1 martie

Lista articolelor despre 1 martie pe AflaCum.ro

Articole despre 1 martie

Citeste cele mai noi articole despre 1 martie publicate pe AflaCum.ro! Vezi comentarii si poze despre 1 martie, pe AflaCum.ro!

Martisorul este sarbatorit in fiecare an de 1 martie, odata cu startul primaverii! In mod obisnuit, se ofera martisoare si flori. Nu si anul acesta! Cel putin, nu in scolile din Romania, acolo unde era o traditie ca profesoarele si colegele sa primeasca martisoare de 1 martie!

Martisoarele, interzise prin lege in scoli. Din cazua situatiei pandemice, autoritatile au decis sa interzica oferirea de martisoare si flori in institutiile de invatamant! Pentru a mentine o oarecare traditie, elevii pot oferii, in schimb, atentii virtuale profesorilor si colegelor.

Interdictia vine prin ordinul comun al ministerului Educatiei si Sanatatii, privind masurile de organizare in unitatile de invatamant in contextul epidemiologic. Acesta prevede ca este interzis schimbul de obiecte personale. Martisoarele, florile si alte atentii oferite de 1 si 8 martie sunt printre ele.

Martisorul este sarbatorit, in fiecare an, de 1 martie. Un snur impletit din doua fire, unul alb si altul rosu, anunta trecea de la iarna la primavara, fiind si vestitorul innoirii. Iata ce traditii sunt legate de aceasta veche sarbatoare.

Martisor. Traditii, obiceuri si legende:

- martisorul are legaturea cu traditiile Anului Nou, sarbatorit, in trecut, in luna martie, ca forma primitiva de celebrare a Anului Agrar, corelat cu ciclurile vegetative si astronomice.

Martisorul se daruieste inca din vremurile geto-dacilor, care pe 1 martie sarbatoreau Noul An. Acest dar simbolic era un fel de talisman menit sa poarte noroc, oferit impreuna cu urarile de bine, sanatate, dragoste si bucurie.

De-a lungul timpului traditia martisorului a ramas vie. Snurul de martisor, alcatuit din doua fire de lana rasucite, colorate in alb si rosu, sau in alb si negru, reprezinta unitatea contrariilor: vara-iarna, caldura-frig, fertilitate-sterilitate, lumina-intuneric. El se purta de la 1 martie pana cand se aratau semnele de biruinta ale primaverii: se aude cucul cantand, infloresc ciresii, vin berzele sau randunelele.

Astazi, traditia s-a pastrat, in mare masura: orice mama, iubita, fiica sau sora primeste in dar martisorul care sa-i poarte noroc tot restul anului.

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.