Miros pamant ud, miros ploaie

Lista articolelor despre miros pamant ud si miros ploaie pe AflaCum.ro

Articole despre miros pamant ud si miros ploaie

Citeste cele mai noi articole despre miros pamant ud si miros ploaie publicate pe AflaCum.ro! Vezi comentarii si poze despre miros pamant ud si miros ploaie, pe AflaCum.ro!

Aproape totul miroase. In fiecare zi, suntem inconjurati de sute de arome; unele ne plac mai mult decat altele, iar o parte sunt insuportabile. Fiecare om le simte intr-un anumit fel. Totusi, exista arome care produc placere la scara larga. De exemplu, mirosul ploii si al solului proaspat umed este pe placul tuturor! Ce provoaca acest tip de usurare pe care o traim atunci cand primele picaturi de ploaie incep sa cada si totul devine proaspat si umed? Oamenii de stiinta au gasit explicatiile.

Simtul mirosului, creierul si memoria sunt legate. Probabil ni s-a intamplat tuturor: mergeai pe strada si dintr-o data ai fost coplesit de o anumita aroma. Fara sa te gandesti la asta, iti trec prin minte anumite scene din copilarie. Mirosul poate fi, uneori, greu de deslusit. Ne gandim, de exemplu, la mirosul de vara, la cel al lenjeriei si la cel de pamant umed. Toate aceste elemente au o explicatie stiintifica: creierul leaga simtul mirosului, starea de spirit si emotiile noastre. Cand vine vorba de perceptia mirosului, este implicat bulbul olfactic, acea structura neuronala situata in partea din fata a creierului, considerata primordiala, deoarece se crede ca a fost prezenta in creierul primelor mamifere.

De ce ploaia si pamantul umed miros atat de bine? Dupa cateva zile de canicula, isi fac aparitia norii, cerul se intuneca si incepe sa ploua. Primele picaturi aduc cu ele mirosul de pamant umed, de praf ridicat si de iarba. O senzatie relaxanta produsa de aceasta aroma proaspata si dulce. Mintea este apoi inundata cu o serie de ganduri pozitive legate de acel sentiment de usurare. Daca legam aceasta senzatie de functia primara atribuita simtului mirosului - care este actul de a detecta elementele de care corpul nostru are nevoie si de a le distinge de cele care pot fi daunatoare, teoria incepe sa aiba sens. Potrivit acestui principiu, stramosii nostri stabilisera o puternica legatura pozitiva cu mirosul ploii. Aceasta perceptie indica sfarsitul sezonului uscat, ceea ce crestea sansele de supravietuire. Datorita ploii, plantele renasc, iar culturile sunt stimulate, ceea ce, ajuta la productia de alimente. Practic, vorbim despre continuitatea vietii!

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.