9 popoare antice care si-au pastrat traditiile

9 popoare antice care si-au pastrat traditiile

Exista multe natiuni si grupuri etnice despre care stim foarte multe. Ne vin in minte, pe moment, exemple precum: germanii, sarbii sau arabii. Exista, insa, popoare si grupuri etnice vechi despre care nici macar nu am auzit, d-apai sa stim ceva. Despre acestea din urma, in materialul urmator.

9 popoare vechi care si-au pastrat traditiile:

Sami. Populatia Sámi este formata din indigenii Sápmi. Aceasta zona se desfasoara, in mare parte, in nordului Norvegiei, dar si in Suedia, Finlanda si Peninsula Kola. Multi dintre oamenii sami locuiesc in America de Nord. De exemplu, actrita americana Renée Zellweger are stramosi sami. Oamenii sami sunt bine cunoscuti ca laponi. Chiar si in zilele noastre, principala lor ocupatie este cresterea renilor. In Norvegia si Suedia, doar sami pot indeplini aceasta sarcina in mod legal.

Sardini. Acesti oameni au dat numele insulei din Italia. De mentionat ca limba sarda nu este un dialect italian, ci o limba diferita. Sardinienii sunt, in mare parte, foarte protectori cu mediul lor istoric. Au inca nume de familie traditionale, cum ar fi Sanna (colt), Piras (pere), Pinna (pana) si Melis (miere). De asemenea, in fiecare an, exista o multime de sarbatori nationale si festivaluri in Sardinia, iar pe strada poti vedea multi batrani care poarta hainele traditionale.

Pastun. Pastunii fac parte din poporul iranian. Ei traiesc inca intr-o structura sociala veche formata din triburi. Aceste triburi sunt impartite, la randul lor, in clanuri. Pastunii urmeaza vechiul cod Pashtunwali. Asta inseamna ca isi rezolva toate conflictele si reglementeaza relatiile  conform acestui cod. Tot codul spune ca orice pastun trebuie sa fie ospitalier si sa accepte oameni de orice statut, credinta sau nationalitate. Se presupune ca un pastun ofera adapost chiar si celor mai mari dusmani, daca e necesar.

Amis. Acesta este unul dintre grupurile etnice indigene din Taiwan. Se distinge prin multitudinea de reguli matriarhale. In trecut, chiar si proprietatile erau trecute prin linia materna. Astazi, femeile sunt responsabile de problemele familiale si financiare din societatea Amis. Acest grup etnic a devenit renumit pentru cantecele sale complexe, cu linii melodice reci si ciudate, care au influentat, spre exemplu, stilul celebrei trupe Enigma.

Nuristani. Nuristanii, cunoscuti si sub numele de Kafiristanis, reprezinta un grup etnic din Afganistan. Acestia sunt, in mare masura, fermieri si pastori. In secolul al IV-lea i.Hr, Alexandru cel Mare a intrat in contact cu acest popor, descriindu-l ca fiind diferit de alte popoare din regiune, atat din punct de vedere cultural, cat si religios. Comandantul persan Babur l-a sfatuit pe marele conducator sa nu se incurce cu nuristanii. Pana si Genghis Khan a ocolit zona in care acestia locuiau.

Amerindienii Lenape. Indienii din Muntele Ramapough reprezinta un grup etnic care s-a dezvoltat in New Jersey si in sudul New York-ului. Ei sunt descendentii poporului lenape. Majoritatea vorbesc engleza, insa incearca sa isi recapete limba nationala. Pentru a deveni membru al acestui grup, trebuie sa ai documente care sa ateste ca familia ta este Ramapough de minimum 3 generatii.

Erzya. Erzya locuiesc in Mordavia si sunt rude indepartate ale finlandezilor si estonienilor. In aceasta cultura, femeile sunt venerate. Mordovienele sunt, adesea, mai puternice decat barbatii, reprezentand partea dominanta a familiei. Poporul Erzyas crede in puterile naturii, existand chiar sarbatori traditionale cu radacini pagane. De asemenea, locuitorii acestei zone incearca sa-si salveze limba - copiii pot alege sa invete limba in scoala. Guvernul sprijina producerea de ziare si reviste in limba Erzya.

Khmerii. Khmerii traiesc in Cambodgia si reprezinta mai mult de 90% din populatia intregii tari. Sunt adepti ai budismului, majoritatea fiind fermieri si pescari. Exista o legenda despre originea tarii care este predata in scolile cambodgiene. Un preot indian a urmat o sageata pe care a vazut-o in somn. A gasit o insula si a luptat cu armata printesei Soma. S-a indragostit de aceasta din urma, asa ca tatal printesei i-a dat insula si a baut apa din jurul ei. Asadar, insula se afla in varful muntelui. Pamantul de sub munte este cunoscut, astazi, sub numele de Cambodgia.

Bamileke. Acesta este cel mai mare grup etnic din Camerun. Bamileke locuiesc in regiunea de vest a tarii. Grupul este impartit in triburi. De-a lungul intregii istorii, Camerunul a fost colonizat de tari europene, precum Anglia, Franta si Germania. In perioada germana, a fost folosit pentru prima data termenul Bamileke. Balurile mascate viu colorate sunt o parte importanta a culturii Bamileke. In timpul ceremoniilor speciale, oameni poarta masti de elefant, de leopard si de bivol.

Citeste si: Scandinavii sunt cei mai fericiti oameni din lume. Poti si tu! Iti aratam cum

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Iarna in Romania nu mai este la fel de dura cum era , de exemplu, in urma...
Oricine vrea sa ramana cu amintiri placute din vacanta de vis! Si cum sa faci asta mai...
Se pot scrie carti despre modul in care supereroii precum Robinson Crusoe sau Rambo(ca sa dam 2...