizarea perioperatorie a Toradol solutie injectabila.

Medicul trebuie sa fie informat asupra riscului potential de hemoragie cand hemostaza este critica, de exemplu in rezectia de prostata, tonsilectomie, chirurgie cosmetica, dar nu numai in aceste situatii (vezi “Contraindicatii").

Precautii la pacientii varstnici: Pacientii varstnici pot avea un risc crescut de efecte adverse comparativ cu pacientii mai tineri. Acest risc legat de varsta este comun tuturor medicamentelor si tuturor AINS. La pacientii varstnici timpul de injumatatire plasmatic in faza terminala al ketorolacului este prelungit si clearance-ul plasmatic poate fi redus. Se recomanda extremitatea inferioara a intervalului de dozare. Retentia hidrica si edemul: La utilizarea Toradol s-au raportat retentie hidrica, hipertensiune si edem si ca urmare acesta trebuie prescris cu prudenta la pacienti cu decompensare cardiaca, hipertensiune sau conditii similare.

Conducere auto si utilizarea masinilor: Unii pacienti pot prezenta stare de rau, ameteala, vertij, insomnie sau depresie la utilizarea Toradol. Daca pacientii au aceste efecte adverse sau altele similare, ei trebuie sa manifeste prudenta in desfasurarea activitatilor care necesita alerta corticala. Se recomanda prudenta la administrarea concomitenta de probenecid, deoarece in aceasta combinatie s-au raportat alterari ale farmacocineticii ketorolacului (vezi “Interactiuni"). Se recomanda prudenta la administrarea concomitenta de metotrexat, deoarece s-a raportat ca unele medicamente inhibitoare ale sintezei de prostaglandine reduc clearance-ul metotrexatului si astfel este posibil sa-i creasca toxicitatea (vezi “Interactiuni").

Sarcina si alaptare: Toradol nu trebuie utilizat in cursul sarcinii decat daca beneficiul potential pentru mama justifica riscul potential pentru fat. Toradol este contraindicat in travaliu si la nastere deoarece, prin efectul sau inhibitor al sintezei de prostaglandine, poate avea efecte adverse asupra circulatiei fetale si poate inhiba contractiile uterine, crescand astfel riscul de hemoragie uterina (vezi “Contraindicatii"). Toradol trebuie utilizat de mamele care alapteaza numai daca beneficiul potential justifica riscul potential pentru fat. Ketorolacul trometamina in doze toxice materne nu a fost teratogen in studiile reproductive la femele de sobolan sau iepure. La sobolan s-a observat prelungirea perioadei de gestatie si/sau intarzierea parturitiei. Ketorolacul traverseaza placenta in proportie de pana la 10%. Ketorolacul a fost detectat in laptele uman, in concentratii reduse.

Efecte adverse: La pacientii care folosesc Toradol pot aparea urmatoarele efecte adverse: Tract gastrointestinal: durere/ disconfort abdominal, anorexie, constipatie, diaree, dispepsie, eructatii, flatulenta, senzatie de plenitudine abdominala, hemoragii gastrointestinale, greata, esofagita, pancreatita, ulceratii gastrointestinale, perforatii gastrointestinale, stomatita, varsaturi, sangerari rectale, melena. Sistem nervos central/sistem musculoscheletal: vise anormale, tulburari de gandire, anxietate, meningita aseptica, convulsii, depresie, ameteala, somnolenta, uscaciunea gurii, euforie, sete excesiva, halucinatii, cefalee, hiperkinezie, incapacitate de concentrare, insomnie, mialgii, nervozitate, parestezii, reactii psihotice, transpiratii, vertij. Rinichi si tract urinar: insuficienta renala acuta, durere in flancuri (cu sau fara hematurie si/sau azotemie), sindrom hemolitic uremic, hiperkaliemie, hiposodemie, cresterea frecventei mictiunilor, retentie urinara, nefrita interstitiala, sindrom nefrotic, oligurie, cresterea azotului si creatininei serice.

Ca si in cazul altor medicamente care inhiba sinteza prostaglandinelor, semnele de afectare renala cum ar fi, dar nu numai, cresterea creatininei si potasiului seric, pot aparea chiar dupa o singura doza de Toradol. Aparat cardiovascular: bradicardie, inrosirea fetei, hipertensiune, paloare, palpitatii, hipotensiune, dureri toracice. Aparat respirator: astm, dispnee, edem pulmonar. Ficat si cai biliare: anomalii ale probelor functionale hepatice, hepatita, icter colestatic, insuficienta hepatica. Piele: dermatita exfoliativa, sindrom Lyell, eruptie maculopapulara, prurit, sindrom Stevens-Johnson, urticarie. Reactii de hipersensibilitate: anafilaxie, bronhospasm, inrosirea fetei, eruptii, hipotensiune, edem laringian, angioedem, reactii anafilactoide. Reactiile anafilactoide, ca si anafilaxia, pot avea deznodamant fatal. Hematologic: purpura, trobocitopenie, epistaxis, hematoame, hemoragia plagii postoperatorii, timp de sangerare crescut. Analizatori (organe de simt): tulburari ale gustului, tulburari de vedere, tinitus, hipoacuzie. Altele: astenie, edem, reactii la locul de injectie, crestere in greutate, febra.

Interactiuni: La pacientii care iau regulat aspirina sau alte AINS, riscul de inducere a unor efecte adverse serioase ale AINS poate creste (vezi “Contraindicatii"). La administrarea Toradolului concomitent cu pentoxifilin creste tendinta de sangerare (vezi “Contraindicatii"). La administrarea concomitenta a Toradol cu probenecid s-au raportat scaderea clearance-ului plasmatic si volumului de distributie la ketorolac, cresterea concentratiei plasmatice a ketorolacului si cresterea timpului de injumatatire al ketorolacului (vezi “Precautii").

S-a raportat ca unele medicamente inhibitoare ale sintezei de prostaglandine reduc clearance-ul metotrexatului si astfel este posibil sa-i creasca toxicitatea (vezi “Precautii"). La unele medicamente inhibitoare ale sintezei de prostaglandine s-a raportat inhibitia clearance-ului renal al litiului, determinand o crestere a concentratiei plasmatice a acestuia. S-au raportat cazuri de crestere a concentratiei plasmatice a litiului si in cursul terapiei cu Toradol. Ketorolacul trometamina nu altereaza legarea de proteine a digoxinei. Studiile in vitro arata ca, la concentratii terapeutice ale salicilatului (300 g/ml), legarea ketorolacului s-a redus de la aproximativ 99,2% la 97,5% reprezentand o crestere potentiala de cca 2 ori a concentratiilor plasmatice ale ketorolacului nelegat. Concentratiile terapeutice de digoxina, warfarina, ibuprofen, naproxen, piroxicam, acetaminofen, fenitoin si tolbutamid nu afecteaza legarea de proteine a ketorolacului-trometamina.

Desi studiile nu indica o interactiune semnificativa intre Toradol si warfarina sau heparina, utilizarea concomitenta a Toradolului si a terapiei care afecteaza coagularea, incluzand dozele terapeutice de medicatie anticoagulanta (warfarina), dozele mici profilactice de heparina (2.500-5.000 UI la 12 ore) si dextranii, poate fi asociata cu un risc crescut de sangerare (vezi “Precautii"). Toradol solutie injectabila scade raspunsul diuretic la furosemid cu aproximativ 20% la subiectii normovolemici sanatosi; ca urmare la pacientii cu decompensare cardiaca sunt necesare precautii speciale. Alte AINS au fost asociate cu un risc crescut de afectare renala la administrarea concomitenta de inhibitori ai enzimei de conversie. Ketorolac ar putea avea o actiune similara, prin acelasi mecanism. S-a demonstrat ca Toradol, cand se administreaza pentru ameliorarea durerii postoperatorii, reduce necesitatea analgeziei opioide concomitente. Administrarea orala a Toradol comprimate dupa o masa bogata in grasimi determina scaderea concentratiei plasmatice maxime si prelungirea timpului de atingere a concentratiei plasmatice maxime a ketorolacului cu aproximativ o ora. Antiacidele nu afecteaza gradul absorbtiei. Abuz/dependenta: Toradol este lipsit de potential de dependenta. Nu s-au observat simptome de sevraj dupa intreruperea brusca a administrarii de Toradol.

Supradozare: Supradozele unice de Toradol au fost asociate variabil cu dureri abdominale, greata, varsaturi, hiperventilatie, ulcer peptic si/sau gastrita eroziva si disfunctie renala, care s-au corectat dupa intreruperea administrarii. Dializa nu epureaza semnificativ ketorolacul din fluxul sanguin.

Observatii speciale: Incompatibilitati: Toradol solutie injectabila nu trebuie amestecat intr-un volum mic (ex. intr-o seringa) cu sulfat de morfina, clorhidrat de petidina, clorhidrat de prometazina sau clorhidrat de hidroxizin; aceasta determina precipitarea ketorolacului din solutie. Toradol solutie injectabila este compatibil cu serul fiziologic, dextroza 5% solutiile Ringer, Ringer lactat sau Plasmalyte. Daca se amesteca in solutii perfuzabile continute in flacoane sau pungi de administrare standard, este compatibil cu aminofilina, clorhidratul de lidocaina, sulfatul de morfina, clorhidratul de meperidina, clorhidratul de dopamina, insulina umana regulara si heparina sodica. Stabilitate: Acest medicament nu trebuie utilizat dupa data expirarii (EXP) inscrisa pe ambalaj.

Producator: F. Hoffmann-La Roche

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Toradol, solutie injectabila si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii:...
Citeste prospectul medicamentului Zaldiar, comprimate filmate si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Zaldiar...
Citeste prospectul medicamentului Zaldiar si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Combinand efectul rapid...
Newsletter
Aboneaza-te la newsletter!
Abonare