Velosulin 100 UI/ml solutie injectabila in flacon

Citeste prospectul medicamentului Velosulin 100 UI/ml solutie injectabila in flacon si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Velosulin este o insulina umana utilizata in tratamentul diabetului zaharat. Velosulin este o insulina cu actiune rapida.

Aceasta inseamna ca la jumatate de ora dupa injectare, Velosulin va incepe sa va scada nivelul zaharului din sange.

2. INAINTE SA UTILIZATI VELOSULIN

Nu utilizati Velosulin dacaa sunteti alergic (aveti hipersensibilitate) la acest produs de insulina, la metacrezol sau la oricare dintre celelalte componente (vezi pct. 7 Informatii suplimentare). Pentru semnele alergiei vezi pct. 5. Reactii adverse posibile.

Dacaa simtiti ca veti avea o reactie hipoglicemic (concentratie mica a zaharului din sange).

Pentru informatii suplimentare despre hipoglicemie vezi pct. 4. Ce este de facut in cazuri de urgenta.

Aveti grija deosebita cand utilizati Velosulin

Daca aveti probleme cu rinichii, ficatul, glandele suprarenale, hipofiza sau tiroida;

Daca ati consumat alcool: atentie la semnele hipoglicemiei si nu consumati niciodata alcool pe stomacul gol;

Daca ati facut un efort fizic mai intens decat de obicei sau doriti sa va modificati dieta obisnuita;

Daca sunteti bolnav: continuati sa utilizati insulina;

Daca calatorii in strainatate: calatoriile in zone cu diferen de fus orar pot influenta necesarul dumneavoastra de insulinai momentul injectiilor.

Utilizarea altor medicamente

Multe medicamente influen eaz modul in care glucoza este utilizat in organismul dumneavoastra si aceasta va poate influenta doza de insulina. Medicamentele cel mai des utilizate care pot influenta tratamentul dumneavoastra cu insulinasunt enumerate mai jos. Va rugam sa discutati cu medicul dumneavoastra sau farmacistul daca utilizati sau ati utilizat de curand orice alt medicament, chiar si dintre cele care se elibereaz fara prescriptie medicala.

De asemenea, necesarul de insulina vi se poate modifica daca utilizati: antidiabetice orale, inhibitori ai monoaminooxidazei (IMAO), blocante beta-adrenergice, inhibitori ai ECA, acid acetilsalicilic, tiazide, glucocorticoizi, hormoni tiroidieni, simpatomimetice beta-adrenergice, hormon de cre tere, danazol, octreotid si lanreotid.

Sarcina si alaptarea

Daca sunteti gravida, doriti sa ramane si gravida sau alaptati: Va rugam sa va adresati medicului dumneavoastra pentru sfat.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Daca conduce si vehicule sau folosii utilaje: fiti atenti si la semnele hipoglicemiei. Capacitatea dumneavoastra de a va concentra sau a reactiona poate fi scazuta in timpul hipoglicemiei. Nu conduce si vehicule sau nu folosii utilaje niciodat cand simtiti ca o sa aveti hipoglicemie.

Discutati cu medicul dumneavoastra daca este recomandabil sa conduce si vehicule sau sa folositi utilaje in cazul in care aveti episoade frecvente de hipoglicemie sau simptome de avertizare a hipoglicemiei reduse sau absente.

3. CUM SA UTILIZATI VELOSULIN

Discutati despre necesarul de insulina cu medicul dumneavoastra sau cu asistenta medicala. Urmati-le sfatul cu atentie. Acest prospect reprezinta numai un ghid general.

Daca medicul dumneavoastra v-a trecut de pe un tip sau marca de insulina pe un alt tip sau marca, atunci s-ar putea ca doza de insulina sa fie ajustat de catre medic.

Mancati sau luati o gustare care contine glucide in decurs de 30 minute de la injectare.

Este recomandat sa va determinati cu regularitate glucoza din sange.

Inainte de a utiliza Velosulin

Verificati eticheta pentru a va asigura ca aveti tipul corect de insulina;

Dezinfectati membrana de cauciuc cu un tampon cu alcool medicinal.

Nu utilizati Velosulin

In cazul in care capacul protector este deteriorat sau lipseste. Fiecare flacon are un capac protector din plastic. Daca flaconul nu se afla in perfecta stare atunci cand il achizitionati, va rugam sa il returnati.

Daca nu a fost pastrat corespunzator sau a fost congelat (vezi pct. 6. Cum se pastreaza Velosulin).

Daca solutia apoasa nu este limpede si incolora.

Utilizarea in pompe pentru perfuzie

Urmati instructiunile medicului dumneavoastra referitoare la utilizarea Velosulin in pompa.

Velosulin nu trebuie amestecat niciodat cu o alta insulina atunci cand se utilizeaz in pompa.

Cititi si urmati cu atentie instructiunile care insotesc pompa dumneavoastra de insulina.

Trebuie sa aveti intotdeauna la indemana seringi obisnuite, pentru cazul in care pompa nu mai functioneaza sau s-a defectat.

Utilizarea in seringi

Velosulin se foloseste pentru injectare sub piele (subcutanat ). Schimbati mereu locul injectarii pentru a evita formare de noduli (vezi pct. 5. Reactii adverse posibile). Cele mai indicate locuri pentru injectare sunt: peretele abdominal, fesele, fata anterioara a coapselor sau regiunea superioara a bratului. Insulina va actiona mai rapid cand este injectat in peretele abdominal.

Flacoanele de Velosulin sunt destinate utilizarii cu seringi cu scala corespunzatoare.

Velosulin poate fi administrat si intravenos in situatii speciale, numai de catre personal medical calificat.

Cum sa va injectati Velosulin

1. Trageti in seringa un volum de aer egal cu doza de insulina care trebuie injectat.

2. Introduceti aerul in flacon: impingeti acul prin dopul de cauciuc si apasati pistonul.

3. Intoarceti invers flaconul si seringa.

4. Trageti in seringa doza corecta de insulina.

5. Scoateti acul din flacon.

6. Asigurati-va ca nu a ramas aer in seringa: indreptati acul in sus si impingeti aerul afara.

7. Verificati ca doza sa fie corecta.

8. Injectati imediat insulina subcutanata. Urmati tehnica de injectare recomandata de medicul dumneavoastra sau de asistenta medicala.

1. Mentineti acul sub piele cel putin 6 secunde, pentru a va asigura ca intreaga doza a fost administrata.

Amestecarea Velosulin cu insuline cu actiune prelungita

Urmati instructiunile medicului dumneavoastra sau ale asistentei medicale privind procedura corecta de amestecare.

4. CE ESTE DE FACUT IN CAZURI DE URGENTA

Daca aveti un episod de hipoglicemie

O hipoglicemie inseamna un nivel prea mic al zaharului in sange.

Semnele de avertizare a hipoglicemiei pot sa apara brusc si pot include: transpiratii reci, piele palida si rece, dureri de cap, batai rapide ale inimii, senzatie de rau, senzatie intensa de foame, tulburari de vedere trecatoare, somnolenta, oboseala si slabiciune neobisnuita, nervozitate sau tremor, stare de neliniste, confuzie, dificultati de concentrare.

Daca prezentati oricare dintre aceste semne, mancati tablete de glucoza sau gustari bogate in zahar (dulciuri, biscuiti, suc de fructe), apoi odihniti-va.

Nu utilizati insulina daca simtiti ca urmeaza sa aveti un episod de hipoglicemie.

Este recomandabil sa aveti asupra dumneavoastra tablete de glucoza, dulciuri, biscuiti sau suc de fructe pentru a preveni o hipoglicemie.

Informati-va rudele, prieteni si colegii apropiati ca in cazul in care va pierdeti constienta trebuie sa va aseze pe o parte si sa va acorde imediat asistenta medicala. Nu trebuie sa va dea mancare sau bauturi pentru ca va puteti ineca.

Daca hipoglicemia severa nu este tratata, aceasta poate provoca leziuni ale creierului (temporare sau permanente) si chiar moarte.

Daca ati avut un episod de hipoglicemie si v-ati pierdut constienta sau aveti frecvent episoade de hipoglicemie informati-l pe medicul dumneavoastra . Doza si momentul administrarii insulinei, dieta sau exercitiul fizic pot necesita ajustari.

Utilizarea glucagonului

Va puteti reveni mai repede din starea de inconstienta daca vi se administreaza o injectie cu glucagon de catre o persoana instruita. Daca vi se injecteaza glucagon veti avea nevoie de glucoza sau de o gustare dulce cat mai curand posibil dupa ce va recapatati constienta. Daca nu raspundeti la tratamentul cu glucagon va trebui sa fiti tratat in spital. Adresati-va medicului dumneavoastra sau unui serviciu de urgenta dup o injectie cu glucagon: motivul hipoglicemiei trebuie identificat pentru a preveni alte episoade de hipoglicemie.

Cauze de hipoglicemie

Daca zaharul din sange scade prea mult, atunci aveti o hipoglicemie. Aceasta se poate intampla in urmatoarele situatii:

• Daca ati utilizat prea mult insulina;

• Daca mancati prea putin sau omiteti o masa;

• Daca depuneti un efort fizic mai mare decat de obicei.

Daca zaharul din sange creste prea mult

Zaharul din sange poate creste prea mult (aceasta se numeste hiperglicemie).

Semnele de avertizare apar treptat. Acestea includ: urinare frecvent , senzatie de sete, pierderea poftei de mancare, senzatie de rau (greata sau varsaturi), ameteala sau oboseala, piele uscata si rosie, gura uscata si respiratie cu miros de fructe (acetona).

Daca prezentati oricare dintre aceste semne, masurati nivelul zaharului din sange si masurati corpii cetonici din urina, daca este posibil. Apoi adresati-va urgent medicului.

Acestea pot fi semne ale unei stari critice numit cetoacidoza diabetica. Daca nu sunteti tratat pentru aceast stare, ea poate duce la coma diabetica si moarte.

Cauze de hiperglicemie

• ati omis o doza de insulina;

• v-ati administrat in mod repetat doze mai mici de insulina decat cele necesare;

• aveti o injectie sau febra;

• ati mancat mai mult decat de obicei;

• ati depus mai putin efort fizic decat de obicei.

5. REACTII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, Velosulin poate poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Velosulin poate cauza hipoglicemie (cantitate mica a zaharului in sange). Vezi pct. 4. Ce este de facut in cazuri de urgenta.

Reactii adverse raportate mai putin frecvent (la mai putin de 1 pacient din 100).

Tulburari de vedere. La inceputul tratamentului cu insulina pot sa apara tulburari de vedere, care dispar, de obicei, in timpul tratamentului.

Modificari la nivelul locului de injectare (Lipodistrofie). Daca va injectati insulina prea des in acelasi loc, tesutul gras de sub piele din acest loc se poate subtia (lipoatrofie) sau ingrosa (lipohipertrofie). Schimbarea locului la fiecare injectare poate ajuta la prevenirea acestor modificari ale pielii. Daca observati ca pielea dumneavoastra capata aspect neregulat sau se ingroasa la locul injectarii, informati medicul sau asistenta deoarece aceste reactii se pot agrava sau pot modifica absorbtia insulinei injectat in astfel de locuri.

Semne de alergie. La locul injectarii pot sa apar reactii alergice locale (roseata, tumefactie, mancarime). De obicei, acestea dispar dup cateva saptamani de tratament cu insulina. In cazul in care nu dispar, adresati-v medicului dumneavoastra. Adresati-va medicului imediat:

• Daca semnele de alergie se extind si in alte parti ale corpului, sau

• Daca brusc va simtiti rau si incepeti sa transpirati, sa varsati, prezentati dificultate in respiratie, prezentati batai rapide ale inimii, va simtiti ametit, simtiti ca lesinati.

S-ar putea sa aveti o reactie alergic grava, foarte rar la Velosulin sau la unul dintre componentele sale (denumit reactie alergica sistemic ). Vezi si pct. 2 Inainte de a utiliza Velosulin.

Neuropatie dureroasa (durere de natura nervoasa). Daca glicemia dumneavoastra se imbunatateste foarte repede, aceasta poate provoca o durere cu senzatie de arsura, furnicaturi sau soc electric.

Aceasta este numit neuropatie acuta dureroasa care de obicei este trecatoare. Daca nu dispare, adresati-va medicului dumneavoastra in legatura cu acest lucru.

Umflarea incheieturilor. La inceperea tratamentului cu insulina retinerea apei in organism poate produce umflaturi in jurul gleznelor sau a altor articulatii. De obicei, acestea dispar repede.

Reactii adverse raportate foarte rar (la mai putin de 1 pacient din 10000).

Retinopatie diabetica (modificari ale fundului de ochi). Daca aveti retinopatie diabetica si glicemia dumneavoastra se imbunatateste foarte repede, retinopatia se poate inrautati. Adresati-va medicului dumneavoastra in legatura cu acest lucru.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactii adverse, inclusiv cele nementionate in acest prospect, Va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra, personalului medical specializat in tratarea diabetului zaharat sau farmacistului.

6. CUM SE P STREAZA VELOSULIN

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

Nu utilizati Velosulin dupa data de expirare inscrisa pe eticheta si cutie. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Flacoanele care nu sunt utilizate trebuie pastrate la frigider (2°C – 8°C).

Nu le pastrati in congelator sau prea aproape de congelator sau de elementul de racire.

A nu se congela.

Pastrati flacoanele in ambalajul original.

Flacoanele pe care le folositi sau care urmeaza sa fie folosite nu trebuie pastrate la frigider. Il puteti pastra in rezervorul pompei timp de 6 zile, la temperaturi de pana la 37°C (langa corp). Flaconul poate fi pastrat la temperatura camerei (nu peste 25ºC) timp de 6 saptamani de la prima utilizare.

Cand nu-l utilizati, tineti intotdeauna flaconul in cutie, pentru a-l proteja de lumina.

Velosulin trebuie protejat de caldura excesiva si de expunere la soare.

Velosulin nu trebuie aruncat pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

7. INFORMATII SUPLIMENTARE

Ce contine Velosulin

– Substanta activa este insulina umana obtinuta prin biotehnologie recombinanta. 1 ml solutie injectabila contine insulina umana 100 UI ml. 1 flacon contine 10 ml echivalent cu 1000 UI.

– Celelalte componente sunt clorura de zinc, glicerol, metacrezol, fosfat disodic dihidrat, hidroxid de sodiu, acid clorhidric si apa pentru preparate injectabile.

Cum arata Velosulin si continutul ambalajului

Solutia injectabila sau perfuzabila se prezinta sub forma unei solutii apoase, limpede si incolora.

Este disponibila in cutii cu 1 sau 5 flacoane a cate 10 ml sau in ambalaj multiplu cu 5 cutii cu cate 1 flacon a 10 ml. Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si producatorul

Novo Nordisk A/S

Novo Allé, DK-2880 Bagsværd, Danemarca

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Ultratard HM si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Diabet...
Citeste prospectul medicamentului Tresiba si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Tresiba se utilizeaza...
Citeste prospectul medicamentului Protaphane flacon 40 UI/ml suspensie injectabila in flacon si afla pentru ce este indicat...