Berberina activeaza enzima din organism responsabila cu reglarea modului in care energia este produsa si folosita. Modul in care lucreaza aceasta enzima este similar cu felul in care miscarea zilnica declanseaza cresterea fortei si pierderea in greutate. Important! Nu lua suplimente de berberina fara acordul medicului! Este posibil ca aceasta sa interfereze cu alte medicamente.
Berberina - beneficii:
1. Evalueaza-ti starea de sanatate. Berberina s-a dovedit eficienta in tratarea unor afectiuni medicale legate de metabolism si de inflamatie. Mai exact, poti beneficia de pe urma unui supliment de berberina daca suferi de:
- diabet de tip 2;
- obezitate;
- sindrom metabolic(sindrom X);
- colesterol ridicat;
- steatoza hepatica(ficat gras);
- insuficienta cardiaca congestiva;
- afectiuni inflamatorii si autoimune (cum ar fi artrita reumatoida sau sindromul colonului iritabil);
- hipertensiune arteriala.
2. Consulta medicul! Inainte de a incepe sa iei berberina, intreaba medicul daca e potrivita pentru tine. Berberina are potentialul de a interactiona cu multe medicamente, in special cu antibiotice. Riscul? Medicamentele nu isi mai fac efectul! Asadar, e sanatos sa nu combini berberina cu alte medicamente, mai ales cu antibiotice. De asemenea, daca iei medicamente care actioneaza in mod similar cu berberina, cele doua ar putea interactiona. Este posibil astfel sa apara reactii adverse semnificative, deoarece efectele vor fi intensificate.
Berberina - administrare:
1. Alege un supliment alimentar de calitate. Berberina se administreaza, in general, sub forma de capsule orale. Totusi, la fel ca in cazul oricarui tip de supliment, diferitele marci pot varia in ceea ce priveste doza si puritatea. Suplimentele care contin alte substante chimice sau ingrediente inactive pot provoca efecte secundare pe care nu le-ai experimenta cu o pilula mai pura. Medicul iti va recoamnda suplimentul cel mai potrivit pentru tine. Daca un supliment contine alte ingrediente active, asigura-te ca acele ierburi sau substante chimice nu vor interactiona cu alte medicamente sau suplimente [e care deja le iei. De exemplu, ai putea gasi un supliment pentru diabetul de tip 2 care include berberina impreuna cu alte ierburi care s-au dovedit promitatoare in tratarea diabetului, cum ar fi scortisoara. Cauta marca suplimentului pe internet si citeste recenziii despre produsele respective.
2. Ia 500 mg de berberina de 3 ori pe zi. Berberina este produsa, de obicei, in capsule de 500 mg. Doza cea mai comuna este de o capsula luata de 3 ori pe zi, in timpul fiecarei mese principale. Daca iei berberina pe stomacul gol, s-ar putea sa te trezesti cu dureri stomacale.
3. Monitorizeaza efectele secundare. Efectele secundare gastrointestinale, inclusiv diareea, constipatia si balonarea sau disconfortul intestinal, sunt cele mai frecvente reactii adverse ale consumului de berberina. Totusi, in functie de starea generala de sanatate si de alte medicamente pe care le iei, este posibil sa aapara si alte reactii adverse. De obicei, efectele secundare dispar daca micsorezi doza.
4. Fa pauza dupa 6 luni. In general, se recomanda un tratrament cu berberina timp de 6 luni. Apoi, se face o pauza de 2 luni, dupa care suplimentul poate fi administrat din nou.
Important! Berberina functioneaza din plin daca esti o persoana activa. Fa, asadar, miscare, mananca sanatos , redu stresul cotidian pe cat posibil si incearca sa te lasi de fumat!
Citeste si: Cum sa inhibi miostatina. Ai grija de musculatura