Cele mai comune GRESELI de GRADINARIT

Cele mai comune GRESELI de GRADINARIT

Gradinaritul este un domeniu cu reguli destul de clare, in care, insa, exista mereu ceva de invatat, oricat ai fi de experimentat. O demonstreaza inclusiv erorile comise de cei mai multi gospodari in propriile gradini. Ia aminte! S-ar putea sa te regasesti pe lista erorilor de mai jos.

Cele mai comune greseli de gradinarit:

Plantare la adancime nepotrivita. Este probabil cea mai frecventa greseala de gradinarit! Adancimea de plantare este extrem de importanta si trebuie respectata. La plantarea pomilor, de exemplu, groapa trebuie sa fie de 3 ori volumul radacinii. La fel si in cazul arbustilor.

Plasarea gresita a stratului de mulci. Daca esti obisnuit sa mulcesti in forma de vulcan, renunta. Acest stil nu face bine copacului! O astfel de stratificare va produce retinerea umezelii in exces, ceea ce nu face bine trunchiului. Plaseaza, asadar, stratul de mulci intr-o adancitura de 10-15 centimetri facuta in jurul tulpinei, in strat perfect uniform si niciodata adunat spre tulpina.

Plantare aglomerata. Ca si omul, nici plantele nu se simt bine in aglomeratie! Daca nu au spatiu suficient, iar aerul nu circula cum trebuie de jur imprejur, nu te astepta la o recolta buna, indiferent de specie!

Lipsa plantelor polenizatoare. E adevarat ca unele plante se autopolenizeaza. Nu toate, insa. Afinul, rosiile, marul, dovlecii si alte fructe si legume au nevoie de insecte polenizatoare! Toate aceste insecte sunt atrase de anumite tipuri de plante. Recomandam sa pui plante cu flori galbene, trandafiri si plante aromatice! Ele atrag polenizatorii ca un magnet! De asemenea, planteaza tufe de marar, cimbru si lavanda printre legume si vei observa ca productia de legume va creste bine de tot.

Plantare in locuri nepotrivite. Trebui sa stii in ce conditii creste planta pe care urmeaza sa o sadesti. Unele au nevoie de soare din belsug , altele, nu. De asemenea, tine cont de sol si de clima!

Monoculturi. Sigur ca doreti sa ai ordine in gradina, insa asta nu inseamna sa mergi pe monoculturi. Daunatorii si bolile vor face ravagii in aceasta situatie! Planteaza diferite soiuri. Pe langa diversitate, vei oferi si un habitat pentru o gama larga de pasari, insecte si animale benefice.

Taierea improprie a arbustilor florali. Taie intotdeauna arbustii florali dupa inflorirea lor! In plus, daca ii tunzi prea drastic, este posibil ca arbustii sa nu mai faca flori. Taierile de primavara ar trebui facute cu atentie. Ai grija sa vizezi ramurile batrane, bolnave sau rupte. Daca nu esti sigur sigur, asteapta pana cand arbustii infloresc, pentru a vedea ce trebuie taiat si ce nu.

Citeste si: >> Tratamente organice pentru pomii fructiferi

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Iarna, activitatile din gradina nu lipsesc, dar sunt mai putine. Tocmai de aceea in aceasta perioada e...
Gradina este un motiv de mandrie pentru orice gospodar care se respecta! Pentru a avea, insa, succes...
Rosia este o planta indragostita de lumina si de caldura. In acelasi timp, este rezistenta la schimbari...