Cum sa reduci nivelul de poluare. Renunta la aceste activitati banale, dar distructive pentru Terra

Cum sa reduci nivelul de poluare. Renunta la aceste activitati banale, dar distructive pentru Terra

Oamenii polueaza. O fac cu buna-stiinta sau inconstient. Multe dintre actiunile banale pe care le intreprindem in mod cotidian pun osul la poluarea agresiva. Si nu ne referim la faptul ca mergi cu autoturismul personal la serviciu, in fiecare zi. Nu. Iata , in schimb, o lista de lucruri mai marunte pe care le faci si care duc la distrugerea lenta, dar sigura a ecosistemului. Si daca ai inca dubii sau privesti cu usurinta tema, iti amintim doar ca 1,3 miliarde de tone de mancare sunt aruncate anual si peste 100 milioane de animale mor pentru ca mananca plastic.

Actiuni poluante la care sa renunti sau pe care sa le reduci:

1. Consumi alimente fara moderatie si le depozitezi. Potrivit Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura, o treime din alimentele produse pentru consum uman - aproximativ 1,3 miliarde de tone- sunt irosite in fiecare an. Retine ca, pentru a produce o cantitate atat de mare de alimente, milioane de plante si copaci sunt sacrificate/i pe tot globul. Conform datelor, fructele si legumele sunt cele mai risipite produse, urmate de fructele de mare.

2. Mergi in vacante pe vase de croaziera. Nu stim cati romani isi permit asa ceva. Daca sunt putini, nu e rau deloc, paradoxal… Si asta pentru ca navele de croaziera sunt precum niste orase plutitoare, la fel de poluante precum urbele aglomerate. Calitatea aerului de pe puntea unei astfel de nave este similara cu cea din principalele orase poluate din lume. Se estimeaza ca peste 50 000 europeni mor prematur, in fiecare an, din cauza poluarii de pe navele de croaziera. S-a constatat ca amprenta de carbon a unei persoane creste de trei ori atunci cand se afla intr-o croaziera, in comparatie cu viata cotidiana. Un jurnalist de investigatie german a examinat 77 nave de croaziera si a descoperit ca 76 dintre ele foloseau uleiuri toxice grele! Mai mult, aceste nave de croaziera deverseaza tot gunoiul, combustibilul si materialele fecale direct in ocean.

3. Cumperi prea multe haine. Industria modei este unul dintre principalii poluanti generali din lume si al doilea mare poluant de apa. Industria este responsabila si de consumul masiv de apa. Bumbacul, a doua cea mai populara fibra folosita pentru a produce haine, este un mare consumator de apa. Cantitatea de bumbac necesara pentru fabricarea unei camasi necesita circa 2 700 litri de apa! Aceasta cantitate este bauta de o persoana in 2 ani si jumatate... Fibrele sintetice precum poliesterul au un impact mai mic asupra apei decat bumbacul, dar producerea acestora inseamna mai multe gaze cu efect de sera pe kilogram. Spre exemplu, fabricile producatoare de poliester au eliberat aproximativ 1,5 trilioane de kilograme de gaze cu efect de sera in 2015, ceea ce este similar cu cantitatea eliberata de 185 centrale pe baza de carbune intr-un an! Asadar, imbraca-te cat e necesar si mai putin in tendinte si nu uita: una din noua persoane din intreaga lume nu are acces la apa si aproximativ 4,6 milioane de oameni mor in fiecare an din cauza poluarii.

4. Tragi mereu apa la toaleta. S-ar putea sa sune ciudat, dar, in realitate, nu este obligatoriu sa tragi apa de fiecare data dupa ce ai urinat. Un studiu realizat in 1999 a aratat ca spalarea toaletelor reprezinta aproximativ 27% din consumul casnic cotidian de apa, ceea ce inseamna risipa! Asta mai ales daca adaugam consumul pentru spalarea hainelor( 22%) si consumul pentru dusuri ( 17%).

5. Folosesti betisoare de unica folosinta. Mancarea asiatica este in mare voga si in Romania! Din pacate, putini stiu ca betisoarele lemnoase pe care le folosesc au un impact negativ urias asupra mediului. Numai in China, in fiecare an se fabrica aproximativ 80 miliarde de perechi de betisoare de unica folosinta! Pentru a acoperi aceasta productie uriasa, se taie aproximativ 4 milioane de copaci in fiecare an. Aceasta defrisare are consecinte devastatoare: alunecari de teren, scaderea rezistentei la inundatii si accelerarea incalzirii globale.

6. Bei cafea. Cafeaua este o bautura populara, iar beneficiile sale sunt de necontestat. Din pacate, sunt si vesti proaste legate de cafea. Aceasta industrie nu este ecologica. Fermele de cafea sunt mai nocive pentru mediu decat oricand. De asemenea, popularitatea crescuta a cafelei a provocat defrisarea pe scara larga a copacilor mari care promoveaza biodiversitatea. Si sa nu uitam nici de paharele de unica folosinta pe care le folosim pentru a bea aceasta licoare. Multi copaci sunt taiati pentru producerea acestora...

7. Folosesti servetele umede. In 2015, celebrul cotidian britanic The Guardian a numit servetele umede cel mai mare rau pentru mediu. Majoritatea acestor produse de igiena contin plastic. Din pacate, multe servetele folosite ajung in ocean...Aoi, sunt consumate de creaturi marine, care sfarsesc in chinuri...De asemenea, servetelele umede sunt responsabile cu 93% din cazurile in care se infunda canalizarea!

8. Utilizezi baterii de unica folosinta. Bateriile de unica folosinta pe care le folosim la ceasuri, calculatoare, laptopuri, telecomenzi etc sunt extrem de nocive pentru mediu. Contin unul sau mai multe dintre urmatoarele elemente extrem de toxice: cadmiu, plumb, zinc, mangan, nichel, argint, mercur si litiu. Cand se uzeaza si sunt aruncate, aceste baterii polueaza. Incep practic sa se descompuna, suferind o reactie fotochimica care elibereaza gaze cu efect de sera. De asemenea, toate aceste substante chimice din baterii sunt absorbite de sol, iar vegetatia este grav afectata.

9. Folosesti aparate de ras de unica folosinta. Igiena personala include si rasul in multe zone ale corpului(picioare, zona intima ) . Prin urmare, nu este de mirare ca aparatele de ras se vand bine in toata lumea. Spre exemplu, un raport recent arata ca, in 2018, 163 milioane de consumatori din SUA au folosit aparate de ras de unica folosinta. Aceste obiecte au in compozitie plastic si cauciuc care nu sunt biodegradabile. Cele mai multe astfel de aparate de ras ajung in depozite de deseuri si nu sunt reciclate.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Te uiti la orizont intr- o dupa-amiaza perfect normala si observi ca cerul straluceste intr-o nuanta ciudata...
Planeta sufera, de ceva timp, iar principalii responsabili suntem noi, oamenii. Fenomene precum incalzirea globala sunt provocate...