Alcoolism. Cum sa faci o cura de dezintoxicare

Alcoolism. Cum sa faci o cura de dezintoxicare

Alcoolismul reprezinta o problema serioasa in societatea omului modern. Romania, din pacate, se afla in top in ceea ce priveste consumul intens de bauturi alcoolice. Suntem pe locul 2 in acest clasament nedorit(clasament UE), cu circa 35% dintre cetateni recunoscand ca au luat parte la episoade de consum intens de alcool cel putin o data pe luna! Daca te afli printre cei dependenti si doresti sa scapi, e timpul sa te gandesti serios la o cura de dezintoxicare!

Alcoolism. Cum sa faci o cura de dezintoxicare. Decizia:

1. Evalueaza-ti stilul de viata si obiceiurile de a bea. Cei mai multi oameni consuma alcool ocazional fara probleme. Unii, insa, dezvolta o dependenta periculoasa. Daca ai experimentat unul sau mai multe dintre urmatoarele simptome, este posibil sa ai probleme cu dependenta de alcool:

- consumi de dimineata;

- bei singur/a in mod frecvent;

- ai sentimente de vinovatie dupa ce bei alcool;

- ascunzi bautura de ceilalti;

- nu te poti opri din a consuma alcool;

- ai avut simptome de sevraj, dupa cateva ore fara consum de alcool, inclusiv transpiratie, tremurat, anxietate si greata.

2. Evalueaza-ti obiectivul. Odata ce ai decis ca ar trebui sa reduci consumul de alcool sau sa renunti la acest viciu, trebuie sa stabilesti un obiectiv concret. Daca doresti sa renunti, scrie intr-un jurnal: voi renunta sa mai beau alcool, incepand de azi! Stabileste o anumita data! Astfel, vei avea o tinta tangibila! In cazul in care nu doresti sa renunti, ci doar sa reduci consumul, stabileste o zi sau doua in care vei bea alcool cu moderatie! Aceasta tehnica se numeste reducerea daunelor. Scrie in carnetel: Incepand de azi, voi mai consuma alcool doar vinerea si sambata(sau orice zile doresti). In acelasi timp e important sa recapeti controlul! Fii constient/a de cantitatea de alcool consumata si de felul cum te simti in anumite perioade. Nu trebuie neaparat sa numeri berile baute. Ar fi mai bine sa dozezi alcoolul in timp. Ai putea sa bei mai incet si doar in preajma unor prieteni/cunostinte. Cu cat stii mai multe despre consumul personal de alcool, cu atat il vei putea controla mai eficient. Daca intentionezi sa reduci consumul de alcool, s-ar putea sa nu ai nevoie de o cura de detoxificare. In functie de cantitatea consumata, detoxificarea poate fi , totusi, necesara. Nu uita ca orice reducere semnificativa a unei substante care creeaza dependenta poate duce la sevraj.

3. Anunta obiectivul. Impartaseste planurile tale celor din jur. Astfel, vei primi suportul necesar in timpul detoxificarii. Impune-le celorlalti anumite norme, cum ar fi sa nu mai consume alcool in preajma ta. Tentatia ar fi, evident, foarte mare pentru un dependent.

4. Elimina orice fel de alcool din locuinta. Cand simptomele de sevraj se vor instala, nu iti vei putea controla poftele. Pentru a nu pica in capcana, elimina alcoolul din casa!

5. Cere ajutor. Inscrie-te in grupul Alcoolicii Anonimi din Romania, pentru a obtine sprijin specializat si pentru a te intalni cu alti dependenti care incearca sa scape de patima alcoolului. Poti participa la aceste intalniri dinainte de a incepe procesul de dezintoxicare!

Alcoolism. Cum sa faci o cura de dezintoxicare. Pregatirea:

1. Mergi la medic. Dezintoxicarea poate fi foarte periculoasa, daca este aplicata incorect, asa ca ar trebui sa consulti medicul inainte de a te apuca. Specialistul isi va da seama daca esti capabil//a sa pui in practica o cura de dezintoxicare! In cazul nedorit in care esti un alcoolic sever, vei avea nevoie de ingrijiri medicale! De asemenea, medicul iti va prescrie medicamente sau iti poate sugera sa iei vitamine si suplimente care te vor ajuta in timpul procesului de detoxificare.

2. Cere sprijinul unui membru al familiei/prieten. O dezintoxicare nu trebuie facuta fara ajutor! Exista o serie de pericole asociate cu o detoxificare, fiind posibil sa ai nevoie de ajutor medical. De aceea e bine sa existe un apropiat in locuinta, in timp ce faci aceasta cura. El va putea suna la 112, in cazul in care simptomele de sevraj avanseaza rapid. Se poate ajunge chiar si la pierderea cunostintei! Asadar, nu e de joaca! Asigura-te ca o persoana te vegheaza permanent in primele 3 zile de dezintoxicare.

3. Afla totul despre sevrajul provocat de sevrajul alcoolic. Dezintoxicarea nu va fi o experienta placuta. Pentru alcoolicii cu state vechi(adica persoanele care au consumat cantitati mari pe perioade lungi), poate fi chiar fatala, daca este aplicata incorect. Alcoolicul si apropiatul care il supravegheaza ar trebui sa fie pregatiti pentru urmatoarele simptome , ce vor aparea la cateva ore dupa inceperea curei si vor replica pana in a treia sau a patra zi(uneori o saptamana):

- dureri severe de cap;

- transpiratii nocturne abundente;

- ritm cardiac rapid;

- greata si varsaturi;

- deshidratare;

- tremuraturi;

- confuzie, iritabilitate, depresie si anxietate;

- simptome severe, cum ar fi halucinatiile si convulsiile;

- delirium tremens. Acest criza se instaleaza, de obicei, la 24 - 72 de ore de la ultimul consum de alcool. Presupune stare de agitatie, dezorientare extrema(delir si halucinatii) si tremuraturi. Afecteaza alcoolicii care au consumat sistematic timp de minimum 10 ani!

4. Informeaza-te cu privire la ajutorul de specialitate. Persoana care supravegheaza un alcoolic trebuie sa stie cand sa sune la urgente. In urmatoarele situatii trebuie cerut ajutorul specializat:

- febra mai mare de 38 grade;

- convulsii;

- halucinatii vizuale sau auditive;

- varsaturi severe si constante;

- agitatie extrema si izbucniri violente;

- delirium tremens.

5. Fa-ti provizii de apa si mancare. Nu vei putea merge la cumrparaturi in timpul curei de dezintoxicare. De aceea ar fi bine sa ai suficiente alimente si bauturi nonalcoolice in camara. Iata ce alimente ar trebui sa consumi in perioada de dezintoxicare: fructe si legume proaspete, alimente bogate in proteine(pui, peste etc), ovaz, pentru a ajuta la controlul zaharului din sange, supe, suplimente de vitamine.

6. Ia-ti liber de la serviciu cel putin o saptamana. Este evident ca nu vei putea merge la job in timpul curei de dezintoxicare. In circa 7 zile se vor ameliora cele mai grave simptome.

Alcoolism. Cum sa faci o cura de dezintoxicare. Procesul de dezintoxicare:

1. Scrisoarea. In primele ore ale procesului de detox, poti sa asterni cateva randuri pe o foaie, adica sa creezi o scrisoare catre sine. Astfel, in momentul in care simptomele de sevraj vor ingreuna procesul, vei citi aceasta scrisoare motivationala. Cine speri sa devii? De ce ti-e rusine? Nu alunga emotiile negative!!! Scrie pentru cine renunti la bautura, pe cine ai ranit, cum le-ai facut rau celor din jur si tie din cauza consumului de alcool!

2. Aplica o tehnica de grounding. Tehnicile de grounding fac parte din practica mindfulness si se refera la o serie de strategii, fizice sau mentale, prin care sa pastrezi atentia in prezent. Cand pofta de alcool e faorte greu de stapanit, foloseste-ti simturile pentru a ramane ancorat/a in realitate, observand ce ai in fata. Continua sa aplici tehnica atat cat este nevoie, pana cand pofta de alcool trece. Practica urmatoarele tehnici:

- descrie mediul inconjurator. De exemplu, ai putea observa covorul gros si moale, culoarea peretilor( albastru, sa zicem) sau chiar o mica crapatura in tavan;

- muta atentia, numind articole dintr-o categorie, cum ar fi tipuri de fructe sau tari, in ordine alfabetica;

- ramai in realitate, facand miscari simple;

- gandeste-te la lucruri placute(alimente preferate, seriale preferate etc).

3. Bea multa apa. Sevrajul provoaca, adesea, varsaturi si diaree, care, la randul lor, duc la deshidratare. Asadar, trebuie sa bei multa apa in fiecare zi!

4. Mananca bine si cat de mult poti. Pofta de mancare va fi redusa, dar va trebui sa te hranesti! Nu e nevoie de mese copioase! Aportul regulat de nutrienti e suficient. In locul micilor gustari, ai putea, asadar, sa te axezi pe alimentele care substituie nutrientii pierduti in timpul sevrajului.

5. Inspira aer curat. Trage de tine si iesi in aer liber(aproape de casa) cateva minute pe zi!  Putin aer curat si ceva vitamina D de la soare iti vor face bine atat fizic cat si mental.

6. Fa miscare. Nu vei fi apt/a sa faci cine stie ce exercitii fizice, insa nu e o varianta nici sa ramai sendentar/a! Miscarea ajuta la eliberarea endorfinelor, care, la randul lor, combat depresia si anxietatea. Fa plimbari scurte, din cand in cand.

7. Cere ajutorul unui specialist, daca procesul ti se pare insuportabil. Din cauza simptomelor provocate de sevraj, multi oameni se prabusesc in timpul procesului de dezintoxicare. Daca ti se intampla, nu inseamna ca esti o persoana slaba! Inseamna doar ca trebuie sa incerci din nou! Nu ezita sa ceri o supraveghere specializata.

Alcoolism. Ce trebuie sa faci dupa dezintoxicare:

1. Asteapta-te la unele efecte pe termen mediu. Desi simptomele de sevraj ar trebui sa dispara intr-o saptamana, s-ar putea sa existe unele efecte timp de cateva saptamani. Cele mai frecvente sunt: iritabilitatea, durerile de cap si insomnia.

2. Cauta consiliere psihologica. Dupa o cura de dezintoxicare , s-ar putea sa suferi de depresie, anxietate si numeroase alte probleme psihologice. Prin urmare, este foarte important sa abordezi aceste situatii impreuna cu un terapeut. Daca detoxificarea e doar fizica, riscul de recidiva e major.

3. Ramai ancorat in grupul de sprijin. Desi procesul de dezintoxicare a fost un succes, va trebui sa ai in continuare pe cine sa te bazezi. Ramai alaturi de oamenii care au trecut prin situatii asemanatoare! Apeleaza la ei ori de cate ori pofta de alcool isi face simtita prezenta.

4. Cauta noi hobby-uri.

5. Evita inlocuirea dependentei. Alcoolicii care se recupereaza inlocuiesc, frecvent, alcoolul cu o alta substanta, cum ar fi cofeina sau tutunul. Aceste dependente pot fi la fel de daunatoare...

6. Gestioneaza poftele. Inevitabil, pofta de alcool va aparea. Iata ce poti face pentru o anihila, evitand astfel recidiva:

- evita declansatorii. Daca anumite persoane, locuri sau situatii iti dau impulsul de a consuma alcool, ar trebui sa ii/le eviti. Daca vechii prieteni te preseaza mereu sa bei, s-ar putea sa fii nevoit/a sa ii indepartezi;

- exerseaza Nu-ul! Nu vei putea evita, intotdeauna, orice situatie care implica alcoolul, asa ca ar trebui sa inveti refuzul;

- muta atentia, atunci cand apare pofta. Lucrurile mici precum o plimbare sau muzica preferata te vor ajuta sa uiti de alcool in momentele in care pofta te preseaza;

- vorbeste cu ceilalti. Fii deschis cu privire la poftele tale si nu incerca sa le ascunzi;

- aminteste-ti motivele pentru care te-ai lasat. Cand simti un impuls greu de controlat, gandeste-te cat de greu a fost sa renunti la alcool si enumera motivele tale pentru care ai facut-o.

7. Fii pregatit/a pentru un posibil esec. Din pacate, recidiva este obisnuita printre alcoolicii in recuperare. A consuma, insa, o data nu inseamna ca ai esuat. Foloseste toate abilitatile pe care le-ai deprins in aceasta calatorie pentru a depasi cu succes momentul:

- opreste-te din consum si pleaca din acel loc;

- suna o persoana din grupul de sprijin sau un prieten si povesteste-i ce s-a intamplat;

- nu uita: un esec minor nu poate distruge intreaga strategie!

Citeste si: Cum sa ajuti un alcoolic sa se lase de baut

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Alcoolismul este o boala, care necesita o lunga perioada de recuperare si implicit multa vointa si ajutor...
Citeste prospectul medicamentului Aspatofort, fiole si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Hepatita...
Dietele sunt diverse si destul de controversate. Unele sunt foarte eficiente, altele nu dau randamentul scontat si...