Trizivir

Citeste prospectul medicamentului Trivizir si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Trizivir este un medicament care contine trei substante active: abacavir (300 mg), lamivudina (150 mg) si zidovudina (300 mg).

Este disponibil sub forma de comprimate de forma unei capsule de culoare albastru-verzui.

Pentru ce se utilizeaza Trizivir?

Trizivir se utilizeaza pentru a trata adultii infectati cu virusul imunodeficientei umane (HIV), virus care cauzeaza sindromul de imunodeficienta dobandita (SIDA). Medicamentul este folosit pentru a inlocui tratamentul cu cele trei componente (abacavir, lamivudina si zidovudina) administrate in doze similare cu cele continute de Trizivir. Pacientii trebuie sa fi luat deja cele trei substante active separat timp de cel putin sase pana la opt saptamani inainte de inlocuirea cu Trizivir.

Medicii trebuie sa prescrie Trizivir dupa ce au evaluat capacitatea pacientilor de a respecta tratamentul, eficacitatea asteptata a medicamentului si riscul asociat cu substantele active. Trizivir trebuie administrat la pacientii cu niveluri crescute ale HIV in sange (peste 100 000 copii/ml) si numai dupa o evaluare atenta.

Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Cum se utilizeaza Trizivir?

Tratamentul cu Trizivir trebuie inceput de un medic cu experienta in tratarea infectiei cu HIV.

Inainte de inceperea tratamentului cu trizivir, toti pacientii trebuie testati pentru a descoperi daca au o gena denumita "HLA-B (tip 5701)". La pacientii cu aceasta gena creste riscul de aparitie a unei reactii alergice la abacavir, iar acestia trebuie sa ia Trizivir doar daca nu au alte optiuni de tratament. Testul este recomandat, de asemenea, la pacientii care au tolerat abacavirul in trecut si care urmeaza sa reinceapa tratamentul cu acesta.

Doza recomandata de Trizivir este de un comprimat de doua ori pe zi. Daca pacientii trebuie sa opreasca tratamentul cu abacavir, lamivudina sau zidovudina sau trebuie sa primeasca doze ajustate din cauza afectiunilor renale, hepatice sau hematologice, va fi necesara administrarea separata a medicamentelor care contin abacavir, lamivudina sau zidovudina. Pentru informatii suplimentare, a se consulta prospectul.

Pacientii care iau Trizivir trebuie sa primeasca fisa speciala care prezinta rezumatul principalelor informatii privind siguranta medicamentului.

Cum actioneaza Trizivir?

Toate cele trei substante active din Trizivir, abacavirul, lamivudina si zidovudina, sunt inhibitori nucleozidici ai revers transcriptazei (INRT). Acestea actioneaza in mod asemanator, blocand activitatea revers transcriptazei, o enzima produsa de HIV care permite virusului sa infecteze celulele organismului si sa produca noi virusuri. Trizivir reduce cantitatea de HIV din sange si o mentine la un nivel scazut. Trizivir nu vindeca infectia HIV sau SIDA, dar poate intarzia efectele negative asupra sistemului imunitar si aparitia infectiilor si bolilor asociate cu SIDA.

Cele trei substante active sunt disponibile in Uniunea Europeana (UE) de mai multi ani: abacavirul este autorizat sub numele de Ziagen din 1999, lamivudina este autorizata sub numele de Epivir din 1996, iar zidovudina este disponibila in UE de la mijlocul anilor `80.

Cum a fost studiat Trizivir?

Nu s-au efectuat studii clinice specifice asupra comprimatului combinat. Societatea a prezentat rezultatele studiilor privind administrarea in asociere a abacavirului, lamivudinei si zidovudinei care au fost realizate in momentul aparitiei Ziagen. Societatea a studiat, de asemenea, modul in care comprimatul combinat a fost absorbit in organism comparativ cu administrarea comprimatelor separate.

Ce beneficii a prezentat Trizivir in timpul studiilor?

Studiile desfasurate pentru Ziagen au demonstrat ca asocierea celor trei substante active este cel putin la fel de eficace in ceea ce priveste mentinerea incarcaturii virale la un nivel scazut ca si combinatiile cu care a fost comparata. Comprimatul combinat a fost absorbit in organism in acelasi mod ca si comprimatele separate.

Care sunt riscurile asociate cu Trizivir?

Cele mai frecvente efecte asociate cu Trizivir (observate la mai mult de 1 din 10 pacienti) sunt durerile de cap si greata. Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Trizivir, a se consulta prospectul.

La aproximativ 3% dintre pacientii tratati cu Trizivir apar, de obicei in primele sase saptamani de tratament, reactii de hipersensibilitate (reactii alergice) care pot fi letale. Riscul de hipersensibilitate este mai mare la pacientii care au gena HLA-B (tip 5701).

Simptomele includ aproape intotdeauna febra sau eruptiile cutanate si, de asemenea, foarte frecvent greata, varsaturile, diareea, durerile abdominale, durerile de cap, semnele unor afectiuni hepatice in sange, mialgia (dureri musculare), dispneea (tulburari de respiratie), tusea, letargia (lipsa de energie) si indispozitia (disconfortul general). Pacientii tratati cu Trizivir primesc o fisa in care aceste simptome sunt detaliate, astfel incat pacientii sunt informati in legatura cu acestea si trebuie sa contacteze imediat medicul daca apare vreo reactie. Pentru mai multe informatii, a se consulta prospectul.

Trizivir nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la lamivudina, zidovudina, abacavir sau la oricare alt ingredient al acestui medicament. Se interzice utilizarea medicamentului la pacientii cu afectiuni hepatice severe sau cu insuficienta renala. Deoarece contine zidovudina, medicamentul nu trebuie administrat pacientilor cu numar scazut de neutrofile (nivel scazut ale unui tip de leucocite) sau cu anemie (nivel scazut al eritrocitelor ).

La fel ca in cazul altor medicamente anti-HIV, pacientii carora li se administreaza Trizivir pot prezenta risc de lipodistrofie (modificarea distributiei tesutului adipos), sindrom de reactivare imuna (simptome de infectie cauzate de recuperarea functionala a sistemului imunitar) si de osteonecroza (moartea tesutului osos). Pacientii cu probleme hepatice (inclusiv infectia cu virusul hepatitei B sau C) pot prezenta un risc crescut de afectiuni hepatice severe in timpul tratamentului cu Trizivir.

Ca toti inhibitorii nucleozidici ai revers transcriptazei, Trizivir poate produce acidoza lactica (acumularea de acid lactic in organism) si, la copiii nascuti din mame care au primit Trizivir in timpul sarcinii, pot aparea disfunctii mitocondriale (afectarea componentei celulare producatoare de energie, ceea ce poate cauza probleme hematologice).

De ce a fost aprobat Trizivir ?

Comitetul pentru produse medicamentoase de uz uman (CHMP) a observat ca reducerea numarului de comprimate care trebuie administrate pacientilor ii poate ajuta pe acestia sa respecte tratamentul, iar beneficiile Trizivir au fost demonstrate mai ales la pacientii care primisera anterior un tratament minim sau carora nu le fusese administrat nici un tratament anti-HIV si la care boala nu era in stadiu avansat. CHMP a hotarat ca beneficiile Trizivir sunt mai mari decat riscurile sale si a recomandat sa i se acorde autorizatia de introducere pe piata.

Alte informatii despre Trizivir:

Comisia Europeana a acordat Glaxo Group Ltd o autorizatie de introducere pe piata pentru Trizivir, valabila pe intreg teritoriul Uniunii Europene, la 28 decembrie 2000. Dupa cinci ani, autorizatia de introducere pe piata a fost reinnoita pentru inca cinci ani.

Prezentul rezumat a fost actualizat ultima data in 12-2009.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Pergonal 1000, flacon injectabil si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. ...
Citeste prospectul medicamentului Miofilin, solutie injectabila si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii:...
Citeste prospectul medicamentului Locoid 0,1 %, crelo-emulsie topica si afla pentru ce este indicat si cum se...