Psoriazisul determina celulele pielii sa se multiplice rapid, avand ca rezultat portiuni groase si decolorate de piele. Aceste pete au de obicei culoarea rosie sau alba si pot aparea oriunde pe corp, pe degete sau pe unghiile de la picioare. Cand psoriazisul afecteaza scalpul, acesta cauzeaza aparitia matretii. Cazurile usoare are acestei boli pot fi tratate de catre medicii de familie, insa cele mai grave necesita atentia medicilor dermatologi.
Mergeti la un control medical daca aveti mancarimi sau va apar pete la nivelul pielii. Zonele afectate de psoriazis sunt dureroare, sensibile la atingere, prezinta mancarimi sau nu sunt simtite deloc de catre pacienti.
Tratarea psoriazisului se face cu creme topice cu prescriptie medicala, care se aplica pe zonele afectate. Cele mai comune astfel de creme sunt pe baza de steroizi, vitaminele A si D, acid salicilic sau gudron. In unele cazuri medicii pot prescrie combinarea unguentelor cu fototerapie, pentru o iluminare a zonelor afectate de psoriazis.
Fototerapia consta in aplicarea de raze UV usoare, de 3 ori pe saptamana, timp de 3 luni. O alternativa de tratament o constituie administrarea de medicamente orale, cum ar fi metotrexatul, acitretinul sau ciclosporinul. Unii medici pot prescrie si tratamente injectabile.
Tratarea cazurilor usoare de psoriazis se poate face si acasa, daca persoanele in cauza au fost diagnosticate de catre un medic in trecut. Daca va aflati in ingrijirea unui medic, cereti-i acordul inainte de a aplica acest tratament acasa:
- Inlaturati cu grija, prin decojire, zonele de piele afectata, aplicand in prealabil o crema sau lotiune pentru a le inmuia. Crema hidratanta va intra mai bine in piele dupa inlaturarea acestor portiuni.
- Hidratati zonele afectate in mod frecvent, cu ajutorul unor creme, lotiuni sau a unor saruri de baie hidratante.
- Expuneti-va pielea la soare 20 de minute pe zi, pana cand iritatia dispare. In mod alternativ puteti folosi un aparat de solar.
Evitati lucrurile care provoaca decojirea pielii sau care agraveaza simptomele psoriazisului, care includ:
- Zgarieturi la nivelul pielii, cuticulelor sau a unghiilor, ce pot cauza o manifestare a psoriazisului in zonele respective sau in alte parti ale corpului.
- Stresul sau anxietatea, care pot cauza aparitia simptomelor si le pot agrava.
- Infectiile la nivelul pielii sau oriunde in corp.
- Expunerea indelungata la soare sau arsurile cauzate de soare.
- Consumul de alcool agraveaza simptomele psoriazisului.
- Fumatul sporeste riscul aparitiei acestei boli.