Cum sa ingrijesti o rana. Nu rupe crusta!

Cum sa ingrijesti o rana. Nu rupe crusta!

Cu fiecare taietura sau zgarietura se va forma o crusta sau ceea ce , in limbaj popular, numim coaja/cojita. In timpul procesului de vindecare suntem tentati sa rupem crusta, in principla din cauza mancarimii din zona sau pentru ca pur si simplu nu ne place acea buba. Nu e o idee buna deloc! Ruperea crustei va impiedica vindecarea corecta a ranii si chiar poate provoca infectii. De asemenea, poate ramane o cicatrice pentru toata viata.

Cum sa ingrijesti o rana. Nu rupe crusta:

1. Acopera rana. Bandajeaza zona cu rana foarte bine, mai ales daca zgarietura/taietura/arsura e profunda. Bandajul va grabi vindecarea si iti va linisti pofta de a rupe coaja.

2. Evita sa te concentrezi pe zona ranita. Tine-ti mainile ocupate cu altceva. Asa vei anula tentatia de a dezlipi crusta. Daca nu esti la serviciu, cauta o alta activitate precum: gatitul, tricotatul, curatenia prin casa sau prin alte dependinte, plimbarea pe jos sau cu bicicleta, cititul etc.

3. Aplica un semn. Pune un semn pe mana pentru a-ti aminti ca nu e bine sa rupi coaja. Poate fi o stampila, o bratara sau un inel ciudat. Poti chiar sa iti faci unghiille pe mana cu care ti-ai rupe crusta. Cu cat semnul este mai evident, cu atat te vei abtine mai bine.

4. Ofera-ti o rasplata. Fa o intelegere cu tine insuti — daca trec o zi fara sa-mi rup crusta, primesc X .

5. Mergi la medic, daca suferi de o boala de piele. Oamenii cu boli de piele tind sa iti rupa compulsiv pielea si nu se pot abtine. Daca te stii cu o astfel de afectiune, nu ezita sa mergi la medic!

Cum sa ingrijesti o rana. Ingrijeste rana:

1. Spala rana cu apa si sapun. Taieturile si zgarieturile sunt frecvente, iar cele mai multe dintre acestea vor crea o crusta in timpul procesului de vindecare. Foloseste pe rana sapun cu glicerina in detrimentul unuia antibacterian. Sapunul cu glicerina este mai bun pentru hidratarea pielii. Spala cu blandete crsuta, apoi sterge-te usor cu un prosop curat.

2. Aplica un antibiotic. Alege o crema sau un unguent antibiotic. Gasesti asa ceva in a orice farmacie. Mentinerea crustei acoperite cu crema sau unguent va grabi vindecarea si va ucide orice germenii ce pot provoca infectii. S-ar putea sa usture, dar merita putina suferinta pentru o vindecare mai rapida.

3. Acopera rana. Chiar daca multi dintre noi am invatat ca nu ar trebui sa acoperi o rana, noile studii demonstreaza ca de fapt este mai bine sa o acoperi. Probabil ca va dura cel putin 4-5 zle pentru ca crusta sa se formeze complet si ca rana sa se vindece. Mentine bandajul in aceasta perioada, schimbandu-l in mod cotidian.

Cum sa ingrijesti o rana. Ingrijeste crusta:

1. De ce nu trebuie sa rupi crusta? Cand rupi pielea, celulele sanguine speciale numite trombocite incep sa se lipeasca si sa formeze un cheag. Aceste cheaguri functioneaza ca un bandaj de protectie: impiedica sangerarea excesiva si protejeaza zona impotriva germenilor. Nu uita! Crustele sunt importante in procesul de vindecare.

2. Schimba zilnic pansamentul de pe rana. Va trebui sa schimbi bandajul de fiecare data cand se uda (probabil mai des de o data pe zi). Daca nu se uda, alege o ora zilnica pentru a schimba bandajul. Spala usor crusta si aplica din nou pansamentul.

3. Inspecteaza crusta zilnic pentru semne de infectie. Crusta isi schimba culoarea, se umfla sau nu exista niciun fel de scurgeri? Pielea din jurul crustei este sensibila, rosie sau calda la atingere? Acestea sunt semne ale unei infectii care trebuie tratate de un medic.

4. Ai rabdare! In cele din urma, o crusta cade de la sine, iar dedesubt isi face loc noua piele. In functie de gravitatea ranei, crusta pica in 7-14 zile. Daca rana nu se vindeca in acest interval, consulta medicul specialist.

Citeste si: Cum sa previi alunecarea si cazaturile pe gheata

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Iata ce trebuie sa faceti daca va blocati mana intr-o vaza si nu mai puteti sa o...
Pescarii stiu ca este inevitabil sa le intre carligele de undita in piele. Iata cum puteti sa...
Iata ce trebuie sa faceti ca sa impiedicati dezlipirea unui plasture umed: Lipiti plasturele bine...