Card sanatate, card sanatate pierdut

Lista articolelor despre card sanatate si card sanatate pierdut pe AflaCum.ro

Articole despre card sanatate si card sanatate pierdut

Citeste cele mai noi articole despre card sanatate si card sanatate pierdut publicate pe AflaCum.ro! Vezi comentarii si poze despre card sanatate si card sanatate pierdut, pe AflaCum.ro!

Ai pierdut cardul de sanatate? Nu e cazul sa intri in panica. Poti rezolva problema destul de simplu. E necesar doar sa respecti anumiti pasi. Despre acestia in cele ce urmeaza.

Cum procedezi daca ai pierdut cardul de sanatate:

- depune o cerere la casa judeteana in evidenta careia te afli un card duplicat in maximum 15 zile de la momentul disparitiei cardului original de sanatate, Mai ai nevoie de urmatoarele documente:

Cardul de sanatate este esential in societatea moderna. El dovedeste practic ca esti asigurat si astfel poti primi servicii gratuite medicale. Trebuie sa stii, insa, ca acest card expira, la fel cum se intampla si cu un card bancar, spre exemplu. Data expirarii este trecuta pe fata cardului.

Conform datelor oficiale circa 730 000 carduri de sanatate au expirat sau vor expira pana la finele anului in curs. Verifica simplu, daca te afli intr-o asemenea situatie, uitandu-te pe fata cardului, unde e trecuta data expirarii.

Ce trebuie sa faci daca a expirat cardul? Nu trebuie sa faci mare lucru. Cu ajutorul bazei de date, CNAS iti va edita un card nou, pe care ti-l va trimite prin posta pe adresa de domiciliu. Asadar, trebuie sa fii acasa pentru a beneficia din nou de cardul de sanatate.

Cardul national de sanatate este un instrument de acces la serviciile medicale din sistemul de sanatate publica.

Acesta este obligatoriu pentru toate persoanele care au implinit varsta de 18 ani si au statut de asigurat.

Cum intri in posesia cardului national de sanatate?

Daca figurezi pe lista asiguratilor CASMB si inca nu ai primit cardul national de sanatate prin intermediul factorului postal, verifica mai intai existenta acestuia in retururile primite de la posta, accesand aici.

In caz ca raspunsul primit pe platforma informatica arata ca documentul electronic a fost receptionat la CASMB, a fost expediat spre eliberare, a fost expediat in sediul CASMB din Str. Vasile Lascar nr. 27 sau a fost expediat catre medicul de familie, este necesar sa ridici cardul direct de la adresa CASMB mentionata sau de la cabinetul medicului de familie.

Cardurile se ridica de la sediul din strada Vasile Lascar nr. 27, sector 2, dupa urmatorul program:

luni, marti, miercuri: 9 - 16

joi: 12 - 18

vineri: 9 – 13.

Utilizarea cardului de sanatate devine obligatorie incepand cu 1 februarie 2015, prevede un proiect de hotarare de guvern pus in dezbatere publica de Ministerul Sanatatii.

“Utilizarea cardului national de asigurari sociale de sanatate de catre asigurati si furnizorii de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale se face incepand cu 1 februarie 2015″, se arata in proiectul de HG.

Distribuirea cardurilor de sanatate a inceput la 19 septembrie 2014, primele ajungand la asiguratii din Capitala. Pana in prezent mai mult de 90% dintre asigurati au intrat in posesia cardurilor de sanatate si peste 100.000 dintre acestea au fost deja activate.

Primii asigurati din tara care au primit carduri de sanatate sunt bucurestenii. Daca te afli deja in posesia unui card de sanatate sau urmeaza sa primesti unul, trebuie sa te prezinti cu el la medicul de familie pentru a-l activa.

"Fiecare accesare de serviciu de sanatate se va face in baza acestui card, care va avea un cod PIN, la fel ca un card bancar. Daca acest cod nu va fi introdus si cardul nu va fi accesat, serviciul respectiv nu va putea fi raportat si platit. Si vom constata ca multe servicii se vor reduce", a declarat presedintele Casei de Sanatate Bucuresti, prof. dr. Gheorghe Iana intr-un interviu pentru Ziare.com.

Pentru ca folosirea cardurilor de sanatate sa devina obligatorie, trebuie mai intai ca medicii de familie sa detina cititoare de card. Conform noului contract cadru, medicii si toti furnizorii de sanatate vor fi obligati sa cumpere cititoare de card, al caror pret variaza intre 30 si 50 de euro.

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.