Limba romana

Lista articolelor despre limba romana pe AflaCum.ro

Articole despre limba romana

Citeste cele mai noi articole despre limba romana publicate pe AflaCum.ro! Vezi comentarii si poze despre limba romana, pe AflaCum.ro!

Limba romana e un organism viu. Se imbogateste, evolueaza si se adapteaza. Cand vocabularul ei e imbogatit, insa, cu anumite cuvinte folosite in mod eronat, in viul grai, acea imbogatire se poate numi involutie lingvistica. Limbajul cotidian, in multe cazuri analfabet, prin cantitatea mare de erori persistente pe care o ofera, pare ca-i obliga pe lingvisti sa introduca in dex forme gresite ale unor cuvinte.

Iata cateva cuvinte folosite gresit de multa lume. Unele au patruns in dex, devenind astfel formulari corecte:

locatie - acest cuvant imprumutat din franceza avea un singur sens, de inchiriere. Astazi, din cauza folosirii gresite pe scara larga, cuvantul a capatat si semnificatia de loc...

Pleonasmul reprezinta o eroare de exprimare constand in folosirea alaturata a unor cuvinte, expresii, propozitii etc care repeta in mod inutil aceeasi idee. Conform normelor lingvistice, pleonasmul( provine din grecescul pleonasmos, exces) reprezinta exprimarea unei idei prin folosirea mai multor cuvinte decat este necesar.

Pleonasmul este considerat in vorbirea si in scrierea de rand o greseala de logica, o nepricepere in exprimare, ce provoaca repetitie, redundanta. In literatura, pleonasmul este acceptat ca figura de stil. Lasam in urma pleonasmele create in mod special, trecand catre pleonasmele produse de oamenii de rand din cauza necunoasterii cuvintelor(expresiilor) pe care le folosesc.

Exemple de pleonasme si explicatiile aferente:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.