Cum sa gestionezi problemele memoriei de scurta durata?

Cum sa gestionezi problemele memoriei de scurta durata?

Daca ai ajuns vreodata la capatul scarilor, nestiind de ce le-ai coborat, atunci ai avut o problema a memoriei de scurta durata.

Fie ca aceste probleme se datoreaza unor aspecte medicale sau pur si simplu neatentiei, exista strategii pentru a le face fata. Pana cand vei putea integra aceste idei in viata ta, probabil vei dori sa printezi sau sa marchezi pagina pentru a te ajuta sa o tii minte.

Cum faci fata problemelor de memorie

1

Fii atent. Multe dintre problemele de memorie pot fi atribuite mai degraba capacitatii unei persoane de a se focaliza pe o singura sarcina, decat aptitudinilor creierului. Daca i-ai si uitat numele domnului dragut cu care ai facut cunostinta in urma cu mai putin de cinci minute, se poate sa fie mai mult decat o problema de memorie. Ai ascultat cu adevarat cand vi s-a facut cunostinta sau te gandeai la ceea ce vei spune in continuare? In schimb, in timp ce ii strangi mana omului, uita-te in ochii lui si repeta numele cu voce tare. Apoi, repeta-l pentru tine de doua ori (probabil vei avea cateva momente in care te poti sustrage de la conversatia initiala). Fa un efort constient, activ de a fi atent oricand banuiesti ca e probabil sa uiti ceva.

2

Noteaza. Orice trebuie sa retii, scrie. Foloseste o tabla magnetica, panou de informatii, notebook, palma sau orice alt format care te ajuta. Scrie-ti lista de cumparaturi, obiectivele, programul si tot ce vrei sa faci in continuare, daca este nevoie.

3

Vizualizeaza. In plus fata de notite, poti sa si “desenezi” in minte ce vrei sa faci, imaginandu-te pe tine facand acel lucru, cu cat mai multe detalii. Daca trebuie sa-ti amintesti sa inchizi usa, de exemplu, imagineaza-ti ca inchizi usa si te uiti in jos, la mana ta aflata pe clanta. Apoi vizualizeaza cand scoti cheile din buzunar, auzi zanganitul, introduci cheia in broasca, incui usa, scoti cheia si o pui inapoi in buzunar. Cu cat vizualizarea ta e mai detaliata, cu atat e mai probabil sa se “lipeasca de tine”.

4

Formeaza-ti un sistem. Lasa obiectele in locuri unde sunt vizibile si unde le vei observa pana ce vei folosi. Aceasta poate insemna punerea la baza scarii a lucrurilor care trebuie sa mearga la etaj, facturilor si hartiilor intr-un loc anume, la vedere, pana cand vor fi procesate sau pur si simplu poate insemna hranirea pisicii inainte de a-ti face propriul mic dejun.

- Poate fi folositor sa legi sarcinile de o anumita zi a saptamanii sau activitate deja in curs. Spre exemplu, trebuie sa uzi un cactus o data la 2 saptamani, uda-l in ziua in care iti primesti banii.
- Cu totii cunoastem puterea obiceiurilor, asa ca de ce sa nu le folosim in avantajul nostru? Obiceiurile te vor ajuta sa faci lucrurile in mod inconstient, astfel ca nu vei depinde atat de mult de mintea ta constienta pentru a-ti aminti. Ataseaza un nou obicei unuia vechi, precum luarea medicamentelor de fiecare data cand te speli pe dinti.
- Creeaza rutine. Si scrie-le. Apoi, pune notite sau liste intr-o locatie vizibila pana cand rutina devine un obicei. De fiecare data cand ajungi acasa pune-ti cheile in acelasi loc. De fiecare data cand pleci, asigura-te ca le ai cu tine impreuna cu celelalte lucruri puse in apropiere.

5

Foloseste un indrumator. Un indrumator este un fisier setat in functie de data. In el ai foldere sau diviziuni pentru fiecare zi a lunii. Cand apare ceva ce-ti necesita atentia la o data ulterioara, pune-l in fisierul coresunzator datei respective. Verfica-ti fisierul indrumator zilnic.

6

Tine un calendar. Nu te baza pe memorie sa-ti spuna cand si unde trebuie sa fii maine si cu siguranta nu te baza pentru saptamana sau luna viitoare. In schimb, scrie in calendarul pe care ti-l alegi si formeaza-ti un obicei din a-l consulta zilnic. Tine doar un calendar pentru toate intalnirile. Sa nu ai unul pentru afaceri si unul pentru intalniri personale.

7

Foloseste calculatorul. Exista programe si chiar site-uri web ce includ calendare, care sa-ti aminteasca lista cu ce trebuie facut si cand. Bineinteles, trebuie sa ai acces la calculator inainte de a uita ceva.

8

Ia notite complete. Chiar daca esti in clasa, la o sedinta sau doar din motive personale, ia notite. Chiar daca nu le vei mai citi vreodata, deseori doar scrierea unui lucru il va face sa-ti treaca prin cap. In caz de nevoie, le vei avea inregistrate.

9

Pastreaza lucrurile in locuri vizibile. Spre exemplu, daca legumele proaspete se pierd in sertarele mai reci pana cand devin doar o masa vascoasa atunci nu le pune in acele sertare. In schimb, baga-le in pungi transparente sau aseaza-le pe rafturile de mai sus, unde le poti vedea.

- Daca, pentru a le da atentie, lucrurile trebuie sa fie stivuite pe birou, da-i drumul. Foloseste cosuri sau tavi, daca doresti ca biroul sa arate mai aranjat sau vrei sa pastrezi un pic de ordine.
- Daca e nevoie sa iei cu tine mai multe obiecte cand pleci undeva, pastreaza-le in sacose cat timp nu sunt in folosinta. Sacosele foarte mari din panza sau sacii clasici marinaresti sunt ieftini (incearca orice magazin de second-hand) si poti avea unul pentru lectia de muzica si altul pentru hainele de sport.
- Aranjeaza-ti lucrurile in asa fel incat nu va fi nevoie sa-ti aduci aminte. Daca in mod obisnuit iti lasi incaltamintea seara langa pat sau langa usa cand intri, pune acolo un cos, raft sau ladita pentru pantofii in uz.

10

Fa liste de verificare. Daca e ceva ce faci in mod obisnuit, scrie acel lucru. Pot fi lucruri simple, precum felul in care te pregatesti pentru servici sau scoala dimineata sau mai complexe, precum anumite proceduri de servici. Poti folosi o lista de verificare electronica sau o lista pe hartie in folie protectoare, folosind marker nepermanent pentru a putea sterge sarcinile indeplinite.

11

Intocmeste un plan. Ca de exemplu, daca gatesti pentru familie, noteaza planul de meniu. (Indiciu: ai putea face planul o data pentru toata luna sau chiar tot anul.) Apoi respecta planul. In acest exemplu poti face doar cumparaturile de care ai nevoie saptamana respectiva (ia lista!), apoi pregatesti doar mancarurile acelea.

12

Increderea. Memoria este legata de incredere. Daca esti convins ca ai o astfel de problema, e foarte posibil ca ea sa apara, chiar daca nu era acolo. Acest lucru se aplica in special cand te chinui sa-ti amintesti ceva anume. Lipsa de incredere va duce ulterior la o stare in care uiti si obiceiul de aducere aminte. Dezvolta-ti increderea in sine prin autoaprecieri oricand iti aduci aminte ceva ce de obicei omiti.

Ponturi:

- Relaxeaza-te. Suprasolicitarea mintii scade capacitatea ei de focalizare si concentrare, creandu-ti acel sentiment de neliniste. Cand se poate, incheie sarcinile inaintea inceperii altora.
- Pentru a tine minte numele oamenilor, repetarea acestor nume de cateva ori in decursul conversatiei initiale te poate ajuta. De asemenea ai putea asocia numele si figura cu ceva caracteristic (barba, inaltimea, comportamentul etc).
- Memoreaza nume si informatii prin repetitia lor!
- Cofeina poate imbunatati memoria de scurta durata, dar pasii de mai sus sunt mai eficienti si cu mai putine riscuri.
- Setarea alarmei sau a ceasului pentru a te ajuta sa-ti aduci aminte, poate fi de asemenea de ajutor.
- Descopera ce functioneaza pentru tine si experimenteaza diverse strategii.
- Incearca sa dormi suficient si neintrerupt. Cercetarile recente sugereaza ca amintirile se consolideaza in creier in timpul somnului.

Atentie!

Daca memoria ta sau a unui membru al familiei se inrautateste, consulta un doctor pentru a afla cauza exacta.

Etichete: memorie, notebook, calendar

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Memoria este esentiala intr-o societate in care informatiile curg din toate directiile pe banda rulanta. Trebuie sa...
Uitam de multe ori lucruri importante, dar ne amintim, chiar si dupa o perioada lunga, momente dureroase,...
Iti pierzi frecvent concentrarea la birou? Uiti unde pui lucrurile, chiar si cand esti relaxat/a la tine...