Cum se trateaza muscaturile de sarpe?

Cum se trateaza muscaturile de sarpe?

Anual se inregistreaza mii de cazuri de muscaturi de sarpe, in toata lumea.

Din fericire, datorita medicinei moderne, riscul ca acestea sa fie letale e de 1 la 5000. Primul ajutor, acordat la fata locului, este extrem de important. Daca locuiti sau sunteti in vacanta in locurile cu frecventa mare de muscaturi de sarpe, ar trebui sa va familiarizati cu urmatoarele masuri, ce va pot salva viata dumneavoastra sau a celor afectati: 

1

Nu intrati in panica. Majoritatea muscaturilor sunt cauzate de serpi neveninosi. Chiar si cele ale serpilor veninosi, sunt letale in foarte putine cazuri, mai ales daca personelor afectate li se acorda corect primul ajutor si au parte de ingrijir medicale corespunzatoare. Daca ingrijiti pe cineva care a fost muscat, incurajati-l si pastrati-va calmul.

2

Bandajati rana si imobilizati partea afectata. Majoritatea muscaturilor au loc pe extremitati - maini si picioare - fiind indicat sa se aplice bandaje stranse, direct pe rana. Infasurati membrul spre interior si apoi spre exterior, pana ce este bandajat in totalitate. Imobilizati membrul cu o atela. Miscarile din muschi pompeaza sangele si exista pericolul ca veninul sa se imprastie in tot corpul. In cazul in care muscatura este pe corp, este indicat sa se aplice o presiune, asupra ranii, cu ajutorul unei carpe si sa se ceara ajutor medical specializat.

3

Nu incercati sa sugeti veninul. Nu faceti incizie pe rana si nu o spalati, deoarece veninul ramas pe pile e inofensiv si se poate testa pentru identificare.

4

Incercati sa identificati specia sarpelui. Daca puteti sa-l prindeti cu grija, acesta poate fi de folos, dar dat fiind faptul ca majoritaea muscaturilor au loc datorita lipsei de experienta si de atentie, nu este indicat sa faceti acest lucru, daca sunteti neexperimentat.

Nu este indicat nici sa omorati sarpele si nici nu este necesar, desi, daca o faceti, lesul va poate ajuta sa identificati specia.

Iata ce trebuie sa luati in calcul, in acest sens:

- Locatia in care va aflati cand ati fost muscat

- Marimea sarpelui

- Modele pe piele si culoarea sarpelui

- Prezenta unui zornait

5

Cereti ajutor medical specializat. Daca e posibil, anuntati-va din timp venirea. Antiveninul nu se administreaza pe teren si inveninarile severe pot necesita resuscitarea pacientului.

6

Nu dati jos bandajul. Desi presiunea creata de acesta cauzeaza o stare acuta de disconfort, inlaturarea bandajului poate cauza imprastierea veninului din membrul afectat in tot corpul, ceea ce poate duce la o stare de soc.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Ai plecat intr-o excursie cu cortul. Esti singur in padure. Mergi si te bucuri de aceasta excursie...
Cu fiecare taietura sau zgarietura se va forma o crusta sau ceea ce , in limbaj popular,...
Iata ce trebuie sa faceti daca va blocati mana intr-o vaza si nu mai puteti sa o...