Cum sa prepari porchetta aromata cu ierburi si lamaie

Cum sa prepari porchetta aromata cu ierburi si lamaie

Craciunul e aproape, iar masa ta de sarbatoare trebuie sa arate impecabil! Pe langa preparatele traditionale, credem ca ar fi potrivit sa impresionezi familia si cu un preparat mai aparte. Ne referim, azi, la o reteta de Craciun in stil italian: porchetta. Iti va iesi un preparat extraordinar de gustos, cu piele crocanta si carne suculenta, plina de arome mediteraneene.

Porchetta aromata cu ierburi si lamaie. Ingrediente pentru circa 8 portii:

- 2 kg cotlet de porc cu piele sau burta de porc (ideal sa fie o bucata ce se poate rula);

- 5 catei de usturoi, zdrobiti;

- o lingura de coaja rasa de lamaie (bio, pentru un gust intens);

- o lingurita de piper negru proaspat macinat;

- o lingurita de sare grunjoasa;

- 2 linguri de rozmarin proaspat, tocat fin;

- 2 linguri de salvie proaspata, tocata fin;

- 2 linguri de ulei de masline extra virgin;

- o lingura de fulgi de ardei iute (optional, pentru o nota picanta);

- 150 ml de vin alb sec;

- 200 ml de supa de pui sau legume (pentru baza, in timpul coacerii).

Porchetta aromata cu ierburi si lamaie. Mod de preparare:

- pune bucata de porc pe un tocator, cu soriciul in sus. Daca pielea nu este deja crestata, foloseste un cutit ascutit pentru a face incizii superficiale, in forma de grilaj (nu taia prea adanc, doar pana la grasime).

- intoarce carnea cu soriciul in jos si fa cateva taieturi mici in partea carnoasa pentru ca aromele sa patrunda mai bine.

- amesteca intr-un castron usturoiul zdrobit, coaja de lamaie, rozmarinul, salvia, sarea, piperul, uleiul de masline si fulgii de ardei iute (daca ii folosesti);

- freaca bine pasta obtinuta peste partea carnoasa a porcului, astfel incat sa patrunda printre taieturi.

- ruleaza strans bucata de carne, incepand dintr-o margine, astfel incat soriciul sa fie pe exterior;

- prinde ruloul cu sfoara alimentara, legandu-l la intervale de 3-4 cm, pentru a-l fixa bine;

- baga porchetta rulata la frigider pentru cel putin 2 ore/ peste noapte, astfel incat aromele sa se intrepatrunda bine;

- scoate porchetta din frigider si las-o la temperatura camerei timp de jumatate de ora;

- preincalzeste cuptorul la 220 grade Celsius;

- pune porchetta pe un gratar intr-o tava adanca, cu soriciul in sus;

- toarna vinul alb si supa de pui in tava, pentru a crea abur si a mentine carnea suculenta.

- coace porchetta timp de 30 de minute la temperatura ridicata, pentru ca soriciul sa devina crocant;

- redu temperatura la 160 grade Celsius si continua coacerea timp de 2- 2,5 ore, adaugand periodic lichid in tava daca e nevoie.

- in ultimul sfert de ora, vei creste iar temperatura la 220 grade Celsius pentru a obtine un sorici extrem de crocant. Fii atent/a sa nu se arda!

- scoate porchetta din cuptor si las-o sa se odihneasca timp de 15-20 de minute inainte de a o felia. Acest pas permite sucurilor sa se redistribuie in carne.

- serveste porchetta feliata, alaturi de garnituri festive precum cartofi copti, salata de cruditati sau sosuri pe baza de merisoare.

Citeste si: Cum faci marinada perfecta pentru carnea de porc

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Acest preparat specific Craciunului se obtine din maruntaie de porc tocate, orez si condimente. Mod de preparare: ...
Iti place branza facuta ca-n Italia? Daca da, nu trebuie sa ratezi reteta pe care ti-o propunem...
Bucataria italiana este recunosacuta pentru paste, pentru pizza si pentru...Osso Buco, o reteta minunata care are la...