Zyban

Citeste prospectul medicamentului Zyban si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Zyban® reduce dorinta de a fuma si, astfel, va ajuta sa va lasati de fumat.

Ce contine medicamentul dumneavoastra ?

Comprimatele filmate cu eliberare prelungita Zyban® contin ca substanta activa clorhidrat de bupropiona 150 mg.

Alte ingrediente sunt: celuloza microcristalina, hipromeloza, clorhidrat de cisteina monohidrat, stearat de magneziu, ceara Carnauba, colorant concentrat alb (Opadry® OY-7300 White sau Opadry® YS-1-18202 A White), colorant pentru inscriptionare Opacode® WB NS-78-8001 Black Ink.

PENTRU CE SUNT FOLOSITE COMPRIMATELE FILMATE ZYBAN® ?

Medicul a ales acest medicament deoarece se potriveste starii dumneavoastra.

Zyban® este un medicament prescris de medicul dumneavoastra pentru a va ajuta sa va lasati de fumat. Studiile clinice au aratat ca mai mult de o treime dintre pacienti s-au lasat de fumat in mai putin de o luna de zile daca au luat Zyban®. Pentru multi pacienti, Zyban® reduce simptomele datorate abandonarii fumatului si nevoia de a fuma.

Cum actioneaza medicamentul dumneavoastra ?

Mecanismul exact de actiune nu este inteles in totalitate, dar se crede ca interactioneaza la nivelul creierului cu substantele chimice numite noradrenalina si dopamina.

Inainte de a lua medicamentul

Daca raspunsul este “Da" la oricare din urmatoarele intrebari, spuneti medicului dumneavoastra inainte de a lua acest medicament,:

- Vi s-a spus vreodata ca sunteti alergic la Zyban®, bupropiona sau oricare alt ingredient din Zyban®?

- Vi s-a spus vreodata ca aveti convulsii (de exemplu epilepsie) ?

- Ati avut afectiuni neuropsihice sau tumori cerebrale?

- Sunteti gravida sau este probabil sa deveniti in curind ?

- Alaptati ?

- Aveti sau ati avut tulburari psihice legate de alimentatie (de exemplu bulimie sau anorexie nervoasa) ?

- Luati stimulante (pentru cresterea apetitului alimentar) sau medicamente pentru controlul greutatii?

- Luati amantadina sau levodopa.

- Luati sau ati luat recent inhibitori de monoaminooxidaza (IMAO) ?

- Luati alte medicamente care contin bupropiona ?

- Aveti afectiuni la nivelul ficatului sau rinichilor ?

- Consumati frecvent bauturi alcoolice sau doriti sa beti in timpul tratamentului cu Zyban® ?

- Aveti diabet zaharat ?

Unele medicamente cresc iar altele scad efectul altor medicamente. Daca medicul dumneavoastra stie exact ce alte medicamente luati, poate tine cont de acestea. Asigurati-va ca medicul dumneavoastra stie ce alte medicamente luati, inclusiv cele pe care le luati fara prescriptie medicala. Aceasta include, de asemenea, si plasturii cu nicotina.

CUM SA LUATI COMPRIMATELE FILMATE ZYBAN®?

Luati medicamentul asa cum v-a recomandat medicul dumneavoastra. Doza uzuala recomandata este de un comprimat de 150 mg pe zi in primele 3 zile. Din a patra zi incepeti sa luati un comprimat de 150 mg de doua ori pe zi. Dozele se vor administra la un interval de minimum 8 ore.

Este necesara o saptamana pentru ca Zyban® sa atinga nivelul optim in organism pentru a fi eficient. Astfel, pentru a creste sansa de a va lasa de fumat, nu trebuie sa intrerupeti fumatul decat dupa ce ati luat Zyban® cel putin o saptamana. Trebuie sa va fixati o zi in care sa va lasati de fumat in timpul celei de a doua saptamani de tratament cu Zyban®.

Majoritatea oamenilor trebuie sa foloseasca Zyban® pentru cel putin 7 saptamani. Urmati instructiunile medicului dumneavoastra.

In mod obisnuit in ambalajul produsului se precizeaza ce cantitate de medicament trebuie sa luati si de cite ori. Daca nu sunteti sigur, intrebati medicul dumneavoastra sau farmacistul.

Zyban® si plasturii cu nicotina se pot folosi impreuna numai sub supravegherea medicului dumneavoastra.

Inghititi comprimatele filmate Zyban® intregi. Nu le mestecati sau divizati.

Ce este de facut daca ati luat o doza prea mare ?

Este important sa nu depasiti doza recomandata.

Nu luati mai multe comprimate decat v-a prescris medicul dumneavoastra. Acest lucru este important pentru a nu creste riscul sa aveti convulsii. Daca, in mod accidental, luati mai multe comprimate, nu intarziati; intrebati-l pe medicul dumneavoastra ce sa faceti sau contactati camera de garda a celui mai apropiat spital.

Ce este de facut daca ati uitat sa luati o doza ?

Daca ati uitat sa luati o doza, nu luati un comprimat ca sa “recuperati" doza pierduta. Asteptati sa luati comprimatul filmat urmator, la ora obisnuita.

Dupa ce ati luat medicamentul

Majoritatea persoanelor care iau acest medicament nu au probleme. La fel ca in cazul altor medicamente, unele persoane pot avea efecte adverse.

Exista o sansa de aproximativ 1 la 1000 de persoane care iau clorhidrat de bupropiona, substanta activa din Zyban®, sa apara convulsii. Riscul ca acest lucru sa apara creste daca:

- Aveti sau ati avut afectiuni convulsivante (de exemplu epilepsie);

- Aveti sau ati avut tulburari psihice legate de alimentatie (de exemplu bulimie sau anorexie nervoasa);

- Luati mai mult Zyban® decit doza recomandata;

- Opriti brusc administrarea indelungata de sedative/tranchilizante;

- Luati orice alt medicament care contine bupropiona.

Puteti reduce riscul de a avea o criza convulsiva oferind medicului dumneavoastra informatiile de care are nevoie si urmand cu atentie indicatiile medicului despre modul in care sa luati Zyban®.

Anumiti oameni pot fi alergici la medicamente. Daca aveti semne de reactie alergica, cum ar fi eruptii cutanate, urticarie sau tulburari de respiratie, intrerupeti imediat administrarea comprimatelor si contactati medicul dumneavoastra.

Cele mai frecvente efecte adverse care pot sa apara sunt:

Dureri de cap, tulburari de somn, gura uscata, tulburari digestive (de exemplu greata si constipatie).

Urmatoarele efecte adverse au fost, de asemenea, raportate:

Febra, oboseala, dureri toracice, batai de inima accelerate, scaderea sau cresterea tensiunii arteriale, bufeuri, tremuraturi, ameteala, confuzie, agitatie, iritabilitate, ostilitate, depersonalizare (senzatie de ireal sau singuratate), lipsa de concentrare, anxietate, lipsa apetitului alimentar, tinitus (tiuituri in urechi), tulburari de vedere, tulburari ale gustului. In plus, au fost raportate mincarime, transpiratie si eruptii cutanate, singure sau in asociere cu dureri articulare si musculare.

Discutati orice efecte adverse cu medicul dumneavoastra sau farmacistul.

Nu conduceti autoturisme sau nu manevrati utilaje pana nu stiti daca Zyban® va afecteaza abilitatea de executa aceste activitati.

Daca aveti alte simptome pe care nu le intelegeti, intrebati medicul dumneavoastra sau farmacistul.

Cum se pastreaza medicamentul ?

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.

A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original.

A nu se lasa la indemana copiilor.

Ambalaj

Cutie cu 6 blistere a cate 10 comprimate filmate cu eliberare prelungita

Retineti

Acest medicament este pentru dumneavoastra. Nu il dati altor persoane. S-ar putea sa nu fie potrivit pentru acestea.

Informatii suplimentare

Nu este periculos sa fumati si sa luati Zyban® in acelasi timp. Totusi, continuarea fumatului, dupa data pe care ati hotarat-o pentru a va lasa de fumat, va reduce semnificativ sansa de a renunta la acest obicei.

Utilizarea concomitenta de Zyban® si plasturi cu nicotina poate sa va creasca tensiunea arteriala. Medicul dumneavoastra va dori probabil sa va verifice regulat tensiunea arteriala, pentru a fi sigur ca se incadreaza in valorile acceptabile.

Zyban® nu este recomandat femeilor insarcinate sau celor care alapteaza. Femeile trebuie sa spuna medicului daca au ramas insarcinate sau intentioneaza sa ramina insarcinate in timpul tratamentului cu Zyban®.

Este recomandat sa nu consumati bauturi alcoolice sau sa consumati doar cantitati mici in timpul tratamentului cu Zyban®. Daca beti cantitati mari de alcool sau intrerupeti brusc consumul indelungat si frecvent de alcool, riscul de a avea convulsii poate creste. De aceea, este important sa discutati cu medicul dumneavoastra despre consumul de alcool, inainte de a lua Zyban®.

Zyban® poate interactiona cu alte medicamente pe care le luati. Este important sa nu luati medicamente care sa creasca riscul de a avea convulsii. Trebuie sa va asigurati ca medicul dumneavoastra stie despre toate medicamentele, cu sau fara prescriptie medicala, pe care le luati sau intentionati sa le luati.

Comprimatele de Zyban® pot avea un miros caracteristic. Daca este prezent, acest miros este normal.

Zyban este marca inregistrata a grupului de companii GlaxoSmithKline.

Acest prospect nu va spune totul despre medicament. Daca aveti intrebari sau nu sunteti siguri de ceva, intrebati medicul dumneavoastra sau farmacistul.

Producator

Glaxo SmithKline

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Wobenzym x 200 Drajeuri si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. ...
Citeste prospectul medicamentului Wilzin si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Wilzin este un...
Citeste prospectul medicamentului Wilprafen si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Infectii acute...