Cum sa scapi de anxietatea de performanta sexuala

Cum sa scapi de anxietatea de performanta sexuala

Anxietatea de performanta sexuala poate afecta atat barbatii, cat si femeile. Ea poate fi declansata de temeri nejustificate cu privire la rezultatele sexului (sarcina, boli cu transmitere sexuala, rusine) , dar si de evaluari hipercritice ale sinelui (ingrijorarea ca nu esti sexy, lipsit de feminitate/masculinitate etc). Ori de cate ori apar aceste ganduri si sentimente anxioase, corpul elibereaza hormoni de stres care pot interfera cu excitatia, afectand performanta sexuala.

Lipsa performantei sexuale poate provoca anxietate si mai mare, creandu-se un cerc vicios. Asadar, rupe ciclul anxietatii de performanta sexuala, pentru a acea o viata sexuala sanatoasa si o relatie fericita.

Cum sa scapi de anxietatea de performanta sexuala. Metoda 1. Bucura-te de viata sexuala:

1. Vorbeste cu partenerul/a despre anxietatile tale. Spune-i persoanei dragi cu ce te confrunti si lucrati impreuna pentru a gasi o cale de a evita aceste probleme. Permite-ti sa fii vulnerabil/a. Astfel, vei incepe sa construiesti increderea in relatie si increderea de sine.

2. Ai incredere in partenerul/a tau/a. Anxietatea de performanta sexuala poate avea unele radacini in anxietatea sociala. Toate gandurile asociate in mod obisnuit cu anxietatea de performanta sexuala, fie ca iti faci aspru autocritica, fie ca te simti lipsit de masculinitate/lipsita de feminitate, se reduc la teama de judecata a altora. Desi va fi nevoie de timp si efort, consilierea de cuplu si cea individuala te pot ajuta sa scapi de aceste temeri.

3. Fii increzator/increzatoare. Concentreaza-te pe lucrurile pe care le iubesti la tine si la corpul tau. Fie ca te simti nesigur/a in privinta greutatii tale, a aspectului tau sau a oricaror altor factori fizici, primul pas pentru a depasi problemele cu stima de sine consta in a te accepta asa cum esti: o fiinta umana minunata care merita sa fie fericita. Esti mai mult decat o creatura sexuala. Gandeste-te la calitatile pe care le ai, calitati care l-au apropiat si pe omul de langa tine.

4. Aminteste-ti cine esti. Una dintre cauzele frecvente ale anxietatii de performanta sexuala este vina legata de fanteziile sexuale. Teama ca acestea sa nu fie exagerari ce vor fi jduecate de partener/a este uneori atat de mare incat subiectul devine tabu. Iar de aici mai e doar un pas pana la anxietate. Fii sincer cu omul de langa tine in privinta fanteziilor sexuale si cere-i sa faca la fel. S-ar putea sa ai o surpriza: aceste fantezii sa fie impartasite si chiar sa le transformati in realitate! Puteti, asadar, pune in practica fanteziile in siguranta, prin jocuri de rol sau alte strategii pentru cupluri.

Cum sa scapi de anxietatea de performanta sexuala. Metoda 2. Schimba modul in care faci sex:

1. Practica respiratia profunda inainte de actul sexual. Foloseste acest ragaz pentru a elimina gandurile negative. Daca ti se pare imposibil sa elimini stresul din acea zi, lasa sexul pe o alta zi mai linistita.

2. Nu te grabi. Unii medici si terapeuti de cuplu recomanda incetinirea preludiului pentur imbunatatirea actului sexual. Concentreaza-te pe atingeri si mangaieri erotice. Acestea au darul de a satisface partenerul/a si de a calma.

3. Concentreaza-te pe partener/a. Incearca sa fii putin atent/ain timpul sexului. Gandeste-te la felul in care se simte fiecare parte a corpului tau si la modul in care esti conectat cu omul de langa tine. Te poti bucura de o partida de sex fara orgasm. Poate fi suficient sa te bucuri de timpul pe care il petreci cu persoana iubita, indiferent de ce s-ar intampla. Incearca sa elimini asteptarile. Astfel vei reduce presiunea momentului.

4. Comunica in timpul sexului. Bucurati-va de fiecare senzatie si comunicati pe parcursul actului sexual. Comunicarea poate ajuta la atenuarea anxietatii. Spune-i partenerului/ei ce-ti place chiar atunci cand se intampla.

5. Ia o pauza la actul sexual pentru un timp. Terapeutii sfatuiesc adesea cuplurile cu probleme sa se abtina de la actul sexual pana cand partenerul afectat isi poate depasi anxietatea asociata cu performanta.

Cum sa scapi de anxietatea de performanta sexuala. Metoda 3. Ajutorul de specialitate:

1.Consulta un sexolog. Poti incerca terapia individuala sau pe cea de cuplu. Un terapeut te poate ajuta chiar sa identifici probleme pe care nu stiai ca le ai. Acesta este motivul pentru care o perspectiva profesionala poate fi foarte utila. De asemenea, terapeutul iti va recomanda tehnici specifice prin care sa diminuezi anxietatea, imbunatatind performanta sexuala.

2. Terapia cognitiv-comportamentala (CBT). Unele persoane pot experimenta anxietate sexuala din cauza unor factori psihologici. CBT este procesul prin care un terapeut poate explora trecutul traumatizant al individului, analizand modul in care acesta afecteaza persoana si cum o poate separa de sentimentele si emotiile neplacute.

Anxietatea de performanta sexuala. Simptome. Anxietatea de performanta sexuala se manifesta in diferite moduri. Identifica modul in care te afecteaza aceasta, atat fizic, cat si psihologic, pentru a putea sa-i faci fata. Cele mai comune semne de anxietate de performanta sexuala sunt:

- ganduri negative despre actul sexual, despre peformanta ta si despre atractivitatea pe care o poti oferi;

- amintiri constante ale esecurilor anterioare;

- dificultati de respiratie si incapacitatea de a controla senzatiile corporale;

- incapacitatea barbatilor de a experimenta o erectie ca urmare a unor astfel de ganduri si sentimente si, astfel, retragerea din activitatea sexuala (disfunctie erectila).

- lipsa lubrifierii adecvate (in cazul femeilor);

- ingrijorare constanta, excesiva cu privire la modul in care va functiona actul sexual;

- un ciclu constant asociat cu lipsa de performanta care slabeste si mai mult performanta.

Anxietatea de performanta sexuala. Cauze:

1. Medicamente nocive. Anumite medicamente eliberate pe baza de reteta pot reduce dorinta sexuala a pacientului sau capacitatea de a exercita actul sexual. Acestea sunt:

- antidepresive (in special din clasa selectiva a inhibitorilor recaptarii serotoninei sau ISRS), cum ar fi clomipramina, amoxapina, amitriptilina, izocarboxazida, fenelzina, tranilcipromina si fluoxetina;

- tranchilizante, precum tioridazina, flufenazina, trifluoperazina si clorpromazina;

- anumite medicamente anxiolitice (antianxietate), cum ar fi diazepamul si alprazolamul;

- medicamente pentru tensiunea arteriala, cum ar fi clonidina, labetalolul si metildopa.

2. Alte probleme de sanatate:

- dezechilibru hormonal. Daca organismul nu produce niveluri adecvate de hormoni, cum ar fi testosteronul, estrogenul sau progesteronul, apetitul sexual va fi diminuat;

- reducerea fluxului sanguin poate duce la reducerea placerii sexuale si la incapacitatea de a deveni excitat;

- diabetul, bolile de inima si tensiunea arteriala crescuta, ar putea afecta excitatia si apetitul sexual;

- bolile mintale, in special depresia, tulburarea de anxietate generalizata si tulburarea bipolara, pot reduce semnificativ dorinta sexuala si capacitatea unei persoane de a se bucura de sex.

3. Disfunctia erectila se manifesta in mod obisnuit printr-o scadere a apetitului sexual si o incapacitate de a avea / de a mentine o erectie in timpul sexului. Multi barbati trecuti de 40 ani sufera de aceasta afectiune. Exista multe cauze ale disfunctiei erectile . Doar mecidul va elabora un plan de tratament. Cauzele DE sunt:

- vase de sange deteriorate sau blocate;

- leziuni ale nervilor;

- colesterol ridicat sau tensiune arteriala;

- obezitate;

- nivel scazut de testosteron;

- sindrom metabolic

- probleme de prostata.

4. Menopauza. Debutul menopauzei, care reduce productia de estrogen in organism, poate provoca o reducere a apetitului sexual si modificari ale dispozitiei care pot fi confundate cu anxietatea de performanta sexuala. Majoritatea femeilor sufera de menopauza intre 48 si 55 de ani, desi unele femei pot experimenta menopauza sub varsta de 40 de ani ( menopauza prematura). Sunt disponibile anumite medicamente, inclusiv terapia cu estrogen si testosteron, care pot imbunatati dorinta sexuala si pot permite pacientelor sa se bucure din nou de sex.

Citeste si: Cum sa iti recuperezi libidoul dupa ce ai nascut

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Sexul este un subiect tabu, din punct de vedere religios si nu numai, insa o viata sexuala...
Daca ai o relatie stabila si vrei sa condimentezi viata sexuala cu partenerul tau in 2015, este...
Esti insarcinata si ai vrea sa faci sex, dar ai temeri? Nu ai de ce! Credinta populara...