Cum se sarbatoreste Craciunul in India

Cum se sarbatoreste Craciunul in India

Craciunul este o sarbatoare ce poate uni oameni din aproape toate colturile lumii. Vorbim despre o sarbatoare crestina uriasa cu traditii asemanatoare in multe state, dar si cu obiceiuri care tin de specificul fiecarei zone. Azi vom face o oprire in fascinanta Indie. Exista nasterea Domnului intr-o tara preponderent hinduista? Daca da, atunci cand, unde si cum se sarbatoreste Craciunul in India? Despre toate acestea in cele ce urmeaza.

Cum se sarbatoreste Craciunul in India. Decoratiuni:

1. Decoreaza pomul de Craciun. Nu trebuie sa cumperi un brad pentru a celebra Craciunul. Indienii impodobesc ce au la indemana. In general, pomul de Craciun este un bananier sau un arbore de mango. In unele cazuri se decoreaza cu ornamente si vata care sa imite zapada chiar si un brad artificial.

2. Impleteste ghirlande. Indienii decoreaza atat interiroul cat si exteriorul casei cu Turan, adica o ghirlanda lunga facuta din galbenele si frunze de mango. Turanul se agata de obicei pe usa.

3. Afiseaza felinare de hartie, mici lampioane electrice sau felinare cu ulei. Lampioanele din hartie sunt adesea folosite pentru decorarea interioara si exterioara a casei in perioada Craciunului. Chiar si in biserici se pun felinare pe mese si pervazuri, pentru a se intra in spiritul sarbatorilor. Multe magazine locale vand o gama larga de lampioane si felinare destinate Craciunului. Unele dintre cele mai comune felinare sunt cele in forma de stea sau sfera cu imprimeu festiv. In schimb, in sudul Indiei, oamenii pun lampi mici de lut cu ulei pe acoperisurile plate ale caselor, pentru a sarbatori nasterea Domnului. Pana la sfarsitul lunii decembrie, felinarele si lampioanele reprezinta un spectacol splendid de noapte. In Goa, de-a lungul coastei de vest a Indiei, localnicii atarna felinare de hartie in forma de stele intre case, creand astfel o punte instelata.

4. Refa scena nasterii lui Iisus. Scena nasterii Domnului este o traditie printre indienii crestini(putin peste 1% din populatia tarii). Momentul se numeste patut de Craciun, devenind de multe ori o competitie amicala intre vecinii care vor sa demonstreze ca au imaginatie. Asadar, daca doresti sa petreci Craciunul in India, cumpara din timp diverse materiale pentru a reface momentul nasterii lui Iisus. Afiseaza scena doar in ajunul Craciunului.

Cum se sarbatoreste Craciunul in India. Alaturi de familie si de prieteni:

1. Cumpara o tinuta de sarbatoare. In India, Craciunul este prilej de reunire a familiei. O asa ocazie speciala cere o tinuta noua. Cumpara, asadar, haine noi si mici cadouri sau dulciuri pentru a le schimba cu cei dragi in ziua de Craciun. Darurile pompoase nu sunt traditionale in India. Oamenii ofera dulciuri si maruntisuri prietenilor si vecinilor. Revenind la haine, poti alege orice tinuta doresti, chiar si una cu aer occidental. De asemenea, poti opta pentru un kurtas traditional(un fel de ie) sau pentru foarte popularul sari( vesmantul indian in care apar majoritatea femeilor in filmele bollywoodiene). De asemenea, poarta bijuteriile preferate si machiaza-te dupa bunul-plac.

2. Cumpara/coace un tort traditional Kerala cu prune/un tort cu fructe. Tortul Kerala reprezinta un deliciu de sarbatoare in gospodariile indiene. Daca vrei sa intri in spiritul Craciunului, mergi la piata locala si cumpara unul! Daca te pricepi in bucatarie si ai putin curaj, poti prepara Kerala :) Ingrediente: nuci caju tocate, stafide negre si amestec de fructe confiate(curmale, cirese, coaja de portocale etc). Poti prepara, de asemenea, Payasam (kheer) cu orez fiert sau dal, lapte de cocos, care se indulceste cu jaggery(zahar traditional din trestie de zahar). Pentru o aroma mai puternica, poti adauga rasina, nuci caju si cardamom.

3. Cumpara produse de patiserie traditionale de sarbatoare. Exista o larga varietate de retete pentru dulciuri de sarbatori in India(in functie de zona). Unele dintre ele, precum prajitura cu trandafiri, sunt chiar retete adoptate din diferite tari. Daca te afli in calatorie prin India in perioada Craciunului, incearca brutariile/patiseriile cat poti de mult, pentru a experimenta diversitatea de gusturi. Dintre dulciurile populare de Craciun in India amintim: chipsuri de banane, neureos( mici produse de patiserie umplute cu fructe uscate si nuca de cocos, apoi prajite), dodol( un fel de caramel amestecat cu nuca de cocos si caju) si kidiyo( un tip de gogosele date prin glazura de zahar. Aceste dulciuri sunt oferite in dar prietenilor si vecinilor.

4. Ia cina traditionala de Craciun. Carnea picanta de porc si puiul curry, prajiturile de orez si painea dulce sunt doar cateva dintre alimentele cu care te poti delecta de Craciun. La micul dejun poti opta pentru appam si pui curry. Appam-ul reprezinta un tip de paine indiana facuta din orez si nuca de cocos. Alte alimente pe care le intalnesti in India la cina de Craciun sunt: orezul cu nuca de cocos, morcovii prajiti, varza si fasolea, puiul prajit, curry-ul de oaie si aloo kurma( un curry de cartofi pentru vegetarieni).

5. Mos Craciun ofera cadouri. Mos Craciun poarta multe nume in India. Cel mai frecvent este... Mos Craciun. Indiferent de numele ce i se atribuie, Mosul are aceeasi misiune: sa livreze cadouri copiilor in Ajunul Craciunului, mergand din casa in casa intr-o caruta trasa de cal. Se obisnuieste si sa se ofere donatii atunci cand Mosul viziteaza casele.

Cum se sarbatoreste Craciunul in India. Festivitati:

1. Viziteaza un stat indian care sarbatoreste Craciunul. Desi exista multi oameni in India care sarbatoresc Craciunul, acesta nu este sarbatoarea predominanta(hinduismul e religia de baza). Daca doresti o experienta de neuitat , viziteaza un stat in care Craciunul e sarbatorit la scara larga. Locatiile populare sunt: Goa( de pe coasta de vest a Indiei), Arunachal Pradesh, Assam, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Nagaland( in nord-vestul Indiei), Kerala si Tamil Nadu (in sudul Indiei).

2. Participa la liturghia din Ajunul Craciunului. Bisericile din India ofera un loc de comuniune atat pentru localnici, cat si pentru turisti in timpul Craciunului. Aici se vor organiza slujbe speciale dedicate nasterii Domnului. O liturghie speciala are loc la miezul noptii (in Ajun) in biserica Mount Mary din Bandra, o suburbie vestica a orasului Mumbai. Sute de oameni se aduna la liturghie in fiecare an. Toate bisericile din Bandra sunt frumos luminate, iar faimosul Hill Road este decorat cu flori, elemente decorative si copaci impodobiti.

3. Participa la un festival de Craciun pe plajele din Goa. Goa, situata in vestul Indiei, reprezinta unul dintre cele mai populare zone turistice in perioada Craciunului. Oamenii se ingramadesc pe plajele din Goa pentru a experimenta festivalurile anuale de Craciun, unde asculta muzica, danseaza si se  bucura de mancarurile traditionale. Plajele populare in perioada sarbatorilor sunt Anjuna, Mapusa si Candolim. Viata de noapte din Goa este, de asemenea, de experimentat. Bisericile si casele sunt impodobite cu lumini si flori de poinsettia, iar copiii se aduna in grupuri pentru a canta colinde pana tarziu in noapte. Alte festivaluri populare de Craciun au loc in Delhi, Mumbai, Bangalore si Chennai.

4. Fa o plimbare cu trenul de jucarie intre Kalka si Shimla. Daca sarbatoresti Craciunul alaturi de cei mici, atunci acest tren este de neratat. Shimla reprezinta o zona turistica plina de viata in timpul sarbatorilor. Este cunoscuta mai ales pentru trenul sau de jucarie care calatoreste pe langa munti acoperiti de zapada, cabane si castele ce dateaza din epoca britanica. Daca te hotarasti sa faci o plimbare cu trenul de jucarie, rezerva biletele cu 3 luni inainte! Tariful pentru un bilet variaza in functie de traseu. Cel mai mic tarif este pe ruta Shimla-Kalka Express, undeva la 70 rupii, adica in jur de 5 lei. Cel mai mare tarif este pe ruta Shivalik Deluxe - 500 de rupii, adica vreo 32 lei. O calatorie medie cu trenul de jucarie poate dura 5-6 ore.

5. Participa la un festival de sfarsit de an in orasul-port Kochi. Ultima saptamana a lunii decembrie este plina de festivaluri si carnavaluri care au loc in tot orasul. In Kochi poti experimenta arta locala, jocurile si diverse sporturi. Multi artisti si interpreti isi demonstreaza talentul la festivalul bienal Kochi-Muziris. De asemenea, in cadrul Carnavalului Cochin poti vedea focuri de artificii, elefanti impodobiti, dansuri traditionale si competitii sportive. Nu uita nici de cursa de barci Indira Gandhi, care-ti ofera un itinerariu prin porturile istorice ale orasului.

6. Bucura-te de colindele locale. In statele in care se sarbatoreste Craciunul, colindele se aud cu o saptamana sau doua inainte de marea sarbatoare crestina. Chiar daca nu intelegi limba, optimismul transmis prin intermediul acestor colinde te va introduce negresit in spiritul Craciunului.

Citeste si: Cum se sarbatoreste Craciunul in Japonia

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Azi, iti prezentam o reteta de fursecuri care a facut furori printre gospodine in acest sezon de...
Craciunul este despre traditie, familie, credinta, dar si mancare speciala; speciala si eventual diferita in functie de...
Azi iti prezentam o reteta ideala pentru mesele de Craciun si de Revelion! Este vorba despre atipica,...