Cum sa tratezi rupturile de perineu provocate de nastere:
1. Determinarea tipului de ruptura. Exista patru tipuri de laceratie perineala: de gradul 1 - fisuri subtiri ale pielii; de gradul 2 - la nivelul pielii si muschilor; de gradul 3 - coboara prin muschii perineali si in canalul anal; de gradul 4 - patrund prin canalul anal si rect. Ultimele doua sunt periculoase si necesita tratament!
2. Interventia chirurgicala. Orice ruptura vaginala provocata de nastere are nevoie de cusaturi. Medicul va plasa cusaturi minore de-a lungul rupturii in cazul rupturilor de gradele 1 si 2. Pentru rupturile de gradul 3 si 4, interventia e mai complexa: fiecare strat de piele si muschi trebuie cusut separat. In aceste cazuri,medicul se va concentra pe unirea muschilor care sustin anusul si rectul.
3. Pastreaza zona curata. Indiferent de gradul de laceratie perineala, ar trebui sa ai o igiena intima impecabila! Aastfel, vei reduce bacteriile si vei preveni infectiile. Spala zona vaginala si perineala de mai multe ori in fiecare zi. Sterge-te cu un prosop curat, din fata in spate, astfel incat sa nu aduci bacteriile din zona rectala catre vagin!
4. Schimba des pansamentul. Schimba pansamentul sau absorbantele la fiecare 4-6 ore. Astfel, rana se va mentine curata, iar bacteriile nu se vor inmulti.
5. Evita constipatia! Constipatia poate agrava durerea din zona. Pentru a preveni aceasta problema, ia un balsam de scaun. De asemenea, bea multe lichide neacidulate, in special apa plata, si cosuma suficiente alimente bogate in fibre.
6. Fa exercitii Kegel pentru a intari podeaua pelviana. Un lucru simplu de facut este sa strangi muschii care te fac sa urinezi. Tine-i stransi pana la 5 secunde, inainte de a-i elibera. Repeta exercitiul de 10 ori pe zi.
Cum sa calmezi durerile provocate de rupturile de perineu/ laceratiile perineale:
1. Foloseste comprese reci. Compresele reci ajuta la reducerea durerii si a inflamatiei din jurul zonei afectate. Nu pune gheata sau compresa rece direct pe piele. Infasoar-o, in schimb, intr-o carpa pentru a-ti proteja pielea. Lasac ompresa sa actionezetimp de aproximativ 10 minute. Pune o compresa in zona perineala la fiecare doua ore.
2. Ia analgezice fara prescriptie medicala. Daca ruptura provoaca durere, incearca un analgezic fara prescriptie medicala. Acetaminofenul, cum ar fi Tylenol, ibuprofenul precum Advil si AINS(antiinflamatoarele nesteroidiene) ca Aleve pot ajuta la calmarea durerii si disconfortului.
3. Odihneste-te. Daca rupturile sunt adanci, stai in picioare sau in sezut doar o perioada mica de timp, deoarece poti pune presiune asupra zonei vaginale. In fiecare ora, ar trebui sa stai intinsa timp de 20 pana la 40 minute. Fa asta macar in primele 4 zile dupa nastere!
4. Fa baie de sezut de 3 ori pe zi. O baie de sezut ajuta atat la vindecarea rupturilor de perineu, cat si la ameliorarea durerii. Stai in apa calda pana la 10 minute. Apoi, sterge-te cu un prosop curat.
5. Foloseste ulei calmant. Exista anumite uleiuri naturale de vindecare pentru pielea externa a vaginului. Incearca o cantitate mica de gel de aloe vera, ulei de vitamina E sau ulei calmant non-antibacterian. Nu folosi creme antibacteriene, deoarece vei dezechilibra bacteriile bune de la nivelul vaginului.
6. Fa o baie cu fulgi de ovaz. Rupturile de perineu pot provoca mancarime in timpul procesului de vindecare. Pot, de asemenea, sa sensibilizeze tesuturile si sa le usuce. Pentru a preintampina aceste neplaceri, fa o baie cu fulgi de ovaz. Umple cada cu apa calda si fulgi de ovaz. Realxeaza-te in acest amestec cateva minute.
Cum sa trateti rupturile minore de perineu:
1. Constientizeaza nivelul de durere. Laceratiile perineale provoaca dureri usoare in zona inghinala. Este posibil sa simti durere cand te asezi, cand mergi sau cand porti imbracaminte stramta. Rupturile pot duce si la sangerari usoare. De asemenea, pot provoca prurit si disconfort.
2. Stabileste cat de profunda este ruptura. Nivelul de gravitate al laceratiei perineale determina modul de tratament. Daca nu iti dai seama cat de problematica e fisura, studiaza zona cu ajutorul unei oglinzi. In cazul in care ruptura se afla intr-o zona pe care n-o poti studia, mergi la medic!
3. Nu te scarpina in zona afectata! De multe ori, rupturile vaginale se vindeca de la sine, fara tratament. Cele simple sunt minuscule si arata ca niste mici taieturi/abraziuni. Fisurile simple pot sangera la inceput si pot provoca intepaturi zonale; se pot manifesta, de asemenea, prin prurit. Sunt cauzate de actul sexual si de folosirea tampoanelor.
4. Spala vaginul de doua ori pe zi. Foloseste un produs de igiena delicat. Nu freca zona. Utilizeaza un sapun hipoalergenic care nu contine iritanti. Incearca sa nu speli stratul protector natural al vaginului. In niciun caz nu te spala in interiorul orificiului vaginal. Spala doar zona exterioara! Evita, de asemenea, sa faci dusuri cat suferi de rupturi de perineu, deoarece se poate distruge pH-ul natural important pentru sanatate.
5. Poarta lenjerie intima curata si confortabila. Lenjeria din bumbac (prin care pielea respira) este cea mai potrivita in caz de rupturi vaginale. Ai grija si ca lenjeria intima sa nu te stranga!
6. Evita actul sexual. Cand ai o ruptura de perineu, nu ar trebui sa te angajezi in nicio activitate sexuala, singura sau cu partener. Orice tip de activitate sexuala care duce la contactul cu zona afectata poate determina redeschiderea ranilor! Contactul poate introduce , de asemenea, bacterii in zona cu ruptura.
7. Consulta medicul, daca ruptura se agraveaza. Daca durerea se amplifica, nu ezita sa mergi la specialist! In plus, daca observi sangerare, un miros urat mirositor /scurgeri frecvente, febra sau ameteli, solicita imediat ingrijiri medicale.
Cum sa tratezi rupturile de perineu de gradele 3 si 4. Tratament medical:
1. Mergi la medic! Daca ruptura de perineu provoaca multa durere, este profunda si nu se vindeca, mergi cat poti de repede la medic! Acesta va evalua nivelul de deteriorare a vaginului, cu ajutorul unei radiografii. Tot de la medic vei primi tratamentul potrivit.
2. Medicamentele au rolul de a lupta cu infectia si de calmare a durerilor. Acestea pot veni sub forma de crema, pastila sau gel.
3. Creste nivelul de estrogen. Estrogenul scazut poate provoca vaginita atrofica, care, la randul sau, provoaca un vagin uscat, ce se poate rupe cu usurinta. Alte afectiuni, cum ar fi canumite tipuri de cancer sau dezechilibrele hormonale, pot provoca, de asemenea, un nivel scazut de estrogen. Medicul poate prescrie creme cu estrogen. De asemenea, poate sugera schimbarea dietei.
4. Schimba dieta. Unele femei se aleg cu rupturi de perineu deoarece sufera din cauza unor deficiente de nutrienti. Acest deficit provoaca o deteriorare a pielii si a membranelor din vagin. Deficientele de zinc pot provoca adesea fisuri si rupturi vaginale. Alte deficiente periculoase sunt: de vitamina A, de acizi grasi omega-3, de calciu si de vitamina C.
5. Interventie chirurigicala - suturi. Rupturile de perineu de grad 3 si 4 sunt tratate cu suturi. Cusaturile se aplica pe rupturi mai mari de 2,5 centimetri.
Citeste si: Asta da inventie! Masca pentru...vagin!