Medicina a avansat incredibil in ultimii 50 ani. Boli grave si-au gasit leac, iar unele dintre cele incurabile, cum ar fi cancerul, pot fi tinute, in anumite situatii, sub control. Aceasta evolutie se datoreaza si aparaturilor inventate in domeniu. De exemplu, orice boala interna poate fi identificata cu ajutorul unei radiografii, a unui CT sau a unui RMN.
Suntem siguri ca nu exista roman care sa nu fi auzit de radiografie, CT sau RMN. Putini sunt, insa, cei care fac diferenta intre cele 3 procese. Azi, lamurim situatia intr-un articol simplificat, pe intelesul oricui!
Diferenta dintre radiografie, RMN si CT. Radiografia este un proces prin intermediul caruia sunt vizualizate partilor interne ale corpului cu ajutorul tehnicilor cu raze X. Cu alte cuvinte, examinarile cu astfel de raze creeaza imagini ale organelor interne sau ale oaselor. Aceste imagini sunt folosite de medici pentru a oferi un diagnostic. Un dispozitiv special emite o cantitate mica de radiatii ionizante, care trece prin corp, fiind capturate de un gadget special. Asa apare o imagine cu raze X. Doza de radiatie depinde de zona examinata. Zonele mici, cum ar fi bratele, primesc o doza mai mica decat zonele mai mari, cum ar fi coloana vertebrala. In medie, doza de radiatii nu depaseste cantitatea la care un om este expus in mediu intr-o saptamana. Calciul pe care il contin oasele umane blocheaza radiatiile, motiv pentru care acestea arata fie albe, fie gri in imagini. De asemenea pentru ca radiatiile trec usor prin aer, plamanii sanatosi arata intotdeauna negri.