Cum sa faci reflexoterapie

Cum sa faci reflexoterapie

Reflexoterapia este o metoda terapeutica prin care se urmareste vindecarea unor boli prin folosirea anumitor reflexe. Vorbim despre o arta veche de vindecare sustinuta de cercetarile moderne pe care o poti folosi in confortul propriei case. Reflexoterapia implica aplicarea unei presiuni in anumite locuri de pe picioare, maini si urechi, in care exista nervi periferici ce sunt conectati la sistemul nervos central. Masarea acestor zone este o modalitate de a accesa sistemul nervos central, pentru a calma durerea si a reduce stresul prin simple apasari.

Intelegerea reflexoterapiei:

1. Elemente de baza. Reflexoterapia se bazeaza pe premisa ca nervii din picioare, maini si urechi corespund cu alte ale corpului. Aplicarea presiunii asupra anumitor zone reflexe poate ameliora simptomele din alte parti ale organismului. Angajarea unui nerv de la degetul mare de la picior, de exemplu, ar putea reduce tensiunea din cap, reducand durerea din aceasta zona. Aplicarea unei presiuni pe calcai poate ajuta la imbunatatirea digestiei. Reflexoterapia a fost utilizata chiar si in tratamentul unor afectiuni grave precum cancerul, diabetul si bolile de inima. Cercetarile au aratat ca reflexoterapia are patru efecte principale:

- stimuleaza anumite organe. De exemplu creste fluxul de sange catre rinichi;

- amelioreaza simptomele specifice, ajutand organele sa functioneze corect;

- creeaza un efect de relaxare si poate reduce anxietatea;

- poate ameliora durerea in tot corpul.

2. Zonele importante in reflexoterapie. Reflexoterapia imparte corpul pe zone. Imagineaza-ti corpul impartit intr-un sistem de zone longitudinale si transversale. Exista cinci zone de fiecare parte a corpului, incepand de la varful fiecarui deget de la picior si mergand pe lungimea corpului pana in varful capului. Zonele transversale (asemanatoare liniilor de latitudine) impart zonele picioarelor in zone care corespund capului si gatului, pieptului, abdomenului si zonei pelvisului. Angajarea unei anumite zone prin aplicarea unei presiuni pe un loc de pe picior activeaza puterea de vindecare a corpului pentru intreaga zona. Acest concept este denumit si terapie de zona. Asadar, trebuie sa inveti care sunt punctlee reflexe de pe picioare, care corespund fiecarui membru, organ si glanda a corpului. Cand aplici presiune asupra acestor puncte specifice, stimulezi zona corespunzatoare( membrul, organul sau glanda).

3. Fa o programare la cabinetul unui specialist in reflexoterapie. Un specialist te va ajuta sa practici reflexoterapia.

4. Exerseaza aplicarea presiunii asupra punctelor reflexe. Cand identifici zona pe care doresti sa o implici, gasiti punctele reflexe corecte, uitandu-te pe o diagrama sau consultand un reflexolog. Aplicat o presiune usoara pe zona. Presiunea va stimula corpul sa creeze endorfine care intrerup ciclul durerii si amelioreaza stresul. Reflexoterapia seamana cu masajul clasic. Presiunea pe care o aplici ar trebui sa fie ferma, dar nu dureroasa. Foloseste-ti degetele si palmele pentru a lucra usor zona timp de cateva minute.

Ameliorarea stresului prin reflexoterapie:

1. Cauta o pozitie confortabila. Scoate-ti pantofii si sosetele si stai cu picioarele incrucisate pe un pat sau pe un covoras de yoga. Relaxeaza-ti cat poti corpul! Poti efectua propriul tratament reflexo sau te poate ajuta o persoana in locurile mai greu accesibile.

2. Elibereaza tensiunea din zona gatului si a capului. Presiunea de la nivelul gatului va fi eliminata aplicand presiune in zona articulatiilor de la degetele picioarelor, mai putin cel mare! Daca simti tensiune in zona gatului, veti simti tensiune sau un usor disconfort la unul dintre degetele de la picioare. Intregul cap este reprezentat in cele doua degete mari de la picioare, asa ca aplica presiune asupra lor pentru a ameliora cefaleea. Foloseste-ti degetele pentru a aplica o presiune constanta si ferma in spatele degetelor de la picioare, pe rand. Continua pana cand simti ca tensiunea din zona gatului se risipete, iar presiunea de la nivelul capului dispare!

3. Relaxarea pieptului. Stresul se manifesta adesea in zona pieptului. Se simte ca o gheara, mai ales atunci cand respiri adanc! In acet caz, aplica presiune in talpile picioarelor, pe fascia plantara, in zona metatarsianului(zona de sub degete care suporta greutatea, intrand in contact cu solul in timpul mersului) . Aceasta zona contine reflexele plamanilor, cailor respiratorii, inimii, timusului, pieptului si umerilor.

4. Elibereaza tensiunea de la nivelul stomacului. Daca simti ca niste framantari in zona stomacului, inseamna ca zona e stresata! Pune presiune pe punctele reflexe de pe talpa, pe fascia plantara, intre metatarsian si cuboid (zona care nu suporta greutatea de pe laba piciorului) pentru a ameliora disconfortul la nivelul organelor abdominale.

5. Relaxarea membrelor. Daca picioarele, bratele si umerii sunt incordati/e, relaxeaza-le aplicand presiune asupra punctelor reflexe de pe lateralele labelor de la picioare.

6. Impotriva insomniilor. In cazul incare nu dormi bine, combina aplicarile reflexo de mai sus! Stresul este, adesea, cauza principala a insomniei. Asdar, daca grijile, fricile si tensiunea tind sa te tina treaz noaptea, poti rezolva aplicad presiune pe aceleasi puncte reflexe pe care le-ai accesa pentru a elibera tensiunea si stresul.

Ameliorarea durerilor prin reflexoterapie:

1. Roaga pe cineva sa te ajute. Cand ai de-a face cu durere, poate fi util sa lucrezi cu o persoana cunoscuta(iubit , sa zicem). Astfel, poti incerca sa relaxezi complet corpul, pentru a permite inceperea vindecarii. Dezbraca-te de hainele stramte si intinde-te pe un pat, iniante de sesiunea de reflexoterapie. Asigura un mediu cu lumina difuza, care te va linisti. De asemenea muzica relaxanta este o solutie!

2. Durere de cap. Reflexoterapia ete eficienta in ameliorarea durerilor de cap simple. Amelioreaza tensiunea si durerile de cap de la nivelul sinusurilor. Trebui aplicata presiune asupra punctelor reflexe ale capului si gatului, care sunt, asa cum scriam mai sus, situate pe degetele de la picioare. Toate degetele de la picioare au puncte care se coreleaza cu capul, fata si creierul. De exemplu, aplica presiune pe toata suprafata fiecarui deget de la picioare, daca suferi de o migrena. Repeta procesul de cel putin zece ori pentru fiecare deget. Aceasta metoda este eficienta in special daca migrena ta a fost declansata de sinuzita.

3. Dureri generale. O sedinta generala de reflexoterapie poate ameliora cam orice durere Majoritatea punctelor reflexe trebuie apasate timp de aproximativ 10 secunde fara oprire. Fa-ti timp si apasa toate punctele reflexe de pe ambele picioare. Aplica o presiune usoara si acorda atentie oricarui loc care se simte incordat sau dureros. Cand simti disconfort intr-un punct reflex, organul sau membrul corespunzator este dezechilibrat.

Citeste si: Cum se aplica terapia cu gheata

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Hipertensiunea oculara este o afectiune care trebuie tinuta din scurt. Altfel exista risc sporit de glaucom. Daca...
Disfunctia erectila, cunoscuta si sub denumirea de impotenta, reprezinta incapacitatea persistenta sau recurenta de a obtine si/sau...