Cum puteti intelege nevoile nerostite ale sotiei?

Cum puteti intelege nevoile nerostite ale sotiei?

Comunicarea este importanta in orice tip de relatie, pentru a mentine o buna intelegere intre doua persoane.

Acest lucru este valabil si in cazul casatoriilor. Cei doi soti trebuie sa comunice in mod constant, unul cu celalalt, pentru a-si cunoaste reciproc nevoile, sentimentele si gandurile. Insa comunicarea nu este doar verbala.

Psihologii sunt de parere ca oamenii comunica verbal doar in proportie de 20% din timp, restul procentelor apartinand comunicarii nonverbale, materializata prin gesturi, activitati, limbajul trupului sau chiar prin tacere. Este chiar simplu sa va dati seama ca sotia va iubeste daca va este fidela, va aduce micul dejun la pat sau daca va ajuta sa va faceti ordine intre lucruri, de exemplu. Pe de alta parte, sotia va poate arata nemultumirea sa, pastrand tacerea sau evitandu-va.

Asadar este important sa cunoasteti nevoile nerostite ale sotiei dumneavoastra, pentru a putea avea o relatie de cuplu sanatoasa.

Iata cateva sfaturi, in acest sens:

- Ascultati. Ascultarea este o parte importanta a comunicarii si nu implica doar sa auziti ce va spune sotia, ci sa o intelegeti pe deplin atunci cand vorbeste cu dumneavoastra. Este bine, de asemenea, sa „ascultati” si semnele limbajului nonverbal si sa incercati sa le descifrati.

- Fiti atenti. Chiar daca sotia vorbeste cu dumneavoastra, este posibil sa nu-si verbalizeze nevoile. Insa daca cititi printre randuri, veti incepe sa intelegi ceea ce incearca sa va spuna prin limbajul nonverbal.

- Cereti-i sfaturi si opinii. Uneori puteti primi indicii si idei despre ceea ce sotia dumneavoastra isi doreste, cerandu-i sfaturi in legatura cu lucruri importante. Astfel ii veti intelege opiniile. Este bine, de asemenea, sa ii dati posibilitatea sa vorbeasca si sa-si exprime nevoile. Astfel nu se va simti presata sau obligata sa initieze o conversatie cu dumneavoastra, pe anumite teme.

- Nu ignorati lucrurile marunte. In unele cazuri, sotia dumneavoastra poate fi ingrijorata din cauza unor lucruri ce pot parea fleacuri, cum ar fi pierderea unui obiect, neplata unor facturi sau din cauza unor discutii cu vecinii. Cand acest lucru se intampla, e probabil sa fie deranjata de altceva mai important.

- Puneti lucrurile cap la cap. Uneori este nevoie de logica si analiza ca sa puteti intelege niste indicii nonverbale. Incercati sa puneti lucrurile cap la cap, adunand observatiile din timpul conversatiilor cu sotia. Daca ea pastreaza tacerea sau evita anumite subiecte, atunci este probabil sa aiba griji sau probleme mai importante.

In orice relatie este important sa aratam iubire si respect. Chiar daca nu sunteti intotdeauna de acord cu sotia dumneavoastra, intru totul, este bine sa dati dovada de intelegere, aratandu-i ca sunteti interesat de nevoile si problemele sale.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

In orice relatie, oricat de stabila si de fericita ar fi, apar la un moment dat mici...
Ai iesit cu un tip, te-ai distrat grozav si vrei sa-l vezi din nou? Speri ca se...
Relatiile la distanta sunt la mare cautare in societatea moderna, fiind determinate de globalizare, de comunicarea virtuala...