Cum sa te recuperezi dupa o ruptura de clavicula

Cum sa te recuperezi dupa o ruptura de clavicula

Ruptura de clavicula necesita o recuperare de minimum cateva saptamani pana la cateva luni. Depinde de gravitatea fracturii, de metoda de tratament folosita si nu in ultimul rand de raspunsul pe care pacientul il ofera la terapie.

Cum sa te recuperezi dupa o ruptura de clavicula. Prima masura:

- imobilizarea umarului afectat. Se foloseste un dispozitiv de sustinere(centura speciala/bandaj). Astfel este stabilizata zona afectata, iar fragmentele osoase se aliniaza in mod corect in perioada de vindecare.

Cum sa te recuperezi dupa o ruptura de clavicula. Masuri pe termen lung:

- fizioterapia. Fizioterapuetul va crea programe personalizate de exercitii, concentrandu-se pe imbunatatirea fortei, flexibilitatii si mobilitatii umarului. Exercitiile sunt adaptate in functie de stadiul de vindecare si de progresul pacientului;

- reducerea inflamatiei si controlul durerii. Se utilizeaza antiinflamatoare nonsteroidiene (AINS). Aceste medicamente au rolul de a scadea nivelul de disconfort si de a reduce inflamatia. Nu lua astfel de medicamente decat la recomandarea medicului!

- repaus suficient. In perioada de vindecare a claviculei, este important sa nu suprasoliciti umarul. Altfel spus, evita activitatile care pun presiune suplimentara asupra claviculei. Medicul te va indruma cu privire la perioada optima de repaus;

- alimentatie sanatoasa si hidratare. Mananca alimente bogate in nutrienti esentiali, cum ar fi proteinele si calciul. Acestea grabesc procesul de refacere a tesuturilor si consolidarea oaselor.

Cum sa te recuperezi dupa o ruptura de clavicula. Cat dureaza refacerea? Daca planul de tratament este respectat, poate dura cateva saptamani. Daca pacientul raspunde mai greu la tratament(din cauza varstei sau a altor probleme medicale), recuperarea poate dura cateva luni. Pentru a preveni atrofia musculara in perioada de recuperare, medicul iti va recomanda un program de exercitii.

Citeste si: Cum sa tratezi ruptura de perineu

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Dermatita seboreica este o afectiune comuna a pielii care afecteaza in mare masura scalpul. Boala poate provoca...
Constipatia este o afectiune digestiva foarte comuna, ce afecteaza persoanele de toate varstele si care se manifesta...
Consultul optometric reprezinta o investigatie complexa a sanatatii vizuale, prin intermediul careia pot fi descoperite eventuale boli...