Cum sa identifici planeta Saturn

Cum sa identifici planeta Saturn

Esti amator de astronomie, dar te afli la inceputuri? Daca da, atunci ai multe de vazut pe cer, atat cu ochiul liber, cat si cu aparatele de observare specifice(binoclu, telescop). Azi iti propunem un subiect care, cu siguranta, te fascineaza: observarea gigantului Saturn, una dintre cele mai interesante planete din sistemul nostru solar. Nu este usor de gasit pe un cer plin de stele superbe, dar, cu interes si putina dorinta de invatare, vei identifica planeta cu inele.

Cum sa identifici planeta Saturn. Orbita:

1. Relatia lui Saturn cu rotatia Pamantului. Pamantul face o rotatie completa in jurul Soarelui o data pe an, in timp ce lui Saturn ii ia aproximativ 29, 5 pentru a face aceeasi rotatie. Saturn este vizibil atunci cand Pamantul se afla intre Saturn si Soare. In functie de perioada anului si de relatia dintre planete, Saturn poate fi mai usor sau mai dificil de localizat pe cerul noptii.

2. Orbita. Cand doresti sa identifici planeta Saturn pe cer, ar fi bine sa nu o cauti orbeste. Trebuie sa stii unde si ce sa cauti. Consulta o harta stelara care afiseaza orbita lui Saturn si alege un moment in care acesta va fi cel mai aproape de o constelatie cunoscuta. In 2014, Saturn a putut fi vazut aproape de constelatia Balanta, trecand mai tarziu in acel an la Scorpius. In mai 2015, Saturn si-a inceput miscarea retrograda, adica s-a mutat de la Est la Vest, inapoi spre Balanta.

3. Alege o data cand Saturn este opus Soarelui. Opozitia planetei se refera la punctul proiectat in care Saturn va fi cel mai aproape de Pamant si castfel cea mai stralucitoare planeta de pe cer. Acest fenomen are loc lao data la circa 378 de zile. In timpul perioadei sale de opozitie, Saturn se va afla spre sud in emisfera nordica si spre nord in emisfera sudica, cel mai vizibil in jurul miezului noptii.

Cum sa identifici planeta Saturn. Localizarea:

1. Localizeaza constelatia cea mai apropiata de pozitia actuala a lui Saturn pentru a o folosi ca ghid. Cand ai inteles care e orbita lui Saturn, va trebui sa localizezi o constelatie pe care sa o folosesti ca punct focal pentru cautare. Practic, vrei sa te familiarizezi cu constelatia de si apoi sa folosesti o diagrama a pozitiei lui Saturn pentru a afla exact unde sa te uiti in raport cu acea stea. Daca vizionezi la o data de opozitie, indreapta telescopul spre sud.

2. Cauta o culoare aurie ce straluceste constant. De obicei, Saturn are o nuanta galbuie-aurie si nu sclipeste precum stelele. Pentru ca e o planeta, Saturn nu va fi mereu la fel de stralucitoare sau vizibila instantaneu precum unele stele. Explicatia e simpla: Saturn nu straluceste! Foloseste , asadar, constelatia ca punct de reper si cauta apoi o nuanta diferita.

3. Foloseste un telescop. Chiar daca Saturn este vizibil cu ochiul liber, ar fi pacat sa nu il urmaresti si cun un aparat de marire a imaginii, adica cu un telescop. Asa vei observa inelel planetei in toata splendoarea. Daca ai un telescop mai puternic cu un filtru galben, acesta poate ajuta la izolarea luminii particulare din spectrul lui Saturn, facand planeta mai usor si mai placut de vizualizat.

4. Cauta marginile intunecate. Planeta va fi intunecata de umbra inelelor, dand un aspect aproape tridimensional si o imagine alungita atunci cand observarea se face prin telescop.

5. Verifica inelele. Daca aveti un telescop suficient de evoluat pentru a vedea inelele, vei observa ca acestea par plate, creand in acelasi timp o imagine mai rotunjita. De asemenea, ar trebui sa poti dinstinge intre curelele inelare A (exterior) si B (interior) de pe planeta.

6. Verifica lunile. in afara de celebrele sale inele, Saturn se remarca si prin prezenta numeroaselor sale luni, care sunt adesea vizibile in prim-planul planetei, daca conditiile de vizualizare sunt potrivite si ai un telescop suficient de puternic. Exista chiar si o aplicatie pentru acest fenomen.

Cum sa identifici planeta Saturn. Vizualizarea corecta:

1. Familiarizeaza-te cu constelatiile de baza si hartile stelare.

2. Mergi intr-o zona mai putin locuita, acolo unde lumina artificiala e putina spre deloc. Daca locuiesti la oras, demersul tau de vizionare a planetei Saturn si nu numai va fi ingreunat de poluarea luminoasa. Gaseste, asadar, un loc cu putina lumina artificiala(deloc, daca se poate).

3. Alege zile senine pentru identificare. Verifica vremea inainte de a face observarea. Intr-o zi cu conditii de ploaie, adica multi nori pe cer, vizibilitatea va fi 0, deci nu vei putea gasi nimic pe cer. Aalege deci o noapte cu vreme buna si un cer relativ senin.

4. Foloseste un binoclu in prima faza. Binoclulul reprezinta o modalitate simpla de a deveni astronom amator. Daca nu ai acces la un telescop, foloseste un binoclu bine reglat. E usor de utilizat si adesea la fel de eficient precum un telescop mai ieftin. Cu timpul, probabil vei dori sa achizionezi un telescop. Nu trebuie sa cumperi neaparat unul foarte scump! Pentru a observa planeta Saturn, un telescop de baza e suficient.

5. Viziteaza un observator astronomic, unde vei gasi aparatura profesionala si astronomi profesionisti ce iti pot explica orice fenomen de pe cer.

Citeste si: Cat ar supravietui un om pe celelalte planete ale sistemului solar

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Salutul este parte integranta a culturii japoneze. Acesta variaza in functie de momentul zilei, de relatia dintre...
Decernarea premiilor Oscar este intotdeauna un moment asteptat de intreaga planeta, de la regizori, scenaristi si actori,...
Anul Nou Tamil, cunoscut si sub numele de Puthandu, are loc in fiecare an pe 14 aprilie....