Radiografie

Lista articolelor despre radiografie pe AflaCum.ro

Articole despre radiografie

Citeste cele mai noi articole despre radiografie publicate pe AflaCum.ro! Vezi comentarii si poze despre radiografie, pe AflaCum.ro!

Medicina a avansat incredibil in ultimii 50 ani. Boli grave si-au gasit leac, iar unele dintre cele incurabile, cum ar fi cancerul, pot fi tinute, in anumite situatii,  sub control. Aceasta evolutie se datoreaza si aparaturilor inventate in domeniu. De exemplu, orice boala interna poate fi identificata cu ajutorul unei radiografii, a unui CT sau a unui RMN.

Suntem siguri ca nu exista roman care sa nu fi auzit de radiografie, CT sau RMN. Putini sunt, insa, cei care fac diferenta intre cele 3 procese. Azi, lamurim situatia intr-un articol simplificat, pe intelesul oricui!

Diferenta dintre radiografie, RMN si CT. Radiografia este un proces prin intermediul caruia sunt vizualizate partilor interne ale corpului cu ajutorul tehnicilor cu raze X. Cu alte cuvinte, examinarile cu astfel de raze creeaza imagini ale organelor interne sau ale oaselor. Aceste imagini sunt folosite de medici pentru a oferi un diagnostic. Un dispozitiv special emite o cantitate mica de radiatii ionizante, care trece prin corp, fiind capturate de un gadget special. Asa apare o imagine cu raze X. Doza de radiatie depinde de zona examinata. Zonele mici, cum ar fi bratele, primesc o doza mai mica decat zonele mai mari, cum ar fi coloana vertebrala. In medie, doza de radiatii nu depaseste cantitatea la care un om este expus in mediu intr-o saptamana. Calciul pe care il contin oasele umane blocheaza radiatiile, motiv pentru care acestea arata fie albe, fie gri in imagini. De asemenea pentru ca radiatiile trec usor prin aer, plamanii sanatosi arata intotdeauna negri.

Angiografia reprezinta un studiu radioscopic/radiografic al vaselor sangvine dupa introducerea unor substante radioopacee. Mai simplu spus, vasele de sange sunt analizate cu ajutorul razelor X. Angiografia ajuta medicul sa diagnosticheze o afectiune a inimii, astfel incat pacientul sa obtina cel mai bun tratament.

Angiografia nu este dureroasa, deoarece inainte de studiu se administreaza pacientului un sedativ usor pentru relaxare. In schimb, in timpul angiografiei se poate declansa o senzatie neplacuta de presiune. Pentru a trece mai usor peste procedura, trebuie sa te pregatesti. Iata ce sa faci inainte de angiografie:

1. Prezinta istoricul medical specialistului. Iei medicamente in fiecare dimineata? Daca daca, spune-i medicului despre ce este vorba. De exemplu, daca suferi de diabet, intreaba-l daca poti lua insulina sau medicamente pentru glicemie, inainte de testare. De asemenea, anunta specilaistul daca suferi de astm, de afectiuni ale rinichilor sau daca ai probleme de sangerare. Pot fi necesare precautii speciale, daca ai una dintre afectiunile enumerate mai sus. Probabil ti se va cere sa nu iei aspirina sau vasodilatanti pe baza de reteta, cu cateva zile inainte de test.

Unul dintre cele mai comune accidente domestice este fracturarea unui deget, datorita expunerii foarte mari a acestei parti a corpului in mai toate activitatile zilnice. Degetul este alcatuit din foarte multi nervi, fiind din acest motiv foarte sensibil si extrem de dureros in caz de ruptura.

Iata ce trebuie sa faceti in caz ca v-ati rupt un deget:

Imobilizati degetul fracturat. Puteti folosi orice material rigid si drept gasiti prin casa, care are aproximativ dimensiunile unui deget. Acesta trebuie asezat sub deget, pe partea cu palma, pentru a asigura o vindecare optima. Infasurati batul pe care il folositi la imobilizare de deget cu pansament.

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.