Trixilem

Citeste prospectul medicamentului Trisxilem si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Indicatii: Metotrexatul este folosit atat singur cat si în diverse combinatii, în leucemia limfatica acuta la copii. Este de asemenea eficient în coriocarcinom sau alte tumori de origine trofoblastica si este folosit frecvent în asociatie cu alte citostatice în diverse tipuri de malignitati, cum ar fi limfosarcomul, limfomul Burkitt,

Mycosis fungoides, sarcomul osteogenic, tumori ale vezicii biliare, ale creierului, sanului, cervixului uterin, cap si gat, ovar si testicul. Metotrexatul este util si in formele severe de psoriazis si, pentru efectul imunosupresor, a fost folosit si in multe afectiuni non oncologice.

Contraindicatii:

Sarcina, disfunctii hepatice sau renale grave, leucopenie, trombocitopenie, anemie.

Precautii:

In timpul tratamentului cu metotrexat pacientii necesita supraveghere atenta si examene de laborator repetate. Medicamentul s-a dovedit a avea efect abortiv, deci el nu trebuie administrat in timpul sarcinii. Datorita posibilelor efecte teratogene, se recomanda sa existe o perioada de 6 luni intre sfarsitul tratamentului si o eventuala conceptie, atat pentru femeie cat si pentru barbat.

Metotrexatul poate fi desfacut de albumina plasmatica, de catre sulfonamide, salicilati, tetracicline, cloramfenicol si fenitoin. In plus, salicilatii si probenecidul pot intra in competitie cu metotrexatul, pentru eliminare prin secretie tubulara renala. Trebuie avuta grija in cazul in care aceste medicamente se administreaza simultan.

Reactii adverse:

Leucopenie, trombocitopenie, anemie, ulceratii ale mucoasei bucale si efecte gastrointestinale. Pot sa apara depresie medulara si anemie megaloblastica. In cazul administrarii de doze mai mari, pot sa apara cresteri reversibile ale enzimelor hepatice. Au fost raportate, de asemenea, afectare renala, osteoporoza, afectarea parului si unghiilor, reactii pulmonare, chiar pneumonie interstitiala.

Actiune:

Metotrexatul este un agent antineoplazic care actioneaza ca un antimetabolit al acidului folic. Metotrexatul inhiba competitiv enzima dihidrofolatreductaza, prevenind formarea tetrahidrofolatilor, care sunt necesari pentru sinteza purinelor si pirimidinelor si, implicit, pentru formarea ADN-ului si ARN-ului. Are, de asemenea, si proprietati imunosupresive.

Administrare:

Metotrexatul se poate administra pe cale orala, cat si pe cale parenterala (intramuscular sau intravenos, intraarterial sau intratecal). Dozele si schemele terapeutice sunt foarte variate si trebuie ajustate in functie de toxicitatea medulara si alte efecte toxice. Pentru doze mai mari de 70 mg/m2 suprafata corporala, trebuie utilizata protectia cu acid folinic.

Doza: 2.5mg

Ambalaj: Cutie x 5 blistere x 10 comprimate

Firma producatoare: LEMERY S.A.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Trisenox 1 mg/ml, concentrat pentru solutie perfuzabila si afla pentru ce este indicat si...
Citeste prospectul medicamentului Tioguanina si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Leucemie mielocitara...
Indicatii prospect: Myleran este indicat in tratamentul paleativ al leucemiei granulocitare cronice. Desi nu este curativ, Myleran...