Cum afli cat mai ai de trait. Cercetatorii folosesc aceasta metoda!

Cum afli cat mai ai de trait. Cercetatorii folosesc aceasta metoda!

Multi oameni ar dori sa stie cat vor trai. Nimeni nu a reusit pana acum sa afle, pe o cale sau alta, acest mare mister. In curand, ar putea fi, insa, posibil datorita unor cercetatori britanici care au gasit o modalitate de masurare a vietii!

Varsta creierului unei persoane pare sa fie cheia spre aflarea varstei! Mai exact, creierul, starea sa, vor reliefa timpul pe care persoana in cauza il are de trait. Sigur, nu e vorba de o predictie la secunda, dar e un pas important in deslusirea unuia dintre cele mai mari mistere ale omenirii.

Metoda are la baza scanari MRI(imagistica cu rezonanta magnetica) pentru analizarea dimensiunilor tesutului creierului, a materiei albe si a celei cenusii, pe parcursul vietii. Mai multi oameni(peste 2000), cu varste intre 18 si 90 ani, au intrat sau urmeaza sa intre in studiu. Scanarile vor fi adunate, comparate si pe baza lor se va putea face o predictie pentru varsta creierului. Ideea e simpla: daca un creier apare mai batran decat varsta cronologica, asta ar putea fi cauza unor boli sau traumatisme ori poate indica un risc crescut de probleme ale organului in viitor.

Cercetatorii mai arata ca au comparat scanari ale creierelor cu nivele mai scazute de materie alba si cenusie, cu cele ale unor indivizi sanatosi. Oamenii cu creiere imbatranite aveau o forta de apucare mai slaba, functii ale plamanilor diminuate si mergeau mai incet, avand si o performanta cognitiva mai scazuta.

Oamenii de stiinta au demonstrat si ca diferenta dintre varsta creierului si cea reala se leaga de durata de viata a oamenilor. Combinand varsta creierului cu alti bioindicatori, cum ar fi ceasul epigenetic, predictiile ce privesc mortalitatea devin mai precise. Pe termen lung, scanarile MRI ar putea deveni un standard pentru oamenii care au un risc de sanatate scazuta a creierului.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Viata se deruleaza intr-un ritm alert in societatea moderna. Cariera, dezvoltare personala, castiguri care sa iti permita...
Mergi in concediu intr-o zona exotica? Sau poate esti la mare , la munte? Oriunde te-ai afla...
Intamplarile nefericite de la metrou par a deveni o adevarata problema in societatea romaneasca si nu numai....