Indicatii: Zomen este indicat in tratamentul hipertensiunii arteriale esentiale ugoara pana la moderata.
2. COMPOZITIA CALITATIVA SI CANTITATIVA
Zomen 7,5 mg
Fiecare comprimat filmat contine zofenopril 7,2 mg sub forma de zofenopril calcic 7,5 mg. Excipient: lactoza monohidrat 17,35 mg
Zomen 30 mg
Fiecare comprimat filmat contine zofenopril 28,7 mg sub forma de zofenopril calcic 30 mg. Excipient:lactoza monohidrat 69,4 mg
Pentru lista tuturor excipientilor, vezi pct. 6.1.
3. FORMA FARMACEUTICA
Zomen 7,5 mg Comprimat filmat
Comprimate filmate, rotunde, de culoare alba, cu fete convexe Zomen 30 mg
Comprimate filmate oblongi, de culoare alba, marcate cu o linie mediana. Linia mediana are numai rolul de a ugura ruperea comprimatului pentru a fi ingfiitit ugor gi nu de divizare in doze egale.
4. DATE CLINICE
4.1. Indicatii terapeutice
Hipertensiunea arteriala
Zomen este indicat in tratamentul hipertensiunii arteriale esentiale ugoara pana la moderata.
Infarctul acut de miocard
Zomen este indicat ca tratament initial in primele 24 de ore la pacienti cu infarct acut de miocard, cu sau fara semne gi simptome de insuficienta cardiaca, stabili din punct de vedere hemodinamic la care nu s-a administrat tratament trombolitic.
4.2. Doze si mod de administrare
Zomen se poate administra inainte, in timpul sau dupa mese. Stabilirea dozei se va face in functie de raspunsul terapeutic al fiecarui pacient in parte.
Hipertensiunea arteriala
Ajustarea dozei se va face prin masurarea tensiunii arteriale inainte de administrarea unei doze. Doza va fi crescuta intr-un interval de 4 saptamani.
Utilizarea la pacientii fara depletie volemica sau de sodiu:
Tratamentul se va incepe cu o doza de 15 mg o data pe zi si va fi ajustat pana la realizarea unui control optim al tensiunii arteriale.
Doza uzuala eficace este de 30 mg, o data pe zi.
Doza maxima este de 60 mg pe zi, administrata in una sau doua prize.
In cazul unui raspuns inadecvat, se pot asocia alte antihipertensive, cum ar fi diureticele.
Utilizarea la pacientii cu suspiciune de depletie volemica sau de sodiu:
La pacientii cu risc mare poate sa apara hipotensiune arteriala la administrarea primei doze (Vezi pct 4.4). Inainte de initierea terapiei cu inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ECA) se impune corectia deficitelor de sodiu si/sau volemice, incetarea terapiei preexistente cu diuretice cu doua sau trei zile inainte si administrarea unei doze de initiere de 15 mg pe zi sau daca nu este posibil de 7,5 mg pe zi.
Pacientii cu risc mare de hipotensiune arteriala severa acuta trebuie atent monitorizati, de preferinta in spital, pe perioada in care este de asteptat efectul maxim dupa administrarea primei doze si ori de cate ori doza de inhibitor ECA si/sau de diuretic este crescuta. Acest principiu se aplica si pacientilor cu angina pectorala sau cu boala cerebrovasculara la care scaderea excesiva a tensiunii arteriale poate duce la aparitia unui infarct de miocard sau a unui accident vascular cerebral.
Utilizarea la pacientii cu insuficienta renala si care efectueaza dializa:
La pacientii hipertensivi cu insuficienta renala usoara (clearance creatininei > 45 ml/min) doza unica zilnica de zofenopril calcic va fi aceeasi ca la pacientii cu functie renala normala. La pacientii cu insuficienta renala moderata pana la severa (clearance creatininei < 45 ml/min) se va administra jumatate din doza terapeutica de zofenopril calcic. Regimul de administrare in doza unica zilnica nu necesita modificare.
Doza initiala si doza de intretinere cu zofenopril calcic la pacientii hipertensivi aflati in program de dializa va fi un sfert din doza utilizata la pacientii cu functie renala normala.
Observatii clinice recente au aratat o incidenta crescuta a reactiilor anafilactoide la pacientii tratati cu inhibitori ECA in cursul hemodializei cu membrane de dializa cu flux mare sau in timpul LDL -aferezei (vezi pct. 4.4).
Utilizarea la pacientii varstnici:
La pacientii varstnici cu un clearance al creatininei normal nu este necesara ajustarea dozei.
La pacientii varstnici cu un clearance al creatininei redus (sub 45 ml/min) se recomanda administrarea a jumatate din doza zilnica.
Utilizarea la pacientii cu insuficienta hepatica:
La pacientii hipertensivi care au insuficienta hepatica usoara pana la moderata, doza initiala de zofenopril calcic va fi jumatate din doza administrata la pacientii cu functia hepatica normala.
Zomen este contraindicat la pacientii hipertensivi cu insuficienta hepatica severa.
Utilizarea la copii si adolescenti:
Nu a fost stabilita doza eficace si sigura de zofenopril calcic pentru copii si adolescenti. Din acest motiv, Zomen nu trebuie administrat la copii si adolescenti.
Utilizarea la pacientii cu infarct acut de miocard:
Tratamentul cu Zomen trebuie inceput in primele 24 de ore de la debutul simptomelor de infarct acut de miocard si trebuie continuat timp de sase saptamani.
Administrarea se face astfel: Prima si a 2-a zi: 7,5 mg la fiecare 12 ore A 3-a s i a 4-a zi: 15 mg la fiecare 12 ore Incepand din ziua a 5-a: 30 mg la fiecare 12 ore
In cazul unei tensiuni arteriale sistolice scazute (< 120 mm Hg) la debutul tratamentului sau in timpul primelor trei zile dupa infarctul de miocard nu se va creste doza zilnica. In cazul aparitiei hipotensiunii arteriale (75 ani.
Pacienti cu hipertensiune reno-vasculara:
La pacientii cu hipertensiune arteriala reno-vasculara gi stenoza bilaterala preexistenta de artera renala sau stenoza de artera renala pe un rinichi unic care sunt tratati cu inhibitori ECA exista un risc crescut de hipotensiune severa gi insuficienta renala. Tratamentul cu diuretice poate fi un factor care poate precipita aparitia acestora. Deteriorarea functiei renale poate fi insotita de modificari ugoare ale valorilor creatininemiei chiar la pacientii cu stenoza unilaterala de artera renala. Daca este absolut necesar, tratamentul cu Zomen trebuie inceput in spital, sub supraveghere medicala atenta, cu doze mici gi ajustare atenta a dozelor. La initierea tratamentului cu Zomen, tratamentul diuretic trebuie intrerupt temporar iar functia renala trebuie atent monitorizata in timpul primelor saptamani de tratament.
Pacienti cu insuficienta renala:
Zomen trebuie utilizat cu prudenta la pacientii cu insuficienta renala, acegtia necesitand administrarea unor doze reduse. In timpul tratamentului este necesara monitorizarea atenta a functiei renale. Aparitia insuficientei renale a fost raportata in asociere cu inhibitorii ECA, in principal la pacientii cu insuficienta cardiaca severa sau cu afectare renala subiacenta, inclusiv stenoza de artera renala. Unii pacienti fara afectare renala aparenta preexistenta au dezvoltat cregteri ale concentratiilor ureei gi creatininei serice, in special in cazul tratamentului asociat cu diuretice. Poate fi necesara reducerea dozei de inhibitor ECA gi/sau intreruperea diureticului. Se recomanda monitorizarea atenta a functiei renale in timpul primelor saptamani de tratament.
Nu au fost stabilite eficacitatea gi siguranta tratamentului cu Zomen la pacienti cu infarct miocardic gi
insuficienta renala. De aceea, Zomen nu trebuie administrat la pacientii cu insuficienta renala (creatinina serica > 2,1 mg/dl si proteinurie > 500 mg/zi) si infarct de miocard.
Pacienti care efectueaza dializa:
Pacientii dializati la care se utilizeaza membrane de poliacrilonitril de flux mare si care sunt tratati cu inhibitori ECA pot prezenta reactii anafilactoide, cum ar fi edem facial, hiperemie faciala, hipotensiune arteriala si dispnee in decurs de cateva minute de la inceperea hemodializei. Se recomanda utilizarea unei alte membrane sau a unui alt medicament antihipertensiv.
Nu au fost stabilite eficacitatea si siguranta tratamentului cu Zomen la pacienti cu infarct de miocard ca efectueaza hemodializa. Din acest motiv nu se recomanda utilizarea Zomen la acesti pacienti.
Pacienti care efectueaza LDL afereza:
Pacientii tratati cu un inhibitor ECA si care efectueaza afereza LDL cu dextran sulfat pot prezenta reactii anafilactoide similare celor observate la pacientii hemodializati utilizand membrane de flux mare (vezi mai sus). La acesti pacienti se recomanda utilizarea unui medicament dintr-o alta clasa de antihipertensive.
Reactii anafilactice in timpul desensibilizarii sau dupa intepaturi de insecte: In cazuri rare, pacientii tratati cu inhibitori ECA in timpul desensibilizarii sau dupa intepaturi de insecte au prezentat reactii anafilactoide cu potential letal. Aceste reactii pot fi evitate prin oprirea temporara a tratamentului cu inhibitor ECA inainte de fiecare desensibilizare.
Transplantul renal:
Nu exista experienta privind administrarea Zomen la pacientii cu transplant renal recent.
Hiperaldosteronism primar:
Pacientii cu hiperaldosteronism primar nu raspund in general la medicamentele antihipertensive care actioneaza prin inhibarea sistemului renina-angiotensina. Din acest motiv nu se recomanda utilizarea Zomen la acesti pacienti.
Edem angioneurotic:
La pacientii tratati cu inhibitori ECA poate aparea edem angioneurotic al fetei, extremitatilor, buzelor, mucoaselor, limbii, glotei si/sau laringelui, mai frecvent in timpul primelor saptamani de tratament. Totusi, in cazuri rare, poate aparea angioedem sever dupa un tratament indelungat cu un inhibitor ECA. Tratamentul cu inhibitori ECA trebuie intrerupt imediat si inlocuit cu un antihipertensiv din alta clasa.
Angioedemul care implica limba, glota sau laringele poate provoca decesul. In cazul aparitiei sale, trebuie administrat imediat un tratament de urgenta, si acesta va include (dar nu se va limita la) administrarea subcutanata de solutie de adrenalina 1:1000 (0,3 - 0,5 ml) sau administrare lenta, intravenoasa, de adrenalina 1 mg/ml (care va fi diluata conform instructiunilor), cu monitorizarea atenta a ECG si a tensiunii arteriale. Pacientul trebuie spitalizat si monitorizat timp de cel putin 12-24 ore si nu trebuie externat inainte de disparitia completa a simptomelor.
Tusea:
In cursul tratamentului cu Zomen poate apare o tuse uscata, neproductiva, care dispare dupa intreruperea administrarii.
Hiperpotasemia:
In timpul tratamentului cu un inhibitor ECA, in special in prezenta insuficientei renale si/sau a insuficientei cardiace, poate aparea hiperpotasemie. In general, nu se recomanda, utilizarea suplimentelor de potasiu sau a diureticelor economisitoare de potasiu deoarece pot determina cresteri semnificative ale potasiului plasmatic. Daca se considera necesara utilizarea in asociere a acestor substante, este necesara monitorizarea frecventa a potasiului seric.
Interventii chirurgicale /Anestezie:
Inhibitorii ECA pot determina hipotensiune arteriala sau chiar goc hipotensiv la pacientii supugi interventiilor chirurgicale majore sau in timpul anesteziei. Daca nu este posibila intreruperea tratamentului cu inhibitor ECA, este necesara monitorizarea atenta a volumului intravascular gi plasmatic.
Stenoza aortica / Cardiomiopatia hipertrofica:
Inhibitorii ECA trebuie utilizati cu prudenta la pacientii cu obstructie la nivelul tractului de ejectie al ventriculului stang.
Neutropenie / Agranulocitoza:
Riscul de neutropenie pare sa fie legat de doza gi tipul de inhibitor ECA gi depinde de starea clinica a pacientului. Neutropenia apare rar la pacientii fara complicatii dar poate aparea la pacientii cu insuficienta renala, in special atunci cand se asociaza cu o boala vasculara de colagen, de exemplu lupus eritematos sistemic, sclerodermie sau cu tratamentul cu agenti imunosupresori. Este reversibila dupa intreruperea inhibitorului ECA.
Psoriazis:
Inhibitorii ECA trebuie utilizati cu prudenta la pacientii cu psoriazis.
Proteinurie:
Proteinuria poate aparea in special la pacientii cu insuficienta renala preexistenta sau la cei tratati cu doze relativ mari de inhibitori ECA.
Altele
Acest medicament contine lactoza. Pacienti cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit de lactaza (Lapp) sau sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament.
4.5. Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune
Asocieri nerecomandate
Diuretice care economisesc potasiu sau suplimente de potasiu
Inhibitorii ECA atenueaza pierderile urinare de potasiu determinate de diuretice. Diureticele care economisesc potasiu (de exemplu: spironolactona, triamteren sau amilorid), suplimentele de potasiu sau substituentii de sare alimentara care contin potasiu pot determina cregteri semnificative ale potasiului seric. Daca se indica utilizarea in asociere, datorita hipopotasemiei dovedite, aceste medicamente trebuie administrate cu prudenta gi cu monitorizarea frecventa a potasiului seric.
Asocieri care necesita precautie
Diuretice
Pacientii tratati cu diuretice gi in special cei cu depletie hidrosodata pot prezenta o reducere excesiva a valorilor tensiunii arteriale dupa initierea terapiei cu un inhibitor ECA. Posibilitatea aparitiei efectelor hipotensoare poate fi redusa prin initierea terapiei cu doze mai mici de inhibitor ECA. Cregterile ulterioare de doza necesita prudenta.
Litiu
Administrarea in asociere a inhibitorilor ECA cu litiu poate reduce excretia litiului. Este necesara monitorizarea frecventa a valorilor litemiei.
Anestezice
Inhibitorii ECA pot amplifica efectul hipotensor al anumitor anestezice.
Medicamente narcotice/Antipsihotice
Poate sa apara hipotensiune arteriala posturala.
Antihipertensive
P-blocantele, a-blocantele si diureticele pot creste efectul hipotensor al inhibitorilor ECA.
Cimetidina
Poate creste riscul de aparitie a unui efect hipotensor.
Ciclosporina
Cresterea riscului de insuficienta renala cand se utilizeaza in asociere cu inhibitorii ECA.
Alopurinol
Cresterea riscului de aparitie a reactiilor de hipersensibilitate atunci cand se utilizeaza in asociere cu inhibitorii ECA. Datele referitoare la alti inhibitori ECA indica un risc crescut de leucopenie in cazul utilizarii in asociere.
Insulina sau antidiabetice orale
Cresterea riscului de hipoglicemie in cazul utilizarii in asociere cu inhibitorii ECA.
Hemodializa cu membrane de dializa de flux mare
Cresterea riscului de reactii anafilactoide in cazul utilizarii in asociere a inhibitorilor ECA.
Medicamente citostatice sau imunosupresoare, corticosteroizi sistemici sau procainamida Administrarea in asociere cu inhibitori ECA poate determina un risc crescut de leucopenie.
Asocieri care trebuie luate in considerare
Antiinflamatoare nesteroidiene
Administrarea antiinflamatoarelor nesteroidiene poate reduce efectul antihipertensiv al inhibitorilor ECA. Mai mult, s-a descris ca asocierea antiinflamatoarelor nesteroidiene cu inhibitorii ECA are un efect aditiv in ceea ce priveste cresterea kaliemiei care poate fi insotita si de scaderea functiei renale. Aceste efecte sunt in principiu reversibile si apar in special la pacientii cu functia renala compromisa.
Antiacide
Reduc biodisponibilitatea inhibitorilor ECA.
Simpatomimetice
Pot reduce efectele antihipertensive ale inhibitorilor ECA.
Alcool etilic
Poate creste efectului hipotensor.
Alimentele
Pot reduce viteza, dar nu si proportia absorbtiei de zofenopril calcic. Alte interactiuni medicamentoase
Nu sunt disponibile date clinice directe referitoare la interactiunea zofenopril cu alte medicamente metabolizate de enzimele CYP. Totusi, studiile metabolice in vitro cu zofenopril nu au demonstrat existenta unui potential de interactiune cu medicamente metabolizate de enzimele CYP.
4.6. Sarcina si alaptare
Zomen este contraindicat in timpul sarcinii si nu trebuie utilizat la femei aflate la varsta fertila in absenta utilizarii unei metode eficiente de contraceptie.
Expunerea fetala la inhibitori ECA in al doilea si al treilea trimestru de sarcina a fost asociata cu hipotensiune arteriala neonatala, insuficienta renala, malformatii ale fetei si craniului si/sau deces. A fost raportata de asemenea aparitia oligohidramniosului matern, reflectand reducerea functiei renale la fat. Au fost raportate contracturi ale membrelor, anomalii cranio-faciale, hipoplazie pulmonara si retard de crestere intrauterina in asociere cu oligohidramniosul. Copiii expusi intrauterin la inhibitori
ECA trebuie observati cu atentie pentru a se evita aparitia hipotensiunii arteriale, oliguriei gi hiperpotasemiei. Oliguria trebuie tratata prin mentinerea unor valori optime al tensiunii arteriale gi a perfuziei renale.
Nu se cunoagte daca expunerea la medicament numai in primul trimestru poate afecta dezvoltarea fatului. Femeile care raman gravide in timpul tratamentului cu un inhibitor ECA trebuie informate asupra riscului potential asupra fatului.
Deoarece zofenopril calcic este excretat in laptele matern, Zomen nu trebuie utilizat de mame in perioada de alaptare.
4.7. Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje
Nu exista studii cu Zomen privind efectul asupra capacitatii de a conduce vehicule. Trebuie avut in vedere ca, ocazional, pot sa apara somnolenta, ameteli sau oboseala.
4.8. Reactii adverse
Reactiile adverse sunt clasificate in functie de frecventa, folosind urmatoarea conventie: foarte frecvente (>1/10), frecvente (>1/100, 1/1000, 1/10000, 90 ml/min).
La pacientii cu insuficienta renala moderata si severa (7 - 44 ml/min), rata de eliminare este redusa la aproximativ 50% din normal. Aceasta indica faptul ca la acesti pacienti trebuie administrata jumatate din doza uzuala pentru initierea tratamentului cu Zomen.
La pacientii cu insuficienta renala severa aflati in program de hemodializa si dializa peritoneala, rata de eliminare este redusa la 25% din valoarea normala. Aceasta indica faptul ca acesti pacienti trebuie sa primeasca un sfert din doza recomandata pentru initierea tratamentului cu Zomen.
Farmacocinetica la pacientii cu insuficienta hepatica
La pacientii cu disfunctie hepatica usoara pana la moderata la care se administreaza doze unice de zofenopril calcic radiomarcat, valorile Cmax si Tmax pentru zofenoprilat au fost similare celor observate la subiectii sanatosi. Totusi, valorile ASC la pacientii cu ciroza hepatica au fost de aproximativ 2 ori mai mari decat cele observate la subiectii sanatosi, indicand faptul ca doza initiala cu Zomen la pacienti cu insuficienta hepatica usoara pana la moderata trebuie sa fie jumatate din cea administrata pacientilor cu functie hepatica normala. Nu exista date farmacocinetice referitoare la zofenopril si zofenoprilat la pacientii cu insuficienta hepatica severa, motiv pentru care zofenopril este contraindicat la acesti pacienti.
5.3. Date preclinice de siguranta
In studiile privind toxicitatea dozelor orale repetate, efectuate la trei specii de mamifere, majoritatea efectelor legate de tratament au fost cele uzual raportate pentru inhibitorii ECA.
Aceste modificari au inclus o reducere a parametrilor eritrocitari, o crestere a ureii serice, o reducere a greutatii cordului si hiperplazia celulelor juxtaglomerulare, care au aparut la doze mult mai mari decat dozele maxime recomandate la om. Intr-un studiu de toxicitate cu doze orale repetate efectuat la caini, la doze mari au aparut discrazii sanguine mediate imunologic, specifice pentru specie.
Intr-un studiu de toxicitate cu doze orale repetate, cu durata de 1 an, la maimute, nu au fost inregistrate modificari semnificative ale activitatii enzimelor citocromului P450.
In studiile de toxicitate asupra reproducerii, zofenoprilul a determinat la descendenti, o reducere dependenta de doza a ratei de cregtere, nefrotoxicitate gi reducerea viabilitatii postnatale la doze de 90 gi 270 mg/kg in generatia Fi. Tratamentul cu zofenopril in timpul sarcinii a determinat toxicitate fetala gi de efecte asupra dezvoltarii la descendentii de gobolan, precum gi embrio- gi fetotoxicitate la iepuri, dar numai la nivele de doze toxice pentru mame.
Studiile de toxicitate genetica au indicat ca zofenopril nu are efecte mutagene sau clastogene.
Studiile de carcinogeneza efectuate la goarece gi gobolan nu au evidentiat nici o dovada de potential carcinogen. O incidenta crescuta a atrofiei testiculare a fost descrisa numai in studiul la goarece, iar semnificatia clinica a acesteia nu se cunoagte.
6. PROPRIETATI FARMACEUTICE
6.1. Lista excipientilor
Nucleu
Celuloza microcristalina Lactoza monohidrat Amidon de porumb Stearat de magneziu Dioxid de siliciu coloidal
Film
Hipromeloza Dioxid de titan (E 171) Macrogol 400 Macrogol 6000
6.2. Incompatibilitati
Nu este cazul
6.3. Perioada de valabilitate
3 ani
6.4. Precautii speciale pentru pastrare
Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare
6.5. Natura si continutul ambalajului
Zomen 7,5 mg
Cutie cu un blister din PVC-PVDC/Al a 7 comprimate filmate Cutie cu 2 blistere din PVC-PVDC/Al a cate 7 comprimate filmate Cutie cu 4 blistere din PVC-PVDC/Al a cate 7 comprimate filmate
Zomen 30 mg
Cutie cu un blister din PVC-PVDC/Al a 7 comprimate filmate Cutie cu 2 blistere din PVC-PVDC/Al a cate 7 comprimate filmate
Cutie cu 4 blistere din PVC-PVDC/Al a cate 7 comprimate filmate
6.6. Precautii speciale pentru eliminarea reziduurilor si alte instructiuni de manipulare
Fara cerinte speciale
7. DETINATORUL AUTORIZATIEI DE PUNERE PE PIATA
Menarini International Operations Luxembourg S.A.
1, Avenue De La Gare, L-161 Luxembourg, Luxembourg