Tuadin 5 mg si 10 mg, comprimate filmate

Citeste prospectul medicamentului Tuadin 5 mg si 10 mg, comprimate filmate si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Indicatii: Tuadin este indicat pentru tratamentul simptomatic al formelor usoare pana la moderat-severe de dementa Azheimer.

2. COMPOZITIA CALITATIVA SI CANTITATIVA

Fiecare comprimat filmat contine clorhidrat de donepezil 5 mg sau 10 mg. Excipient:

Comprimatul filmat de Tuadin 5 mg contine lactoza monohidrat 79,32 mg. Comprimatul filmat de Tuadin 10 mg contine lactoza monohidrat 158,65 mg.

Pentru lista tuturor excipientilor vezi punctul 6.1.

3. FORMA FARMACEUTICA

Comprimat filmat.

Tuadin 5 mg: comprimate filmate rotunde, de culoare alba, cu diametrul de aproximativ 7,5 mm.

Tuadin 10 mg: comprimate filmate rotunde, de culoare alba, cu diametrul de aproximativ 9,3 mm,

prevazute cu o linie mediana pe una din fete.

4. DATE CLINICE

4.1 Indicatii terapeutice

Tuadin este indicat pentru tratamentul simptomatic al formelor usoare pana la moderat-severe de dementa Azheimer.

4.2 Doze si mod de administrare

Adulti/varstnici

Tratamentul este initiat cu 5 mg/zi (in priza unica). Tuadin se administreaza oral, seara, imediat inainte de culcare. Doza de 5 mg/zi trebuie mentinuta timp de cel putin o luna pentru a permite evaluarea raspunsului clinic initial si atingerea concentratiei plasmatice la starea de echilibru a clorhidratului de donepezil. Dupa o evaluare clinica efectuata la o luna de la inceperea tratamentului cu 5 mg/zi, doza de Tuadin poate fi crescuta la 10 mg/zi (in priza unica). Doza zilnica maxima recomandata este 10 mg. Dozele mai mari de 10 mg/zi nu au fost studiate in studiile clinice.

Tratamentul trebuie initiat si monitorizat de catre un medic specialist cu experienta in diagnosticul si tratamentul dementei Alzheimer. Diagnosticul trebuie stabilit in conformitate cu ghidurile aprobate (de exemplu DSM IV, ICD 10). Tratamentul cu donepezil trebuie inceput numai daca exista un apartinator care sa monitorizeze cu regularitate administrarea medicamentului de catre pacient. Tratamentul de intretinere poate fi continuat atat timp cat exista un beneficiu terapeutic pentru pacient. Prin urmare, beneficiul clinic al donepezilului trebuie reevaluat la intervale regulate de timp.

Trebuie luata in considerare intreruperea tratamentului atunci cand efectul terapeutic dorit nu mai este prezent. Raspunsul individual la donepezil nu poate fi anticipat.

La intreruperea tratamentului se observa reducerea gradata a efectelor benefice ale donepezil.

Insuficienta renala sau hepatica

Pentru pacientii cu insuficienta renala poate fi aplicata o schema de tratament similara, deoarece clearance-ul clorhidratului de donepezil nu este afectat de aceasta conditie.

Datorita unei posibile expuneri crescute in caz de insuficienta hepatica usoara pana la moderata (vezi pct. 5.2), stabilirea dozei trebuie efectuata in functie de tolerabilitatea individuala. Pentru pacientii cu insuficienta hepatica severa nu exista date disponibile.

Copii si adolescenti

Tuadin nu este recomandat pentru administrare la copii si adolescenti.

4.3 Contraindicatii

Hipersensibilitate la clorhidratul de donepezil, la derivati piperidinici sau la oricare dintre excipienti. Sarcina, vezi pct. 4.6.

4.4 Atentionari si precautii speciale pentru utilizare

Nu a fost investigata utilizarea donepezil la pacientii cu forme severe de dementa Alzheimer, alte tipuri de dementa sau alte tipuri de tulburari de memorie (de exemplu declinul cognitiv corelat cu varsta).

Anestezie: donepezil, ca inhibitor de colinesteraza, este posibil sa accentueze relaxarea musculara de tip succinilcolinic in timpul anesteziei.

Tulburari cardiovasculare:`datorita actiunii lor farmacologice, inhibitorii de colinesteraza pot prezenta efecte vagotonice asupra frecventei cardiace (de exemplu bradicardie). Posibilitatea de aparitie a acestui efect poate prezenta importanta mai ales la pacientii cu sindrom de sinus bolnav sau alte tulburari de conducere cardiaca supraventriculara, cum este blocul sinoatrial sau blocul atrioventricular.

Au fost raportate sincope si convulsii. La investigarea acestor pacienti trebuie luata in considerare posibilitatea de aparitie a blocului cardiac sau a pauzelor sinusale prelungite.

Tulburari gastro-intestinale:pacientii cu risc crescut de a dezvolta ulcer, de exemplu cei cu antecedente de afectiuni ulceroase sau cei tratati concomitent cu medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) trebuie monitorizati pentru aparitia eventualelor simptome. Cu toate acestea, studiile clinice efectuate cu donepezil nu indica vreo crestere, comparativ cu placebo, a incidentei afectiunilor peptice ulceroase si a hemoragiilor gastro-intestinale.

Tulburari uro-genitale:desi nu s-a observat in studiile clinice efectuate cu donepezil, colinomimeticele pot determina obstructie urinara.

Tulburari neurologice: convulsii: este posibil ca, colinomimeticele sa determine convulsii generalizate. Cu toate acestea, activitatea convulsiva poate fi si o manifestare a boliiAlzheimer.

Colinomimeticele pot avea capacitatea de a exacerba sau induce simptomele extrapiramidale.

Tulburari pulmonare:datorita actiunii colinomimetice, inhibitorii de colinesteraza trebuie prescrisi cu prudenta la pacientii cu antecedente de astm bronsic sau boli pulmonare obstructive.

Administrarea de donepezil concomitent cu alti inhibitori de acetilcolinesteraza, agonisti sau antagonisti ai sistemului colinergic trebuie evitata.

Insuficienta hepatica severa: nu exista date disponibile privind pacientii cu insuficienta hepatica severa.

Intoleranta la lactoza: acest medicament contine lactoza. Pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit de lactaza Lapp sau malabsorbtie de glucoza - galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

Mortalitatea in studiile clinice privind dementa vasculara

Au fost realizate trei studii clinice cu durata de 6 luni investigand pacienti care indeplinesc criteriile de includere NINDS-AIREN pentru dementa vasculara (DVa) probabila sau posibila. Criteriile NINDS-AIREN sunt concepute pentru a identifica pacientii a caror dementa pare a fi datorata exclusiv unor cauze vasculare si a exclude pacientii cu boala Alzheimer. In primul studiu, ratele de mortalitate au fost 2/198 (1,0%) pentru clorhidrat de donepezil 5 mg, 5/206 (2,4%) pentru clorhidrat de donepezil 10 mg si 7/199 (3,5%) pentru placebo. In cel de-al doilea studiu, ratele de mortalitate au fost 4/208 (1,9%) pentru clorhidrat de donepezil 5 mg, 3/215 (1,4%) pentru clorhidrat de donepezil 10 mg, si 1/193 (0,5%) pentru placebo. In cel de-al treilea studiu ratele de mortalitate au fost 11/648 (1,7%) pentru clorhidrat de donepezil 5 mg si 0/326 (0%) pentru placebo.

Rata de mortalitate combinata pentru cele trei studii de DVa in grupul pacientilor tratati cu clorhidrat de donepezil (1,7%) a fost numeric mai mare decat cea din grupul pacientilor la care s-a administrat placebo (1,1%), cu toate ca aceasta diferenta nu a fost semnificativa din punct de vedere statistic.

Majoritatea deceselor survenite fie la pacientii tratati cu clorhidrat de donepezil fie la cei la care s-a administrat placebo par a fi determinate de diferite cauze de natura vasculara, care pot fi anticipate la aceasta populatie de vartnici cu boli vasculare subiacente. O analiza a tuturor evenimentelor vasculare grave neletale si letale a aratat ca nu exista diferenta in ceea ce priveste frecventa de aparitie in grupul pacientilor tratati cu clorhidrat de donepezil comparativ cu placebo.

O analiza combinata a studiilor de boala Alzheimer (n=4146) si atunci cand aceste studii de boala Alzheimer au fost combinate cu alte studii de dementa incluzand studiile de dementa vasculara (n total=6888), rata de mortalitate in grupul pacientilor la care s-a administrat placebo a depasit-o numeric pe cea din grupul pacientilor tratati cu clorhidrat de donepezil.

4.5 Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune

La om, clorhidratul de donepezil si/sau oricare dintre metabolitii sai nu inhiba metabolizarea teofilinei, warfarinei, cimetidinei si digoxinei. Metabolizarea clorhidratului de donepezil nu este afectata de administrarea concomitenta de digoxina sau cimetidina. Studiile in vitro au aratat ca izoenzimele 3A4 ale citocromului P450 si intr-o mai mica masura izoenzimele 2D6 sunt implicate in metabolizarea donepezilului.

Studiile de interactiuni medicamentoase efectuate in vitro au demonstrat ca, ketoconazolul si chinidina, inhibitori ai CYP3A4, respectiv CYP2D6 inhiba metabolizarea donepezilului. Prin urmare, acegtia si alti inhibitori ai CYP3A4, cum sunt itraconazolul si eritromicina si inhibitori ai CYP2D6, cum este fluoxetina, pot inhiba metabolizarea donepezilului. Intr-un studiu realizat la voluntari sanatosi, ketoconazolul a crescut concentratia plasmatica medie de donepezil cu aroximativ 30%. Inductorii enzimatici, cum sunt rifampicina, fenitoina, carbamazepina si alcoolul etilic pot scadea valorile concentratiilor plasmatice de donepezil.

Deoarece nu se cunoaste amploarea efectului inductor sau inhibitor, astfel de asocieri medicamentoase trebuie utilizate cu prudenta. Clorhidratul de donepezil este posibil sa interactioneze cu medicamentele anticolinergice. De asemenea, are potential de activitate sinergica in cazul tratamentului concomitent cu medicamente cum sunt succinilcolina, alte medicamente blocante neuromusculare sau agonisti colinergici sau medicamente beta-blocante care actiuneaza asupra conducerii cardiace.

4.6 Sarcina si alaptarea

Sarcina: nu exista date adecvate privind utilizarea donepezilului la femeile gravide. Studiile la animale nu au demonstrat efecte teratogene, dar au indicat toxicitate peri- si post-natala (vezi pct.5.3). Riscul potential pentru om este necunoscut. Tuadin nu trebuie utilizat in timpul sarcinii (vezi pct.4.3).

Alaptare: donepezil este excretat in laptele femelelor de sobolan. Nu se cunoaste daca clorhidratul de donepezil se excreta in laptele matern si nu exista studii efectuate la femeile care alapteaza. Prin urmare, femeile tratate cu donepezil nu trebuie sa alapteze.

4.7 Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje

Donepezil are o influenta minora sau moderata asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

Dementa poate afecta capacitatea de a conduce vehicule sau poate compromite capacitatea de a folosi utilaje. In plus, donepezil poate induce fatigabilitate, ameteli si crampe musculare, in special la inceputul tratamentului sau la cresterea dozei. Medicul curant trebuie sa evalueze periodic capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje complexe a pacientilor tratati cu donepezil.

4.8 Reactii adverse

Cele mai frecvente evenimente adverse sunt diareea, crampele musculare, fartigabilitatea, greata, varsaturile si insomnia.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Prometax si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Prometax este un...
Citeste prospectul medicamentului Evertas, capsule si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Tratamentul...
Citeste prospectul medicamentului Wobenzym x 200 Drajeuri si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. ...