Iata cum se prepara cuscusul:
Ingrediente:
- 500-750 ml de apa
- un betisor de scortisoara
- o frunza de dafin
- 1 kg de gris de grau
- o lingurita de sare
- 1 1/2 cana de faina de grau
- 250 ml de ulei vegetal
A. Prepararea cuscusului pas cu pas
Fierbeti apa intr-o oala pentru gatit la abur. Inainte ca cuscusul sa fie gatit la abur, adaugati betisorul de scortisoara si frunza de dafin.
Puneti grisul intr-un bol si adaugati incet faina, sarea si o treime din apa fiarta.
Amestecati bine ingredientele si apoi treceti compozitia printr-o sita. Aveti grija sa maruntiti cocoloasele mari de gris, care nu trec prin sita, deoarece acestea nu se vor gati uniform.
Gatiti amestecul de gris in oala cu aburi timp de 15 minute.
Turnati grisul gatit intr-in bol si afanati-l cu o furculita, pentru a deveni pufos.
Adaugati uleiul si apa ramasa. Cuscusul trebuie sa aiba o textura umeda, asadar adaugati apa, daca este necesar. Amestecati bine grisul si lasati-l sa se odihneasca 10 minute.
Gatiti grisul in oala cu aburi timp de inca 15 minute. Scoateti-l din oala si lasati-l sa se odineasca din nou.
Tineti la abur cuscusul pentru a treia oara timp de 15 minute. Dupa aceasta etapa, cuscusul va fi gatit si pufos.
Cuscusul poate fi servit ca garnitura pentru diverse preparate de pui sau alaturi de diferite feluri de mancare marocane sau arabe. Acest fel de mancare poate fi de asemenea unul vegetarian si se potriveste de minune cu vinetele.
B. Prepararea cuscusului cumparat:
- Turnati 3 cani de cuscus, intr-un strat uniform si subtire, pe fundul unui vas termorezistent mare.
- Fierbeti 4 cani si jumatate de apa.
- Adaugati sare si ulei in apa fiarta si amestecati pana cand sunt bine incorporate.
- Turnati cu grija apa fiarta in vasul termorezistent.
- Acoperiti vasul cu o pelicula de folie si asteptati 15 minute.
- Dupa 15 minute inlaturati folia si afanati cuscusul cu o furculita.