Iata cateva sfaturi simple care te pot ajuta sa reactionezi bine la orice critica, transformand-o intr-o experienta benefica.
1. Spune Da!
Cand cineva te provoaca, primul lucru pe care trebuie sa-l faci e sa-ti stapanesti emotiile. Apoi, trebuie sa admiti ca orice persoana are dreptul la opinie. Daca respectiva persoana vorbeste in termeni de bun-simt despre ceva ce crede ca nu e inregula la tine, inseamna ca ii pasa, ca doreste sa comunice cu tine. Un astfel de om transmite mai multa sinceritate decat un altul care prefera sa taca...
Incearca sa vezi lucrurile si din perspectiva celeilalte persoane si cauta sa intelegi punctul sau de vedere. In general, cand o persoana ofera critica, in mod natural, se asteapta la un raspuns din acelasi registru. In schimb, daca aude un multumesc in loc de o opozitie nervosa, va avea o reactie de confuzie pozitiva.
Cand spui da! in fata unei critici, esti pregatit sa dezvolti un dialog constructvi, sa cauti rezolvarea.
2. Dar
Critica nu coincide intotdeauna cu modul in care intelegi situatia. Prin urmare, este important sa iti exprimi propria pozitie. Evita justificarile si scuzele fara noima. Incearca sa te bazezi pe informatii obiective, pe concret. Doar asa celalalt va observa ca incerci sa rezolvi situatia. Prin natura lor, oamenii pot accepta o opinie cu mult mai multa usurinta, daca aceasta este explicata in mod respectuos.
Folosind Dar ii transmiti criticului, fara virulenta, ca trebuie sa ia in calcul si parerile tale. Pana la urma, a accepta dreptul la critica, nu inseamna ca esti obligat sa accepti adevarurile absolute ale altora.
3. Hai
Dupa ce ai ascultat criticile si ti-ai exprimat punctul de vedere cu eleganta si calm, e momentul unei decizii. Punctul de vedere trebuie sustinut cu idei constructive, altfel celalalt va considera ca arunci vorbe-n vant. Propunerea care incepe cu Hai transforma feedback-ul negativ intr-unul pozitiv. Criticul va intelege ca are in fata un om determinat, pe cale sa rezolve situatia. Relatia dintre voi doi se va imbunatati mai mult ca sigur, deoarece perceptia criticului se schimba-n bine.