Cum poate fi redus nivelul ridicat de cortizol din organism in mod natural

Cum poate fi redus nivelul ridicat de cortizol din organism in mod natural

Cortizolul este un hormon steroid produs de glanda suprarenala, impreuna cu adrenalina, ca reactie naturala a organismului la anumite pericole externe, avand ca rezultat un exces de energie si forta.

Organismul poate percepe stresul ca pe o amenintare, de aceea cortizolul se mai numeste si hormonul stresului. Din pacate, in zilele noastre, tot mai multi oameni s-au obisnuit sa traiasca in stres, asadar nivelul cortizolului din organism este ridicat, lucru ce poate trage dupa sine o serie de probleme de sanatate, cum ar fi scaderea productiei hormonului de crestere, reducerea utilizarii glucozei, apneea, osteoporoza, constipatia, imunitatea scazuta, reducerea masei musculare si acumularea excesiva a grasimii abdominale.

Iata cum poate fi redus nivelul ridicat de cortizol din organism in mod natural:

1. Ascultand muzica de relaxare puteti trece peste perioadele stresante, deoarece aceasta ajuta la reducerea nivelului hormonului de stres din organism, calmandu-va rapid.

2. Aplicarea respiratiei adanci ajuta organismul sa se relaxeze si reduce anxietatea, datorita cantitatii sporite de oxigen, care ajunge la creier, calmandu-l si relaxandu-l.

3. Masajul profesional scade rapid nivelul de stres, ajutand la un somn linistitor.

4. Efectuarea unor exercitii fizice ajuta la scaderea rapida a productiei de cortizol in exces, datorita eliberarii de endorfine in creier, care combat stresul si reduc anxietatea.

5. Gradinaritul este un hobby care ajuta la scaderea nivelului ridicat al hormonilor de stres, calmand mintea si distragandu-va atentia de la situatiile stresante.

6. Rasul face oamenii mai fericiti, fiind o tehnica cunoscuta de tinere sub control a hormonilor de stres din organism.

7. Baia calda cu sare Epsom ajuta la cresterea nivelului de magneziu din organism, tinand sub control productia de cortizol, promovand somnul linistit si combatand depresia.

8. Petrecand timp cu animalele de companie veti reduce nivelul de cortizol din organism, combatand stresul si relaxandu-va.

9. Consumul de ceai cald combate stresul, incurajand relaxarea si vigilenta mentala.

10. Adoptarea unei alimentatii echilibrate are un rol important in tinerea sub control a nivelul de cortizol, consumul de proteine, carbohidrati complecsi si grasimi bune fiind vital in acest sens.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Stresul reprezinta o stare de tensiune fizica si mentala. Oamenii reactioneaza in mod diferit in situatii stresante...
Oricine practica exercitii fizice, va recunoaste ca cel mai greu este sa iti lucrezi zona abdomenului. Numai...
Femeile sunt mai predispuse decat barbatii sa raporteze simptome fizice, cum ar fi dureri de cap si...