Porchetta aromata cu ierburi si lamaie. Ingrediente pentru circa 8 portii:
- 2 kg cotlet de porc cu piele sau burta de porc (ideal sa fie o bucata ce se poate rula);
- 5 catei de usturoi, zdrobiti;
- o lingura de coaja rasa de lamaie (bio, pentru un gust intens);
- o lingurita de piper negru proaspat macinat;
- o lingurita de sare grunjoasa;
- 2 linguri de rozmarin proaspat, tocat fin;
- 2 linguri de salvie proaspata, tocata fin;
- 2 linguri de ulei de masline extra virgin;
- o lingura de fulgi de ardei iute (optional, pentru o nota picanta);
- 150 ml de vin alb sec;
- 200 ml de supa de pui sau legume (pentru baza, in timpul coacerii).
Porchetta aromata cu ierburi si lamaie. Mod de preparare:
- pune bucata de porc pe un tocator, cu soriciul in sus. Daca pielea nu este deja crestata, foloseste un cutit ascutit pentru a face incizii superficiale, in forma de grilaj (nu taia prea adanc, doar pana la grasime).
- intoarce carnea cu soriciul in jos si fa cateva taieturi mici in partea carnoasa pentru ca aromele sa patrunda mai bine.
- amesteca intr-un castron usturoiul zdrobit, coaja de lamaie, rozmarinul, salvia, sarea, piperul, uleiul de masline si fulgii de ardei iute (daca ii folosesti);
- freaca bine pasta obtinuta peste partea carnoasa a porcului, astfel incat sa patrunda printre taieturi.
- ruleaza strans bucata de carne, incepand dintr-o margine, astfel incat soriciul sa fie pe exterior;
- prinde ruloul cu sfoara alimentara, legandu-l la intervale de 3-4 cm, pentru a-l fixa bine;
- baga porchetta rulata la frigider pentru cel putin 2 ore/ peste noapte, astfel incat aromele sa se intrepatrunda bine;
- scoate porchetta din frigider si las-o la temperatura camerei timp de jumatate de ora;
- preincalzeste cuptorul la 220 grade Celsius;
- pune porchetta pe un gratar intr-o tava adanca, cu soriciul in sus;
- toarna vinul alb si supa de pui in tava, pentru a crea abur si a mentine carnea suculenta.
- coace porchetta timp de 30 de minute la temperatura ridicata, pentru ca soriciul sa devina crocant;
- redu temperatura la 160 grade Celsius si continua coacerea timp de 2- 2,5 ore, adaugand periodic lichid in tava daca e nevoie.
- in ultimul sfert de ora, vei creste iar temperatura la 220 grade Celsius pentru a obtine un sorici extrem de crocant. Fii atent/a sa nu se arda!
- scoate porchetta din cuptor si las-o sa se odihneasca timp de 15-20 de minute inainte de a o felia. Acest pas permite sucurilor sa se redistribuie in carne.
- serveste porchetta feliata, alaturi de garnituri festive precum cartofi copti, salata de cruditati sau sosuri pe baza de merisoare.
Citeste si: Cum faci marinada perfecta pentru carnea de porc