Zopya

Citeste prospectul medicamentului Zopya si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Zopya este un medicament care contine substanta activa clopidogrel.

Este disponibil sub forma de comprimate rotunde, de culoare roz (75 mg).

Zopya este un "medicament generic". Aceasta inseamna ca Zopya este similar cu "medicamentul de referinta" deja autorizat in Uniunea Europeana (UE), denumit Plavix.

Pentru ce se utilizeaza Zopya?

Zopya se utilizeaza la adulti pentru prevenirea evenimentelor aterotrombotice (probleme cauzate de cheaguri de sange si de rigidizarea arterelor). Zopya poate fi administrat urmatoarelor grupe de pacienti:

• pacienti care au avut recent un infarct miocardic (criza de inima). Tratamentul cu Zopya poate fi inceput la cateva zile si pana la 35 de zile dupa criza de inima;

• pacienti care au avut recent un accident vascular cerebral ischemic (un atac cerebral cauzat de irigarea insuficienta a unei parti a creierului). Tratamentul cu Zopya poate fi inceput in perioada cuprinsa intre sapte zile si sase luni dupa atacul cerebral;

• pacienti cu boala arteriala periferica (probleme cu fluxul sanguin in artere).

Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Cum se utilizeaza Zopya?

Doza standard de Zopya este de un comprimat de 75 mg o data pe zi, luat cu sau fara alimente.

Cum actioneaza Zopya?

Substanta activa din Zopya, clopidogrelul, este un inhibitor de agregare plachetara. Aceasta inseamna ca ajuta la prevenirea formarii cheagurilor de sange. Cheagurile de sange se formeaza prin agregarea (lipirea) unor celule speciale din sange, numite trombocite (plachete sanguine).

Clopidogrelul opreste agregarea plachetara prin blocarea legarii unei substante numite ADP de un receptor special care se gaseste la suprafata trombocitelor. Acesta impiedica trombocitele sa devina "lipicioase", reducand riscul de formare a cheagurilor de sange, prevenind astfel o alta criza de inima sau un alt atac cerebral.

Cum a fost studiat Zopya?

Dat fiind ca Zopya este un medicament generic, studiile s-au limitat la teste care sa demonstreze ca este bioechivalent cu medicamentul de referinta, Plavix. Doua medicamente sunt considerate bioechivalente daca produc aceleasi niveluri de substanta activa in organism.

Care sunt beneficiile si riscurile asociate cu Zopya?

Dat fiind ca Zopya este un medicament generic si ca este bioechivalent cu medicamentele de referinta, se considera ca beneficiile si riscurile sale sunt aceleasi cu cele ale medicamentelor de referinta.

De ce a fost aprobat Zopya?

Comitetul pentru produse medicamentoase de uz uman (CHMP) a concluzionat ca, in conformitate cu cerintele UE, s-a demonstrat ca Zopya are o calitate comparabila si ca este bioechivalent cu Plavix. Prin urmare, punctul de vedere al CHMP a fost ca, la fel ca si in cazul Plavix, beneficiile sunt superioare riscurilor identificate. Comitetul a recomandat acordarea autorizatiei de introducere pe piata pentru Zopya.

Alte informatii despre Zopya:

Comisia Europeana a acordat Norpharm Regulatory Services Ltd o autorizatie de introducere pe piata pentru Zopya, valabila pe intreg teritoriul UE, la 21 septembrie 2009.

Prezentul rezumat a fost actualizat ultima data in 07-2009.

Etichete: zopya, medicamente, prospect

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Wobenzym x 200 Drajeuri si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. ...
Citeste prospectul medicamentului Wilzin si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Wilzin este un...
Citeste prospectul medicamentului Wellferon, injectabil si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Wellferon...