Viracept, comprimate

Citeste prospectul medicamentului Viracept, comprimate si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Viracept este indicat, in combinatie cu analogi nucleozidici antiretrovirali, in tratamentul pacientilor infectati cu HIV-1, adulti sau copii.

Producator: F. Hoffmann-La Roche

Agent antiviral

Compozitie: Ingredient activ: Comprimatele de Viracept contin 292,25 mg de nelfinavir mesilat corespunzand la 250 mg nelfinavir (ca baza neconjugata). Excipienti: constituenti si colorantul indigocarmin (E132).

Proprietati si efecte: Proteaza HIV este o enzima necesara pentru clivajul proteolitic al precursorilor poliproteinelor virale in proteinele individuale aflate in virusul HIV infectios. Clivajul acestor poliproteine virale este esential pentru maturarea virusului infectios. Nelfinavirul se leaga de situsul activ al proteazei HIV si impiedica clivajul poliproteinelor, determinand formarea de particule virale neinfectioase imature.

Activitatea antivirala in vitro: Activitatea antivirala in vitro a nelfinavirului a fost demonstrata atat in infectii acute cu HIV cat si cronice, pe linii celulare limfoblastoide, limfocite din sangele periferic si monocite/macrofage. Nelfinavirul s-a dovedit a fi activ impotriva unui mare numar de suse de laborator si izolate clinice de HIV-1, ca si a liniei ROD a HIV-2. EC95 (95% din concentratia efectiva) a nelfinavirului a variat intre 7 si 111 nM (cu o medie de 58 nM). Nelfinavirul a demonstrat efecte aditive pana la sinergice impotriva HIV in regimuri combinate duble sau triple cu urmatorii inhibitori de reverstranscriptaza: zidovudina (ZDV), lamivudina (3TC), zalcitabina (ddC) si stavudina (d4T), fara cresterea citotoxicitatii. Rezistenta: Au fost selectionate in vitro izolate de HIV cu susceptibilitate redusa la nelfinavir.

Analiza genotipica a unei variante care prezenta o scadere de 9 ori a sensibilitatii a demonstrat o substitutie unica a unui acid aspartic (D) cu o asparagina (N) la al 30-lea reziduu de aminoacid (D30N) al proteazei HIV. Au fost evaluate si modificarile genotipice in genele proteazei HIV obtinute de la 58 pacienti inrolati in studii de faza II/III. In concordanta cu rezultatele studiilor in vitro, modificarea predominanta observata a fost substitutia D30N.

Aceasta substitutie s-a mentinut la un subset al acestor pacienti urmariti timp de 44 saptamani. Mutatiile descrise pentru alti inhibitori fie nu au fost observate niciodata (G48V, V82F/T, I84V), fie au fost observate rar (L90M). S-au efectuat analize secventiale ale genelor proteazei derivate la 16 saptamani de la 113 pacienti selectati aleator care au primit nelfinavir fie singur, fie in combinatie cu ZVD si 3TC in studii-pivot.

Incidenta rezistentei genotipice la nelfinavir la 16 saptamani a fost semnificativ redusa la utilizarea nelfinavirului in combinatie cu ZDV si 3TC (6%), comparativ cu monoterapia (56%). Rezistenta incrucisata cu alte antivirale: Rezistenta incrucisata intre nelfinavir si inhibitorii de reverstranscriptaza este improbabila, datorita enzimelor-tinta diferite implicate. Izolatele de HIV rezistente la analogii de nucleozide si inhibitorii de reverstranscriptaza non-nucleozidici raman susceptibile in vitro la nalfinavir. ªase izolate clinice continand substitutia D30N nu au prezentat nici o modificare a sensibilitatii la saquinavir, ritonavir, indinavir sau 141W94 in vitro.

Aceasta lipsa de rezistenta incrucisata a fost confirmata asupra unui virus HIV recombinant continand substitutia D30N; virusul recombinant a prezentat o sensibilitate redusa la nelfinavir, mentinandu-si insa sensibilitatea la alti inhibitori de proteaza. Ca urmare, rezistenta incrucisata la alti inhibitori de proteaza este improbabila la pacientii care devin rezistenti la nelfinavir. In plus, 14 din 23 (61%) izolate clinice de la pacienti la care s-a raportat esecul terapiei cu ritonavir, indinavir si/sau saquinavir si-au mentinut sensibilitatea la nelfinavir.

Farmacocinetica: Proprietatile farmacocinetice ale nelfinavirului au fost evaluate la voluntari sanatosi si la pacienti infectati cu HIV. Nu s-au observat diferente substantiale intre voluntarii sanatosi si pacientii infectati cu HIV. Absorbtie: Dupa doze orale unice sau multiple de 500-750 mg (2-3 tb a 250 mg) luate odata cu alimentele, concentratia plasmatica maxima a nelfinavirului a fost atinsa de regula in 2 pana la 4 ore. Dupa administrari multiple a 750 mg la fiecare 8 ore timp de 28 zile (in starea stationara), concentratia plasmatica maxima (Cmax) a fost in medie de 3-4 mcg/ml, iar concentratiile plasmatice inaintea administrarii urmatoare (intermediare) au fost de 1-3 mcg/ml.

Dupa administrari unice a fost observata o crestere mai mare decat cea proportionala cu doza a concentratiei plasmatice de nelfinavir; aceasta nu a mai fost insa observata dupa administrari multiple. Biodisponibilitatea absoluta nu a fost determinata, insa un studiu radioizotopic al echilibrului de masa a sugerat, pe baza recuperarii extensive a metabolitilor, ca s-a absorbit aproximativ 78% dintr-o doza orala.

Efectul alimentelor asupra absorbtiei orale: Concentratia plasmatica maxima si aria de sub curba concentratie-timp au fost in mod constant de 2-3 ori mai mari la dozele luate cu alimentele decat pe nemancate. Aceste concentratii plasmatice crescute au fost independente de continutul lipidic al mesei. Distributie: Atat la animale cat si la om, volumele de distributie estimate (2-7 l/kg corp) au depasit cantitatea totala de apa a corpului, sugerand penetrarea extensiva a nelfinavirului in tesuturi. Desi nu au fost intreprinse studii la om, studiile cu o doza unica de 50 mg/kg corp de nelfinavir marcat cu C14 la sobolani au demonstrat ca in creier concentratiile au fost mai reduse decat in alte tesuturi, dar au depasit C95 pentru activitatea virala in vitro.

Nelfinavirul in ser este legat extensiv de proteinele plasmatice (98%). Concentratiile plasmatice ridicate ale saquinavirului cresc procentul de nelfinavir liber. Metabolism: Dupa o singura doza orala de 750 mg de nelfinavir-C14, nelfinavirul nemodificat realizeaza 82-86% din radioactivitatea plasmatica observata. In plasma s-au regasit un metabolit major si mai multi minori. Metabolitul major oxidativ are activitate antivirala in vitro egala cu cea a compusului de origine. De metabolismul nelfinavirului raspund in vitro multiple izoforme ale citocromului P-450, inclusiv CYP3A. Eliminare: Estimatele clearance-ului oral dupa administrarea unor doze unice (24-33 l/h) sau multiple (26-61 l/h) indica faptul ca nelfinavirul este un medicament cu biodisponibilitate hepatica medie spre mare.

Timpul de injumatatire in faza terminala in plasma a fost in mod obisnuit de 2,5-5 ore. Cea mai mare parte (87%) a unei doze orale continand nelfinavir- C14 a fost regasita in fecale; radioactivitatea fecala a constat din nelfinavir (22%) si numerosi metaboliti oxidativi. Numai 1-2% din doza s-a regasit in urina, cantitate din care nelfinavirul nemodificat a fost componentul majoritar. Farmacocinetica la copii: La copii intre 2 si 13 ani, clearance-ul oral al nelfinavirului este de aproximativ 2-3 ori mai mare decat la adulti. Administrarea de Viracept pulbere orala sau comprimate odata cu alimentele in doze de aproximativ 20-30 mg/kg corp de 3 ori/zi realizeaza concentratii plasmatice de stare stationara similare cu cele de la pacientii adulti care primesc 500-750 mg de 3 ori/zi.

Indicatii si utilizare: Viracept este indicat, in combinatie cu analogi nucleozidici antiretrovirali, in tratamentul pacientilor infectati cu HIV-1, adulti sau copii. Combinatia dintre Viracept si alti agenti antiretrovirali reduce incarcatura virala in ser si creste numarul limfocitelor CD4. O analiza preliminara a unor studii anterioare sau inca in desfasurare indica faptul ca Viracept incetineste progresiunea bolii.

Dozare si administrare: Comprimatele de Viracept se administreaza oral si trebuie ingerate de preferinta odata cu alimentele. Adulti si copii peste 13 ani: Doza recomandata de Viracept comprimate este de 750 mg (3 comprimate a 250 mg) de 3 ori/zi, pe gura. Copii de 13 ani si mai mici: Pentru copii, doza recomandata este de 20-30 mg/kg corp pe doza, administrata de trei ori/zi. Copiilor care nu pot sa ia comprimate li se poate administra Viracept sub forma de pulbere orala. Doza pediatrica de Viracept comprimate recomandata pentru a fi administrata de 3 ori/zi este urmatoarea:

Greutate corporala (kg)Nr. de comprimate

7,5 pana la

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Wobenzym x 200 Drajeuri si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. ...
Citeste prospectul medicamentului Wilzin si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Wilzin este un...
Citeste prospectul medicamentului Wellferon, injectabil si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Wellferon...