Ce este si cum se face urocultura

Ce este si cum se face urocultura

Urina ne ajuta sa eliminam toxinele din organism, dar este si un indicator pentru anumite afectiuni. De aceea analizele sistematice ale urinei te pot ajuta sa te mentii sanatos/oasa. Astazi, vom vorbi despre urocultura, o analiza microbiologica de laborator, care poate dezvalui diverse infectii ale tractului urinar!

Ce este urocultura. I se mai spune curltura microbiana din urina si are rolul de a identifica posibile infectii ale tractului urinar (ITU), precum cistita (inflamatia vezicii urinare din cauza bacteriilor patrunse prin uretra), nefrita (inflamatia tesutului renal) si pielonefrita (infectia localizata la nivelul cailor urinare superioare).

Cauzele infectiilor de tract urinar. Diverse microorganisme sunt responsabile pentru acest tip de infectii. Ele impiedica functionarea la parametri normali a uretrei si a vezicii urinare (infectiile joase), respectiv a rinichilor si a uretrei (infectiile inalte).

Cand este benefica urocultura. Aceasta analiza este recomandata in cazul simptomelor comune ale infectiilor urinare, precum urinarile frecvente, insotite de usturime (disurie) sau dureri, mirosul neplacut al urinei sau durerile din zona renala.

Infectii urinare. Complicatii. Cand bacteriile se inmultesc peste masura, nefiind contracarate, adica atunci cand numarul de colonii trece peste valoarea de 10 000, vorbim despre o infectie. In timp, netrata, aceasta infectie va afecta rinichii si uretrele.

Infectii urinare. Tratament. Se administreaza antibiotice specifice, eliberate de catre medicul specialist.

Infectii urinare. Predispozitie. ITU apar mai des la bebelusii de sex masculin. La varsta maturitatii, procesul se inverseaza: femeile sunt mai afectate ca barbatii, din cauza lungimii mai reduse a uretrei si a proximitatii aparatului genital de anus. Spre varsta a treia, incidenta e mai mare la barbatii, din cauza problemelor de prostata!

Citeste si: Cum se face sumarul de urina

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Ingrasamantul ajuta plantele sa devina mai puternice, mai mari si mai sanatoase. Exista multe modalitati de a...
O persoana sanatoasa poate urina de 4-10 ori pe zi, desi aceasta nevoie fiziologica depinde de multi...
Acidul uric este un compus heterociclic de carbon, azot, oxigen si hidrogen cu formula C₅H₄N₄O₃. Acidul uric...