Diferentele dintre radiografie, RMN si CT

Diferentele dintre radiografie, RMN si CT

Medicina a avansat incredibil in ultimii 50 ani. Boli grave si-au gasit leac, iar unele dintre cele incurabile, cum ar fi cancerul, pot fi tinute, in anumite situatii,  sub control. Aceasta evolutie se datoreaza si aparaturilor inventate in domeniu. De exemplu, orice boala interna poate fi identificata cu ajutorul unei radiografii, a unui CT sau a unui RMN.

Suntem siguri ca nu exista roman care sa nu fi auzit de radiografie, CT sau RMN. Putini sunt, insa, cei care fac diferenta intre cele 3 procese. Azi, lamurim situatia intr-un articol simplificat, pe intelesul oricui!

Diferenta dintre radiografie, RMN si CT. Radiografia este un proces prin intermediul caruia sunt vizualizate partilor interne ale corpului cu ajutorul tehnicilor cu raze X. Cu alte cuvinte, examinarile cu astfel de raze creeaza imagini ale organelor interne sau ale oaselor. Aceste imagini sunt folosite de medici pentru a oferi un diagnostic. Un dispozitiv special emite o cantitate mica de radiatii ionizante, care trece prin corp, fiind capturate de un gadget special. Asa apare o imagine cu raze X. Doza de radiatie depinde de zona examinata. Zonele mici, cum ar fi bratele, primesc o doza mai mica decat zonele mai mari, cum ar fi coloana vertebrala. In medie, doza de radiatii nu depaseste cantitatea la care un om este expus in mediu intr-o saptamana. Calciul pe care il contin oasele umane blocheaza radiatiile, motiv pentru care acestea arata fie albe, fie gri in imagini. De asemenea pentru ca radiatiile trec usor prin aer, plamanii sanatosi arata intotdeauna negri.

Diferenta dintre radiografie, RMN si CT. Scanarea CT (CAT) reprezinta o serie de imagini cu raze X realizate in jurul corpului din diferite unghiuri. CT-ul foloseste procesarea computerizata pentru a crea imagini in sectiune transversala (slice) ale organelor interne. Aceasta tehnica ofera informatii mai detaliate decat o radiografie obisnuita. Daca razele X sunt folosite pentru a crea o imagine bidimensionala, CT-ul roteste sursa de raze X la 360 grade in jurul obiectului examinat. Acest proces produce o serie intreaga de imagini din unghiuri diferite . Creste acuratetea imaginilor, dar si cantitatea de radiatie emisa. Datele obtinute ofera o analiza 3D detaliata a viscerelor.

Diferenta dintre radiografie, RMN si CT. Imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) este o modalitate de examinare care, spre deosebire de raze X sau tomografii, foloseste campuri magnetice si unde radio (nu radiatii) . Aparatul RMN creeaza un camp magnetic puternic. Datorita acestui fapt, protonii din corpul uman se aliniaza in conformitate cu acest camp. Scanerul emite, apoi, un impuls de unde radio, care scoate protonii din linie. Cand protonii revin la pozitia initiala , elibereaza o energie numita semnal. Aceste semnale sunt inregistrate, analizate si utilizate pentru a crea imagini detaliate ale partilor interioare ale corpului. RMN-ul poate fi utilizat in locul CT-ului atunci cand organele sau tesuturile moi urmeaza sa fie examinate. Rezonanta magnetica ajuta medicul specialist sa vada diferentele dintre tipurile de tesut moale, determinand astfel care sunt sanatoase si care nu.

Concluzie. Toate cele trei metode (radiografie, CT si RMN) permit analizarea interna a organismului, prin obtinerea de imagini ale oaselor, muschilor, organelor etc. Cu ajutorul lor, un medic poate determina daca exista sau nu disfunctionalitati in corp. Radiografia si CT-ul folosesc o doza mica de radiatii ionizante, in timp ce RMN-ul utilizeaza magneti puternici si unde radio in locul radiatiilor.

Citeste si: Cum sa te pregatesti pentru o angiografie

Etichete: radiografie, RMN, CT

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Consultul optometric reprezinta o investigatie complexa a sanatatii vizuale, prin intermediul careia pot fi descoperite eventuale boli...
Unul dintre cele mai comune accidente domestice este fracturarea unui deget, datorita expunerii foarte mari a acestei...