Cum sa alegi o cultura profitabila pe un teren mic

Cum sa alegi o cultura profitabila pe un teren mic

Vrei sa dezvolti o afacere in domeniul agricol, dar nu ai prea mult teren la dispozitie? Exista culturi profitabile si pe astfel de suprafete. Inainte de toate, insa, fa-ti planul de afaceri, raportandu-te si la valorificarea recoltei respective. Degeaba produci, daca nu ai unde sa vinzi!

Culturi profitabile pe teren agricol mic. Fructele si/sau legume intr-un spatiu mic? Evident ca trebuie sa iei in calcul acele produse care au preturi medii si chiar mari pe piata. Rosiile, nucile, ciresele, capsunile, alunele sau catina sunt exemplele pe care le vom prezenta astazi.

Culturi profitabile pe teren agricol mic. Rosiile. Tomata/rosia este oficial fruct, dar toata lumea o stie de leguma. Ramane un produs foarte profitabil pe spatii mici, atata direct in camp, cat si in solar. In general, se cauta rosii din soiuri mai ciudate precum cherry, negre, roz sau galbene. Acestea se vand foarte bine in orice moment al anului. Soiurile normale, ca inima de bou, este bine sa le vinzi in extrasezon, atunci cand ele nu exista din belsug in piete. Pentru asta, vei avea nevoie de solar. Productia de acest tip poate ajunge la 80 tone, daca faci tehnologie intensiva. Altfel, vei ajunge la o productie de maximum 40 tone. Pretul unui kilogram de rosii poate porni de la 2 lei. Pe tarabe, el ajunge la 12-17 lei in extrasezon si la 5-8 lei in sezon(soiul inima de bou). Exista si riscuri in aceasta afacere, deoarece piata este foarte aglomerata. In plus, solarul te va costa minimum 10 000 euro.

Culturi profitabile pe teren agricol mic. Nucile. Nucul e profitabil oricand si asta deoarece exista piata turco-araba, cea care foloseste miezul de nuca in aproape orice tip de aliment. Asadar, nu trebuie sa te ingrijorezi cu privire la vanzarea nucilor sau a miezului. In plus, nucul nu are nevoie de ingrijire speciala si se dezvolta bine in aproape orice zona. La hectar, castigul anual poate ajunge la 10 000 euro. Pentru aceeasi suprafata, investitia te va duce undeva la 1600 euro, mai ales daca alegi soiurile frantuzesti, cele care produc in jur de 10 t/ha pe an! Un kilogram de nuca in coaja se vinde cu 10-16 lei. Daca ai resurse si timp sa scoti miezul, atunci profitul poate creste chiar de 4-5 ori!

Culturi profitabile pe teren agricol mic. Ciresele. Stim cu totii cat de scumpe sunt ciresele in extrasezon sau chiar la inceput de sezon! Pe tarabe, ajung sa se vanda cu 80-100 lei/kg! Chiar si in plin sezon, ciresele nu scad sub 10 lei! Investitia minima intr-o plantatie intensiva de cires este de 20 000 euro, incluzand sistemul de irigatii. Productia poate atinge 35 de t/ha. Astfel, profitul, chiar si la preturi de producator( 3-5 lei/kg), poate atinge suma de 50 000 euro pe hectar!

Culturi profitabile pe teren agricol mic. Capsunile. Cresterea acestui fruct necesita un pic mai mult efort! Pe langa munca manuala, e nevoie si de stoloni, indiferent daca alegi sa cresti capsunile in camp sau in solar. Stolonii sunt ramuri taratoare care, in contact cu solul, formeaza radacini la noduri si dau nastere unei plante noi. Munca iti va fi, in schimb, rasplatita , deoarece capsunile se vand rapid, chiar si in mijloc de sezon. Fii atent/a la soi! Alege acele soiuri care au un parfum deosebit, dar si rezistenta!

Culturi profitabile pe teren agricol mic. Alunele. Aceste fructe sunt la fel de cautate precum nucile, in ultima perioada. Pretul pe kilogram ajunge la 15 lei in coaja si chiar la 50-55 lei in varianta miez. Ca si in cazul nucii, tot piata turco-araba este cea care asigura cumparari masive. Nici investitia nu este chiar de speriat! La un hectar, vei cheltui in jur de 2 500 euro, incluzand irigatiile. Productia ajunge si la 2 tone, ma ales din anul 6, cand alunul ajunge pe rod.

Culturi profitabile pe teren agricol mic. Catina este foarte cautata in industria farmaceutica, dar , mai nou, chiar si de oamenii de rand, care au inceput sa afle ce beneficii aduce aceasta in organism. Se poate consuma proaspata sau in amestec cu miere sau in varianta suc. Un kilogram de catina se vinde, la prima mana, cu 5-6 lei, iar pe piata externa, cu 10-15 lei. Daca ai timp , fa suc din fructele de catina. Asta deorece 1 litru din aceasta licoare se vinde cu 50 lei! In ceea ce priveste productia, catina ajunge la 15 tone/ha. Pentru aceeasi suprafata, ai nevoie de o investitie intre 2 000 si 3 500 euro.

Citeste si: Cum sa plantezi un nuc

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Mozaicul tomatelor, stiintific Tobacco mosaic virus in tomatoes - TMV, este o viroza (provocata de virusi) foarte...
Cartoful este una dintre cele mai populare plante din gradina gospodarului roman! Se cultiva pe suprafete mari,...