Cum sa te pregatesti pentru o angiografie

Cum sa te pregatesti pentru o angiografie

Angiografia reprezinta un studiu radioscopic/radiografic al vaselor sangvine dupa introducerea unor substante radioopacee. Mai simplu spus, vasele de sange sunt analizate cu ajutorul razelor X. Angiografia ajuta medicul sa diagnosticheze o afectiune a inimii, astfel incat pacientul sa obtina cel mai bun tratament.

Angiografia nu este dureroasa, deoarece inainte de studiu se administreaza pacientului un sedativ usor pentru relaxare. In schimb, in timpul angiografiei se poate declansa o senzatie neplacuta de presiune. Pentru a trece mai usor peste procedura, trebuie sa te pregatesti. Iata ce sa faci inainte de angiografie:

1. Prezinta istoricul medical specialistului. Iei medicamente in fiecare dimineata? Daca daca, spune-i medicului despre ce este vorba. De exemplu, daca suferi de diabet, intreaba-l daca poti lua insulina sau medicamente pentru glicemie, inainte de testare. De asemenea, anunta specilaistul daca suferi de astm, de afectiuni ale rinichilor sau daca ai probleme de sangerare. Pot fi necesare precautii speciale, daca ai una dintre afectiunile enumerate mai sus. Probabil ti se va cere sa nu iei aspirina sau vasodilatanti pe baza de reteta, cu cateva zile inainte de test.

2. Atentie, daca esti insarcinata! Daca esti insarcinata sau daca tocmai ai nascut, anunta medicul specialist! In aceasta situatie, este necesara o angiografie pentru a detecta un potential blocaj al arterei coronare. Acest lucru poate duce la necesitatea unui stent, pentru a restabili fluxul de sange catre inima. Utilizeaza formula timp de una sau doua zile dupa angiografie, daca alaptezi pana cand substanta de contrast a trecut prin corpul tau.

3. Finalizeaza toate testele necesare inainte de procedura. Medicul va stabili ce teste trebuie realizezi inainte de angiografie. Este posibil sa ti se preleveze sange sau sa faci o electrocardiograma.

4. Anunta medicul, daca stii ca esti alergic/a la iod sau la crustacee. Substanta de contrast iodata este, de obicei, folosita in testul de cateterism cardiac. Daca esti alergic la iod, trebuie gasite alte optiuni de tratament. De asemenea, substanta de contrast poate provoca o reactie persoanelor alergice la crustacee.

5. Nu consuma alimente si bauturi cu 4-8 ore inainte de angiografie. De obicei, procedura de angiografie este programata la prima ora a diminetii, asa ca aceasta regula importanta nu ar trebui sa fie un inconvenient prea mare . Daca testul este programat dupa-amiaza sau seara, nu bea si nu manca nimic cu 4-8 ore inainte.

6. Evita consumul de alcool si de tutun. In orele premergatoare procedurii, in special cu 24 de ore inainte, ar trebui sa eviti consumul de alcool si de tutun. Cele doua vicii pot inhiba comportamentul, pot modifica rezultatele testelor si pot provoca alte complicatii in timpul procedurii. Daca ti se administreaza un sedativ in timpul procedurii, acest lucru ar putea intensifica efectele alcoolului in organism.

7. Ia toate medicamentele cu tine. Ia medicamentele cu tine la spital in repcipientele lor originale. Astfel, ii vei comunica medicului cu exactitate ce tratamente urmezi. De asemenea, spune-i medicului daca esti si la ce medicament esti alergic.

8. Pregateste-ti organismul. Chiar daca angiografia este o procedura simpla, va trebui sa vii la spital gata pentru o interventie chirurgicala. Pregateste-te astfel:

- urmeaza instructiunile medicului cu privire laalimentatie in cele 24 de ore premergatoare procedurii;

- indeparteaza lentilele de contact, ochelarii, agrafele, lacul de unghii si orice bijuterie, inainte de angiografie;

- urineaza inainte de test(angiografia poate dura cateva ore).

9. Cere lamuriri de la medici. La spital, ve fi informat cu privire la ceea ce se va intampla in timpul procedurii, astfel incat sa nu ai surprize neplacute. Medicul iti va vorbi despre eventualele complicatii sau riscuri. Vei fi, apoi, dus/a intr-o camera in care te vei schimba intr-un halat, inainte de procedura.

Ce sa faci dupa angiografie:

1. Ramai in unitatea de ingrijire postoperatorie. Dupa angiografie, pacientul ramane, de obicei,in spital timp de 4-6 ore. Asta pentru a putea fi tinut sub observatie. In acest interval, incearca sa te realxezi. Nu te gandi la rezultatul angiografiei si incearca sa ramai pozitiv/a.

2. Cheama o ruda/un apropiat care sa te duca acasa. Este posibil sati se administreze un sedativ in timpul procedurii de angiografie sau imediat inaintea de aceasta. Astfel iti va fi afectata capacitatea de a functiona si de a conduce un autovehicul. Apeleaza la cineva care sa te duca acasa. Trebui sa stii ca , fara insotior, multe spitale si clinic refuza efectuarea angiografiei!

3. Odihneste-te. Una dintre cele mai eficiente modalitati de recuperare dupa angiografie este odihna din plin! Corpul se va vindeca astfel mai usor si vei evita complicatiile. Dupa procedura, probabil vei simti un mic disconfort in zona inghinala. Repausul la pat te va ajuta sa te vindeci corespunzator. Ia-ti cateva zile libere si odihneste-te!

Citeste si: Cum sa recunosti un ATAC de CORD. 6 semne clare ca INIMA e bolnava

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Arixtra este un medicament care ajuta la prevenirea formarii de cheaguri in vasele de sange (un medicament...
Arterele sunt vase de sange care transporta sangele incarcat cu oxigen de la inima la diferite tesuturi...
Medicina a avansat incredibil in ultimii 50 ani. Boli grave si-au gasit leac, iar unele dintre cele...