Inflamatia urechii. Remedii la domiciliu:
1. Indeparteaza sursa inflamatiei/umflaturii, daca aceasta e cauzata de o reactie adversa. Daca, de exemplu, porti aparat auditiv, dopuri de urechi sau cercei, inflamarea urechii(intern/extern) poate fi cauzata de o reactie adversa. Pentru a reduce umflarea, mai intai trebuie sa elimini potentiala sursa a reactiei. Astfel, vei preveni agravarea situatiei. Reactii adverse care provoaca inflamatia urechii: sensibilitatea datorata unui nou piercing, precum si reactiile alergice cauzate de bijuterii, dopuri de urechi sau aparate auditive. Evita sa introduci obiecte in ureche(tampon de bumbac, sa zicem), deoarece exista riscul sa afectezi timpanul.
2. Tine urechile departe de apa, daca suferi de otita externa(urechea inotatorului). Urechea inotatorului, denumita tehnic otita externa, este un tip comun de infectie bacteriana care provoaca inflamarea canalului urechii externe. In aceasta situatie, evita sa inoti, pana cand nu dispar toate simptomele . Urechea inotatorului este adesea cauzata si agravata de expunerea repetata la apa. Aasdar, fara inot si mare grija la apa! Poarta o casca de dus, cand faci baie!
3. Utilizeaza o compresa rece, pentru a amorti zona inflamata. Aplica aceasta compresa pe zona umflata,cam 20 minute. Indiferent daca inflamatia este cauzata de o reactie alergica, de o intepatura de insecta sau de o infectie,compresa va amorti zona afectata. Astfel, nu vei mai simtit aceeasi durere/acelasi disconfort, iar umflatura va incepe sa cedeze. Nu introduce apa rece direct in ureche, deoarece s-ar putea sa provoace greata, varsaturi sau ameteli!
4. Aplica o compresa calda, pentru a creste circulatia sangelui la nivelul urechii. Prin stimularea cirlculatiei sangvine vei scapa mai rapid de imflamatie. O compresa calda poate ajuta la reducerea inflamatiei cauzate de o infectie a urechii medii si externe. E eficienta si impotriva umflaturilor de pe lobul urechii cauzate de o reactie adversa. Ai grija, totusi, sa nu folosesti o compresa prea fierbinte! Risti sa arzi pielea!
5. Foloseste ulei esential de hamamelis, daca ai fost intepat/muscat de o insecta. Daca urechea exterioara este umflata ca urmare a atacului unei insecte, astringentii naturali, cum ar fi hamamelisul, pot ajuta la reducerea umflaturilor la nivelul lobului urechii. Aplic ulei de hamamelis pe o bucatica de vata/prosop de hartie deasupra sticlei , apoi tamponeaza usor locul afectat. Las uleiul sa intre in piele . Hamamelisul poate ajuta, de asemenea, la reducerea inflamatiilot care rezulta dintr-o infectie cu piercing. In unele cazuri, uleiul de hamamelis poate provoca, la randu-i, o reactie adversa. Intreaba medicul daca acest tratament ti se potriveste!
6. Scufunda urechea intr-o baie de fulgi de ovaz, pentru a calma o reactie alergica. Acest tratament reduce inflamatia, calmand durerea/mancarimile. Gaseti baia din fulgi de ovaz in farmacii. De asemenea, o poti obtine acasa: combina cateva linguri de fulgi de ovaz macinat fin intr-un castron mic cu apa calda.Inmoaie pielea urechii in baia de fulgi de ovaz timp de aproximativ 10 minute. Clateste-te, apoi, cu apa rece.
7. Spala urechea exterioara cu o solutie salina, pentru a grabi vindecarea. Daca urechea externa este inflamata din cauza unei reactii adverse sau a unei infectii, utilizeaza o solutie calda. Vei curata, astfel, pielea si vei reduce umflarea. Solutia salina este deosebit de eficienta pentru a reduce umflarea lobului urechii cauzata de o reactie/ infectie de la un piercing. Spray-urile cu solutie salina sunt o optiune excelenta pentru inflamarea urechilor, deoarece poti aplica solutia des, fara a risca transferul bacterian de la maini sau de la o carpa. Nu utiliza solutie salina rece, deoarece poate provoca greata sau ameteli daca patrunde in ureche.
Inflamatia urechii. Tratament medical:
1. Picaturi dezinfectante pentru urechi, daca suferi o infectie sau o alergie. Daca inflamatia este localizata in canalul urechii medii sau externe, cauza este, cel mai probabil, fie o infectie, fie o alergie. I In multe cazuri, picaturile pentru urechi sunt eficiente in reducerea inflamatiei si disconfortului. Urechea inotatorului, de exemplu, poate fi tratata cu picaturi pentru urechi fara prescriptie medicala. Totusi, in cazul in care inflmatia nu cedeaza in 48 ore, mergi la medic. Vei avea nevoie de o reteta.
2. Analgezic fara prescriptie medicala, pentru a reduce inflamatia urechii. Ibuprofenul si naproxenul sunt analgezice care vor reduce umflaturile.
3. Antihistaminic oral/local, pentru o intepatura de insecta/ o reactie alergica. Cremele antihistaminice topice se gasesc cu usurinta in farmacii. Trebuie doar sa le folsoesti confrom instructiunilor! Antihistaminicele orale, cum ar fi Benadryl, sunt, de asemenea, eficiente in reducerea inflamatiei urechii. Unele antihistaminice orale pot provoca somnolenta, asa ca ar fi bine sa fii acasa inainte si imediat dupa administrare.
4. Medicament pentru raceala, daca inflamatia e provocata de o boala. Uneori, o simpla raceala poate inflama urechea(medie, canalul urechii externe sau lobul/ cartilajul urechii externe). In acest caz, vei trata simptomele racelii cu medicamente specifice. Te vor ajuta si in azul inflamatiei urechii!
5. Picaturi antibiotice pentru urechi, daca infectia este persistenta. Poti incerca o formula care nu necesita reteta medicala. Daca nu functioneaza, medicul iti va prescrie picaturile cele mai eficiente! De obicei, se folosesc picaturi pentru urechi care contin un antibiotic cu un corticosteroid pentru a calma inflamatia si iritatia. In cele mai multe cazuri, picaturile pentru urechi prescrise pot fi utilizate de 3- 4 ori pe zi, timp de aproximativ 5 ZILE.
6. Antibiotice orale, daca inflamatia e declansata de o infectie bacteriana. Tipul de antibiotic, precum si instructiunile pentru administrarea medicamentului, vor varia in functie de cauza inflamatiei. Infectiile bacteriene pot aparea atat in canalul urechii din spatele timpanului, cat si pe suprafata urechii externe. Infectiile nu pot ajunge in spatele timpanului direct din exteriorul urechii. Daca inflamarea urechii nu incepe sa scada in 48-72 ore de la inceperea tratamentului cu antibiotice, mergi din nou la medic!
Citeste si: Care sunt simptomele otitei externe