Scandinavii sunt cei mai fericiti oameni din lume. Poti si tu! Iti aratam cum

Scandinavii sunt cei mai fericiti oameni din lume. Poti si tu! Iti aratam cum

Ultimele studii arata ca natiunile nordice( Danemarca, Norvegia si Suedia) sunt cele mai fericite ale lumii. Cetatenii acestor popoare urmeaza un set de reguli care ii ajuta sa se bucure de viata in fiecare zi; asta in conditiile in care clima din acea zona a lumii nu este deloc prietenoasa.

Scandinavii stiu sa traiasca, sa se bucure de fiecare moment. Ca sa ajunga la acest nivel au invatat sa respecte, in profunzime, 4 principii importante. Iata care sunt acestea:

A. Modestia si respectul pentru ceilalti. In tarile nordice, intalnim Legea lui Jante, un set de norme ce reliefeaza comportamentul fata de ceilalti:

1. Sa nu te crezi cineva.

2. Sa nu crezi ca esti la fel de important ca noi.

3. Sa nu crezi ca esti mai inteligent ca noi.

4. Sa nu-ti imaginezi ca esti mai bun ca noi.

5. Sa nu crezi ca stii mai multe decat noi.

6. Sa nu crezi ca esti mai breaz ca noi.

7. Sa nu crezi ca esti bun de ceva, de unul singur.

8. Sa nu razi de noi.

9. Sa nu crezi ca se sinchiseste cineva de tine.

10. Sa nu crezi ca ne poti invata ceva.

Desi scandinavii fac, uneori, haz de aceasta lege nescrisa, ea contribuie din plin la crearea unei societati prietenoase, cooperante. Modestia si respectul fata de ceilalti sunt foarte apreciate in aceasta zona a lumii. Mai mult, aceasta lege descurajeaza aroganta.

B. Echilibrul dintre viata de familie si cea profesionala. Scandinavii realizeaza importanta familiei. Cele mai multe birouri din Danemarca se inchid la ora 17! De asemenea, danezii nu fac ore suplimentare. In Suedia, unele companii au stabilit un program de lucru de sase ore, pentru a creste nivelul de fericire si pentru a stimula productivitatea. Nordicii merg frecvent in parcuri, fac sport si calatoresc alaturi de rude.

C. Reuniunile de familie. In Danemarca, exista conceptul hygge(comoditate), o traditie care presupune atmosfera placuta alaturi de prieteni si de rude. Oamenii aleg sa stea impreuna langa foc, in noptile geroase. Un vin bun, o mancare delicioasa si multe zambete creeaza o atmosfera minunata. Hygge se refera la solidaritate, la confort, lasprijin si la atentia acordata celor dragi.

D. Asteptarile realiste. Un secret important pentru o viata mai fericita consta in abilitatea de a formula asteptari realiste. Asta fara a-ti anula visurile, obiectivele ambitioase!

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Un om fericit este un om care nu doreste sa iasa in evidenta cu orice pret. Asta...
Sanatatea unui om este strans legata de nivelul sau de fericire. Daca esti o persoana pozitiva, cu...
Creierul nostru poate face lucruri uimitoare. Multe dintre abilitatile sale raman un mister, dar oamenii de stiinta...